:

Ez az utolsó figyelmeztetés Washingtontól?

Ez az utolsó figyelmeztetés Washingtontól?

Magyarország politikai hátszéllel jutott be az amerikai vízummentességi programba, de könnyen elveszíthetjük ezt a privilégiumot, ha az Orbán-kormány nem ért a jelzésekből, mondja Simonyi András volt washingtoni nagykövet, aki katasztrófának tartaná mindezt.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége kedden közölte, hogy utazási szankciókat vezet be Magyarországgal szemben. Eszerint a magyar útlevéllel rendelkezők az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedélyének érvényességi ideje két évről egy évre csökken.  Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.   

„Ez nem jár Magyarországnak, sem egyetlen nemzetnek, ez egy privilégium, jelzés az amerikai állam – a kormányzat és a kongresszus – részéről, hogy az adott ország speciális státuszt élvez az Egyesült Államokban” – mondta a Népszavának nyilatkozó Simonyi András volt washingtoni nagykövet.

Gyertek Magyarországra – írják egyre több orosz nyelvű weboldalon

Katasztrófának tartaná

Simonyi András szerint ez egyfajta utolsó figyelmeztetésként értelmezhető, amellyel Washington azt üzeni, hogy Magyarország könnyedén elveszítheti kiváltságait. Úgy látja, ha a magyar kormány nem ért az amerikai jelzésekből, és tovább megy ezen az úton, akkor annak a vége az lesz, hogy kitesznek minket a vízummentességi programból. ű

„Ezt katasztrófának tartanám hazánk szempontjából, nemcsak amiatt, mert hátrányosan érintené a beutazó magyarokat, hanem azért is, mert Magyarország leértékelődne az Európai Unión belül is, másodosztályú kategóriába kerülne” 

– mutatott rá az egykori nagykövet. Az EU 27 tagállamából ugyanis kizárólag az egyelőre a schengeni övezeten kívül rekedt Bulgária, Ciprus és Románia nem része a VWP-nek.

The post Ez az utolsó figyelmeztetés Washingtontól? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés