:

Külföldi céggel bővül Mészáros Lőrinc agrárbirodalma

A Mészáros Csoport tagja a szomszédos országban szerzett érdekeltséget, a legnagyobb horvát édesalma-exportőrt vásárolta meg.

A Talentis Agro Zrt. megveszi Horvátország legnagyobb alma- és nektarin termelőjét illetve exportőrét – áll a Mészáros Csoport Forbes.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményében.

A harmadik leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc és a tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereznek a tranzakció által a horvát Rabo d.o.o. vállalatban. Az akvizíció részleteiről többet nem közöltek.

A Rabo a magyar határtól kevesebb mint 25 kilométerre fekvő Baranja régióban aktív, gyümölcsöseinek Vinogradi település ad otthont. Itt évente több mint 8000 tonna almát és nektarint termelnek. A Rabo d.o.o. a régió legjelentősebb termelői közé tartozik, valamint Horvátország legnagyobb édesalma-exportőre.

Ahogy korábban a K-monitor összesítésére hivatkozva írtuk,

Mészáros Lőrinc mezőgazdasági érdekeltségeihez tavaly 6,7 milliárd forintyi EU-s és hazai agrártámogatás érkezett.

Mészáros kevesebb mint öt év alatt építette ki az agráriumi érdekeltségeit. A sikeres agrárcégek felvásárlásával növelt portfóliójának egy része a közvetlen tulajdonában van, másokat az Opus Holding részeként működő Talentis Agro alá szerveztek be.

Több ebből Szijjártó engedélye is kellett, több százmillióért kelt el Dzsudzsákék cége Majka az élen, Schobert kiesett: itt a legértékesebb magyar celebek listája

Borítókép: Nagy István agrárminiszter, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc, a Mészáros-csoport tulajdonosa és ifjabb Mészáros Lőrinc (j b) érkezik a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepének átadására a Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn 2023. május 18-án. MTI/Krizsán Csaba

The post Külföldi céggel bővül Mészáros Lőrinc agrárbirodalma appeared first on Forbes.hu.