:

Nőhet a vízdíjunk is, reálisan nézve ennyit kellene fizetni

A gáz- és áramdíjakhoz hasonlóan piaci alapúvá válna bizonyos fogyasztás felett a lakossági vízdíj is, a szolgáltató cégek költségvetéséből ugyanis évi 150-200 milliárd forint hiányzik.

A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnökét, Kurdi Viktort kérdezte a 24.hu a jövőben várható egységes vízdíj felépüléséről.

Három kiindulópontot vázolt fel lehetségesként: vagy minden, átlagjövedelemmel rendelkező család a bevételének meghatározott százalékát költi vízszolgáltatásra, vagy minden háztartásnak ugyanannyi lesz a vízdíja a jövedelmétől függetlenül vagy mindenütt a vízelőállítás indokolt költségeit tartalmazza a vízdíj.

Jelenleg az országban mintegy négyezer-féle vízdíjat alkalmaznak. Ha egységesítik ezeket, akkor Kurdi szerinte egyes településeken a jelenleginél alacsonyabb, máshol viszont magasabb lenne a vízdíj.

Információi szerint jelenleg ötszörös különbség is lehet az egyes településeken a lakossági tarifák között.

Az egy vízmérőhelyre jutó havi átlagfogyasztás jelenleg 7,3 köbméter.

Korábbi információk szerint a lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat, az efölötti rész a gáz- és áramdíjakhoz hasonlóan piaci alapúvá válna.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a 2013-ban befagyasztott vízdíjak fedezeti értéke mára legalább 50 százalékkal csökkent.

Ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy jelentős mértékben, akár 50 százalékkal is emelhetik a vízdíjakat.

Miből gazdálkodik a vízközművek?

Összesen 430 milliárdból gazdálkodhatnak a vízművek idén (a kormánytól támogatásként kapott 150 milliárd forinttal kiegészülve az ágazat 280 milliárd forintos bevételével).  Jövőre legalább 200 milliárd forint kiegészítésre lenne szükség ahhoz, hogy működőképes maradjon a rendszer, biztosítsa az elégséges és biztonságos vízszolgáltatást.

Ha lesz pénz, kapacitási okok miatt akkor is legalább 10–15 év kell ahhoz, hogy rendbe szedjék a rendszert – véli Kurdi.

Ha következetesen végrehajtják a felújításokat, akkor minimum tíz év múlva lehet majd elmondani, hogy az infrastruktúra állapotának romló tendenciáját sikerült megfordítani.

The post Nőhet a vízdíjunk is, reálisan nézve ennyit kellene fizetni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés