:
Breaking News

A drága benzin még drágább lesz. Mire számítanak az elemzők?

Az elkövetkező hónapokra emelkedő benzin- és gázolajtarifákat, uniós élmezőnybe tartozó kútárakat várnak az elemzők.

A közeljövőben emelkedő üzemanyagárakra számítanak a Népszava által megkérdezett szakértők, az árak mögött az ágazat bújtatott adóztatása is állhat.

Több ebből Nőhet a vízdíjunk is, reálisan nézve ennyit kellene fizetni Kinek kell az állampapír, ha lebutítják?

A Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 83 dollár felett, negyed éves csúcsán állt a héten. Az alapanyag piaci árának további emelkedésére számít Molnár László, a GKI vezérigazgatója is. Az ok, hogy

az OPEC már eldöntött, az olajár emelését célzó termeléscsökkentése szűkítheti a kínálatot.A kereskedelmi korlátozások miatt az orosz kőolaj jó része ki sem jut a piacra.Az amerikai palaolajtermelők most főleg hiteleik fizetésére összpontosítanak, ami emeli a termelésük újraindításához szükséges olajárszintet.Eközben a nemzetközi – de különösen a kínai – kereslet ugorhat.

A gazdaságkutató vezetője ezért nem csodálkozna, ha az év végén akár a száz dollárt is megközelítené a Brent ára.

A forinthatás és adó

A forint gyengülése és a dollár erősödése tovább növelheti az üzemanyagárakon.

A belföldi üzemanyagárakat még tovább emelheti a kormány által a légszennyező cégekre nemrég visszamenőleg kivetett szén-dioxid-kvóta-adó. Ez a Molnak a hazai piac négyötödét ellátó százhalombattai finomítójára becsléseik szerint évi több mint húszmilliárdos többletkiadást ró, amit továbbháríthat a cég.

The post A drága benzin még drágább lesz. Mire számítanak az elemzők? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés