:

Az űrben tartana hadgyakorlatot az amerikai hadsereg

Az űrben tartana hadgyakorlatot az amerikai hadsereg

Év végére halasztották az Amerikai Egyesült Államok Űrhaderejének (USSF) Vörös Égbolt elnevezésű hadgyakorlatát, így még egy kicsit várni kell a világ első csillagközi hadviselési tesztjének megvalósulására – írja az Interesting Engineering.

A kiképzési program célja, hogy felkészítse az űrkatonákat az amerikai műholdas rendszer elleni esetleges támadásokra történő reagálásra.

A STARCOM űrkiképzési és felkészültségi parancsnokság által szervezett teszt egyes lépéseit még a nyáron finomhangolásnak vetik alá, jelezte a szervezet szóvivője. A gyakorlat eltolásának több oka is van. Egyrészt a STARCOM még mindig azon töri a fejét, hogyan biztosíthatna olyan kiképzést az őrzőknek, ahol szimulációk helyett valódi műholdakat működtetnek Föld körüli pályán.

Másrészt a teszt jogi aggályokat is felvetett. Az 1967-es világűrről szóló szerződés ugyanis kifejezetten tiltja, hogy a világűrben nemzeti szuverenitásra hivatkozva végezzenek gyakorlatot, vagy bármilyen tevékenységet. Mindez annak ellenére is komoly problémát jelent, hogy a teszt során egyáltalán nem lesz éleslövészet.

A szervezet szóvivője ugyanakkor jelezte, a résztvevők igényeitől függően a későbbiekben beépíthetnek agresszor elleni harcot vagy lőtávolsági támogatást a gyakorlatba. Az első, ténylegesen megvalósuló teszttől sok tanulságot várnak a hadi szakemberek.

The post Az űrben tartana hadgyakorlatot az amerikai hadsereg first appeared on 24.hu.