:

„Ez nem kettőnk borászata, hanem az egész családé” – az olaszrizlingnek is ismertséget hozott a Zelna borászat

„Ez nem kettőnk borászata, hanem az egész családé” – az olaszrizlingnek is ismertséget hozott a Zelna borászat

Nem volt mögöttük többgenerációnyi tudás, a Zelna mégis pár év alatt a Balatonfüred–Csopaki borvidék menő borászata lett. Sőt, meghozta a nemzetközi elismertséget az olaszrizlingnek is. Azért jól jött a családi támogatás és az a körülmény, hogy a Zettwitz családban nem szokás a nyomásgyakorlás. A Zelna sztorija az augusztusi Forbesban, ajánló itt.

Érdekel!

„Amikor 2014-ben megjelentünk a szőlőben, árgus szemekkel figyeltek. Gondolták, na, idejöttek a pestiek, azt se tudják, mit csinálnak. Akkor még nem volt elterjedve a bioborászkodás sem” – meséli Lukács Lilla és Barabás Barna. Aztán lassan megismerték őket, összetartó közösség jött létre, segítik egymást a többi borásszal. Ma már ők is felhúzzák a szemöldöküket, ha a pestiek furcsa elvárásokkal jönnek a vidékre.

A Farkó-kő-dűlőn járunk a Zelna Borászat alapítóival. A távolban a Tihanyi-félsziget vulkáni tevékenységének tanúhegyei emelkednek, felettük a perzselő forróságban egyetlen apró, árva felhő. A dűlő és az erdő közötti ligetes sarok lilán virít: nem levendula, hanem facélia, a többszörösen is hasznos, sok nektárt termő virágú növény. Barna kert- és parképítészi múltja mutatkozik itt meg, ahogy a borászat más részein is.

Tetszik, nem tetszik, Balázsék az augusztusi Forbes címlapján

„Amit most felépítünk, azt a gyerekeinknek és az unokáinknak építjük. Bízunk benne, hogy lesz hozzá affinitásuk. De az elején akkora lelkesedéssel fogtunk bele, hogy nem azt számol gattuk, mi lesz öt meg tíz év múlva. Csak azt tudtuk, hogy igen, ezt akarjuk” – mondja Lilla, akit Barna és az ő ötlete csábított el, hogy alapítsanak borászatot, hagyják ott a fővárost.

Azóta a világgal is megismertették boraikat, tavaly 2021-es olaszrizlingjük platinaérmet kapott a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a Decanter World Wine Awardson.

„Ez nagy szó, mert olaszrizling, ami nálunk mindennek az alfája és ómegája, még sosem kapott ekkora elismerést. Visszajelzés, hogy jó úton járunk.”

„Élő földet és növényeket akarunk továbbadni. Fenntarthatónak kellett lennie.” Fotó: Belicza László Gábor

Az úton való elindulásban hatalmas segítséget jelentett számukra a család. Barna mindig is vágyott a temészet közelébe, park- és kertépítészi vállalkozásából lépett ki, hogy saját borászatot indítson. A hol?-ra Lilla nagyapja tudta a választ.

Lilla gyerekkorának nyarait Balatonfüreden töltötte nagyapja, Zettwitz Sándor nyaralójában. A 77 Elektronika Kft. későbbi alapítója (Magyarország 21. leggazdagabb embere) fiatalon szeretett bele a Balaton-felvidékbe, most is ő adta az ötletet: ha belevágnak, hol másutt, mint itt.

„Hiszen ez a legjobb hely egész Magyarországon!”

A Zettwitz család támogatásával indították el a vállalkozást, és bár Lilláék kicsiben akarták kezdeni, a felmenők nagyobb lépésekre ösztönözték őket.

Ma már 800 négyzetméteres csarnokban, modern körülmények között dolgozzák fel a szőlőt, készítik a Balaton, a Birtok és a Dűlő sorozat borait a füredi Berekszél- és Farkó-kő-dűlők, a tihanyi Farkasverem-dűlő és a balatonszőlősi Penke-dűlő összesen 17 hektáron termő fürtjeiből. A család minden lépésüket figyelemmel, tanáccsal és érzelmi támogatással kíséri.

LAPOZZ BELE A MAGAZINBA!

A Zelna Borászat növekedéséről, a Michelin Guide inspektorainak figyelmét is felkeltő Zelna Borbárról és a balatoni borászok közösségépítéséről a Forbes augusztusi számában bővebben írunk.

The post „Ez nem kettőnk borászata, hanem az egész családé” – az olaszrizlingnek is ismertséget hozott a Zelna borászat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés