:

Egyre több nő halálát okozza az alkoholfogyasztás

Egyre több nő halálát okozza az alkoholfogyasztás

Különösen az idősebb nők körében emelkedik az alkoholfogyasztással összefüggő betegségek előfordulása. Ez abból is adódhat, hogy az évtizedek során elfogyasztott alkoholmennyiség negatív hatásai összeadódnak.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható halálesetek száma nagyobb mértékben emelkedik a nők körében, mint a férfiaknál – írja a The New York Times egy frissen publikált amerikai kutatás alapján.

A tanulmány több mint hatszázezer olyan halálesetet vizsgált meg, amelyben szerepe volt az alkoholfogyasztásnak, a mentális betegségektől a májbetegségeken át az alkoholmérgezésig.

Az elmúlt tizenöt évben az alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek száma folyamatosan nőtt az Egyesült Államokban. Mindig is több férfi halt meg alkohollal kapcsolatos okok miatt, és ez most is így van, de a különbség csökken a nők és férfiak között. 2018 és 2020 között az alkohollal összefüggő halálesetek száma a férfiak esetében évente 12,5 százalékkal nőtt, a nők esetében viszont évente 14,7 százalékkal.

A tanulmány kiemelte, hogy különösen az idősebb nők körében emelkedik az arány: 2012 és 2020 között a 65 éves és idősebb nők körében az alkohollal összefüggő halálesetek száma évente 6,7 százalékkal nőtt, míg az ugyanebben a korosztályban élő férfiak esetében ez az arány 5,2 százalékos volt.

Több alkoholt fogyasztanak a nők

Hogy milyen okok állnak a nők növekvő halálozási adatai mögött, pontosan nem tudta meghatározni dr. Ibraheem Karaye, a Hofstra Egyetem népegészségügyi tanszékének adjunktusa, a tanulmány szerzője, de felvetett néhány lehetséges okot. Először is, úgy tűnik, hogy az alkoholfogyasztás aránya nő a nők körében, mondta. Az alkohol pedig másképp hat a nőkre: a nők testében általában kevesebb folyadék van az alkohol hígítására, mint a férfiakéban, ez pedig magasabb véralkohol-koncentrációt eredményez, és a nőket ez érzékenyebbé teheti az általános egészséget érintő negatív következményekre.

A nőknél jellemzően magasabb a depresszió és a szorongás előfordulása, és ilyenkor megtörténhet, hogy az alkoholhoz fordulnak, mondta George F. Koob professzor, az amerikai Alkoholfogyasztással és Alkoholizmussal Foglalkozó Nemzeti Intézet igazgatója. Az idősebb nők különösen hajlamosak magányosság érzésére is, mondta, mivel gyakran tovább élnek, mint a partnerük.

Az idősebb nők magasabb halálozási aránya abból is adódhat, hogy az alkoholfogyasztás hatásai az évek során összeadódnak. A 65 év feletti nők talán nem is fogyasztanak több alkoholt, mint fiatalabb társaik, de az évtizedek óta tartó rendszeres alkoholfogyasztás egészségi hatásait szenvedik el.

Zacher Gábor: Nem a kés a bűnös, ha sebet ejt, hanem a kéz, ami fogja

A zéró fogyasztás a legbiztosabb

A szakemberek szerint mindenki csak jobban jár azzal, ha kevesebb alkoholt fogyaszt. Az elmúlt néhány évben számos kutatás világított rá a még az alkalmi alkoholfogyasztás is igen káros a szervezetre.

Érdemes megnézni az amerikai Alkoholfogyasztással és Alkoholizmussal Foglalkozó Nemzeti Intézet alkoholfogyasztási szokásokra vonatkozó kisokosát és újragondolni a szokásainkat.

Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, hogy érintett vagy, legjobban teszed, ha szakember segítségét kéred. Krízis esetén hívható telefonszámok pedig ezen a weboldalon találhatók.

Azoknak az idősebb felnőtteknek, akik nem tudják eldönteni, hogy valójában túl sok alkoholt fogyasztanak-e, azt javasolják a szakemberek, hogy figyeljék meg a viselkedésüket, a szokásaik változását. Ha kevésbé tudnak figyelni a telefonbeszélgetésekre, nyűgösebbek, ingerlékenyebbek, rosszabbul alszanak, ez mind összefügghet azzal, hogy túl sok alkoholt isznak. Érdemes néhány napig egyáltalán nem fogyasztani alkoholt és megfigyelni, hogy a közérzet hogyan változik. Abban pedig minden szakember egyetért, hogy a legkisebb rizikója annak van hosszútávon, ha egyáltalán nem iszunk alkoholt.

Több ebből Ez az egyetlen legitim függőség: hogyan küzdjünk meg a munkaalkoholizmussal? Vizsgálja a zéró tolerancia kérdését Lázár minisztériuma

The post Egyre több nő halálát okozza az alkoholfogyasztás appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés