:

Tényleg szuper a bank. Megvan, kié Mészáros Lőrinc nyaralós jachtja

Tényleg szuper a bank. Megvan, kié Mészáros Lőrinc nyaralós jachtja

A Mészáros Lőrinc-féle Magyar Bankholdinghoz tartozó cég, az Euroleasing Zrt. a tulajdonosa annak a közel 27 milliárd forintot érő jachtnak, amin Mészáros és Várkonyi Andrea Olaszország partjainál hajózgatott nemrég.

Ez a Rose d’Or nevű jacht hivatalos papírjaiból derül ki, amiket a Telex egy máltai újságíró alapítvány, a The Daphne Caruana Galizia Foundation segítségével szerzett meg (több magyarországi lappal egy időben).

Két évnyi dízelt jachtozott el Mészáros Lőrinc és családja – egy hét alatt

A hivatalos iratok szerint a jachtnak 2023. július 5-e óta egyetlen tulajdonosa van, ez pedig az Euroleasing Zrt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy van a lízingbeadó (Euroleasing), aki megvette a jachtot. És van egy lízingbevevő (akiről egyelőre nem tudni, hogy ki, mert nincs feltüntetve a papírokon), aki használja a jachtot, és ezért lízingdíjat fizet. A lízingbevevő lehet Mészáros Lőrinc vagy valamelyik cége is, így egyelőre nem tudni, Mészáros milyen konstrukcióban vette igénybe a luxusjachtot. 

Az Euroleasing Zrt. forgalma tavaly nagyot nőtt, de a 16,4 milliárdos nettó árbevétel mellett sok év után először veszteségbe fordult, 1,86 milliárd volt a mínusz. Anyacége a Mészáros-féle Magyar Bankholding.

A jacht mögött felsejlő orosz szálról korábban mi is írtunk: a Superyachtfan nevű hajós szakmai portál szerint Konsztantyin Sztrukov kazah-orosz bányamilliárdosé volt a Rose d’Or, aki a Balkánon aktív ingatlanbefektető, és akinek egyébként van egy másik, Sanlorenzo gyártmányú jachtja is. A tulajdonjog már nem az övé, kérdés, van-e szerepe a lízingelésben valamilyen módon.

A „NER új luxusjachtja” mögött meghúzódó orosz szál

The post Tényleg szuper a bank. Megvan, kié Mészáros Lőrinc nyaralós jachtja appeared first on Forbes.hu.