:

Most akkor jó szezont zár a Balaton vagy nem? Mást mond a kormány, mint a szállodák

Most akkor jó szezont zár a Balaton vagy nem? Mást mond a kormány, mint a szállodák

Hogy lehet, hogy miközben a szállodások visszaesést tapasztalnak a Balatonnál, addig a kormány rekorddöntésről beszél?

A 24.hu-nak nyilatkozó szakemberek szerint ennek két oka van: az egyik az MTÜ alá tartozó adatszolgáltató rendszer, a másik pedig az, hogy másról beszél a szakma és másról a turisztikai ügynökség.

A kereskedelmi szálláshelyek forgalma az elmúlt néhány évben lett kimutatható a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK), korábban az államnak fogalma sem volt arról, hogy milyen forgalmak bonyolódnak ott. Az NTAK segített abban, hogy elindult a kifehérítés, így viszont megjelentek olyan forgalmak a rendszerben, amelyekre korábban nem volt rálátás.

De ezek nem minden esetben többletek, csak láthatóvá váltak olyan forgalmak, amelyek most plusznak tűnnek – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő szállodaigazgató a 24.hu-nak, mikor arról kérdezték: miként lehetséges, hogy miközben a turisztikai szereplők – leginkább a szállodások – visszaesést  tapasztalnak a Balatonnál, addig a kormány rekordokról beszél? Forrásuk szerint a probléma az, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy újabb és újabb turisztikai rekordokról számoljon be.

Ki megy idén a Balatonra? Nehéz szezon elé néznek a szolgáltatók

Szállodaszövetség: inkább hétvégén lendül fel a forgalom

Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnöke július elején arról beszélt, hogy harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén, hétköznap még kevesebben választják a magyar tengert. A belföldi turizmus, különös tekintettel a szállodaiparra, az idén eddig stagnál és visszaesést is mutat – mondta Flesch Tamás. Erre utalnak a legfrissebb KSH-adatok még úgy is, hogy a statisztikai hivatal 2022 nyarán szerződést kötött az MTÜ-vel, minek nyomán a KSH immár az MTÜ által létrehozott adatbázist használja.

Ezek alapján az első félévben nagyjából kétszázezerrel kevesebb éjszakát töltöttek a Balatonnál a magyarok, mint tavaly január és június között, ebből pedig majdnem százezres visszaesést a június hozott. A külföldi turisták száma valóban nőtt a tónál, de közben összességében 134 ezerrel, 5,2 százalékkal csökkent a balatoni turizmus az első félévben.

The post Most akkor jó szezont zár a Balaton vagy nem? Mást mond a kormány, mint a szállodák appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés