:

A legőrültebb Kennedy, akire senki nem számított, és most mindenki rá figyel

A legőrültebb Kennedy, akire senki nem számított, és most mindenki rá figyel

Gyakorlatilag semmi esély nincs arra, hogy ifj. Robert Francis Kennedy legyen a demokraták elnökjelöltje a jövő évi amerikai elnökválasztáson, de a jelenség nem is emiatt fontos. Ifj. RFK tragédiákkal teli múltja ellenére ígéretesen kezdte pályáját, majd minden racionalitásnak hátat fordítva kezdte építeni káros politikai karrierjét. Miközben 2024-ben elszipkázhat szavazatokat a republikánusoktól, karakterének felemelkedése azt is jól megmutatja, mit tett az amerikai társadalommal a covid, Donald Trump és egy megbízható demokrata alternatíva hiánya.

Nagyon úgy néz ki, hogy sem a Kennedy család nem tud szabadulni az amerikai politikától, sem az amerikai politika tőlük. Hatvan évvel azután, hogy két gyilkos merénylet is családtagjait célozta, John F. Kennedy és Bobby Kennedy után egy harmadik Kennedy is nekifut a demokrata elnökjelöltségnek. Utóbbi fiáról, ifj. Robert Francis Kennedyről van szó, aki úgy szerzett nyár elején húsz százalék körüli támogatottságot az aktív szavazók körében, hogy

vállaltan populista kampányában olyan Trump-mintákat követ, mint az oltásellenesség és a xenofóbia – csak épp a demokraták színeiben.

A friss felmérésekben már nem szárnyal ennyire, támogatottságát most 9–12 százalékra becslik. Összehasonlításképpen: Joe Biden támogatottsága alulról súrolja a negyven százalékot. 

Pozsár Zoltán, a Wall Street magyar sztárja: Egyre több dolog mutatja, hogy épül az új világrend – interjú

A populista fókusz nem azt jelenti, hogy a 69 éves Kennedy kampányát ne kellene komolyan venni. Ez már régen nem akadály az amerikai politikában.

RFK választ ad a pandémia utáni világ egy jelentős csoportjának igényeire és panaszaira, és ez a válasz egészen szokatlan a demokrata politikában. Amerika leghíresebb politikai családjának sarja, aki olyan elnökkel száll szembe a következő választáson, akiről sokan a saját pártjában is azt tartják, hogy túl öreg és túl népszerűtlen ahhoz, hogy megnyerje a második ciklusát. Rengeteg pénze van és rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkezik a politikai és üzleti élet legfontosabb intézményeiben. Az oltásellenes buborék szószólói is hatékonyan elkezdték kihangosítani nézeteit közösségimédia-szerte. Sem a támogatóinak, sem az ellenfeleinek nem számít, hogy őrültségeket beszél. Mindenről beszámolnak, amit mond, tesz vagy – esetében legtöbbször – nem tesz. 

Peter, if you claim what RFKjr is saying is “misinformation” I am offering you $100,000.00 to the charity of your choice if you’re willing to debate him on my show with no time limit. https://t.co/m0HxYek0GX

— Joe Rogan (@joerogan) June 17, 2023

A múlt, amiből sok mindent megértünk

Ifj. RFK az idősebb Robert Francis Kennedy (ismertebb becenevén Bobby Kennedy) amerikai igazságügyi miniszter, legfőbb ügyész és kormányzó, valamint Ethel Skakel Kennedy harmadik gyereke a tizenegy közül. Anyai és apai nagyapja is az ország akkor még csak huszonnégy milliárdosa közé tartozott, nagybátyja John F. Kennedy az Egyesült Államok elnöke volt 1961-től 1963-ig. JFK hidegháborús válsággal és a vietnámi háború terhével teli ciklusát azért nem tudta befejezni, mert egy dallasi látogatásán lelőtte a tengerészgyalogos veterán, Lee Harwey Oswald. 

De ifj. RFK élete ezen kívül is tele van családi és személyes tragédiákkal. Tizennégy éves volt, amikor nagybátyja után édesapját is lelőtték egy Los Angeles-i hotelben néhány hónappal azután, hogy bejelentette indulását az elnökjelöltségért. Fia, aki a történtek előtt sem a jó magatartásáról volt híres, viselkedésével kirúgatta magát több elit magániskolából, és megadta magát heroinfüggőségének, amivel utána tizennégy évig küzdött. Két bátyját is elvesztette, egyiküket síbalesetben, másikukat drogtúladagolásban. Második felesége öngyilkos lett, a tettében férje hűtlensége is szerepet játszott.

Zűrös tanulmányai ellenére 1972-ben felvették a Harvardra, de a jogi szakvizsgán megbukott. Végül a Virginiai Egyetemen szerzett jogi diplomát, hogy egy helyettes államügyészi kitérő után környezetvédelmi jogász legyen. Csatlakozott a New York állam vízhálózatával foglalkozó Riverkeeper NGO-hoz, valamint a Natural Resources Defense Council környezetvédelmi érdekérvényesítő csoporthoz. Ezeknél a szerveknél elvitathatatlanul sokat tett a Hudson folyó helyreállításáért, a szennyezés visszaszorításáért és az őslakos közösségek tiszta vízhez való hozzáféréséért.

Munkája miatt 1995-ben ezzel a szöveggel került a New York magazin címlapjára: „A Kennedy, aki számít”.

Robert Kennedy Jr. amerikai ügyvéd és környezetvédõ aktivista, a merénylet áldozatául esett Robert Kennedy egykori igazságügyi miniszter fia a Saint Anselm College New Hampshire-i Poilitikai Intézetében egyik könyvét dedikálja a New Hampshire állambeli Manchesterben 2023. március 3-án. Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

Agyszivárgás

Ugyanez a magazin nemrég már egész máshogy írt róla. A portré szerint ifj. RFK a szüleitől hallotta azt az összeesküvés-elméletet, ami később a politikai karrierjét is meghatározta. A befolyásos szülők először magukat, majd a fiúkat is meggyőzték arról, hogy a gyerekük autizmusát a csecsemőkori oltások okozták. Kennedy később az egyik legnagyobb hangadója lett az oltások és az autizmus közötti hamis kapcsolatnak, gyerekeit nem oltatta be, és 2011-ben publikálta is kutatásait (az írást később visszavonta a kiadó). Még saját hangképzési zavarát is az influenza elleni oltás mellékhatásának tulajdonította. De sajátos nézetei nem csak az egészségügyre terjedtek ki. 

Többször hangoztatta meggyőződéseit arról, hogy a CIA szerepet játszott mind a nagybátyja, mind az apja meggyilkolásában. Szerinte apját ugyanis nem Sirhan Sirhan ölte meg, hanem egy biztonsági őr, akit a védelmére rendeltek. Családja néhány tagja, köztük az édesanyja kérése ellenére aktívan kampányolt is azért, hogy Sirhant kiengedjék a börtönből. 

Felvetette azt is, hogy az 5G-t a telekommunikációs cégek arra használják, hogy „begyűjtsék az adatainkat és irányítsák a viselkedésünket”. Párhuzamot húzott a tömeglövöldözések és az antidepresszánsok használata között. Joe Rogannek azt mondta, hogy a Wi-Fi „agyszivárgást” okoz, és azt is állította, hogy az atrazin nevű gyomirtóvegyület jelenléte a vízellátásban hozzájárul a depresszióhoz és a nemi zavarokhoz a fiúk körében.

Jó néhány bekezdésben lehetne még taglalni RFK összes káros gondolatát, de minek. Ugyanis általános oltásellennességének (és politikai kampányának) egy évtizeddel később kiváló új célpontot adott a világ. 

Amerika szintézise

A covid három évének frusztrációit RFK egy könyv formájában adta ki magából, aminek már a címéből erős előzetest kapunk a tartalomról: The Real Anthony Fauci: Bill Gates, Big Pharma, and the Global War on Democracy and Public Health (itthon nem adták ki, magyarra fordítva: „Az igazi Anthony Fauci: Bill Gates, a nagy gyógyszercégek és a globális háború a demokrácia és a közegészségügy ellen”). A káros gondolatoktól hemzsegő könyvből egymillió példányt adtak el, és Kennedy a járvány lecsengésével sem akarta elengedni az ezzel szerzett hírnevet.

Április 19-én maratoni, kétórás beszédének közepén jelentette be, hogy elindul a demokrata elnökjelöltségért. Víziója szerint „a bal- és jobboldalnak egy populista mozgalomban kell egyesülnie, ami megállíthatatlan lesz”. Ennél konkrétabban „az örökké tartó háborúk végét, a mindenkori kormányzat megtisztítását, a középosztály felemelkedését és az igazságot” ígérte az amerikaiaknak.

Interjúiból azonban egyértelműen kiderül, hogy politikai programja gyenge lábakon áll, visszautasítja vagy elkeni a konkretizáló kérdéseket külpolitikai stratégiájáról (a mexikói határt azért lezárná, az ukrajnai háborút pedig szerinte az amerikaiak provokálták), gazdasági programjáról (megtartaná a szabad piacot) és még az olyan éles belpolitikai témákról is, mint a Roe v. Wade eltörlésének utóélete vagy a hozzá olyan közel álló egészségügy reformja.

Vállalja, hogy kívülálló, nem keres szövetségeseket a párton belül, és hiába kapott erőre a támogatottsága, gyakorlatilag semmi esély arra, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje.

De ha úgy dönt, hogy függetlenként vagy egy kisebb pár színeiben mégis elindul – amit egója, üldözési mániája és neve miatt joggal feltételezhetünk –, a jobboldalról elcsaklizott szavazatok Joe Biden malmára hajthatják a vizet.

Mégis túlzott egyszerűsítés lenne azt mondani, hogy RFK kampányának népszerűségét kizárólag az oltástagadás működteti. Sikere mindannak szintézise, ami az elmúlt három évben történt Amerikában: a covid társadalompolarizáló hatása, az álhírek terjedése és az ezekhez felépített kommunikációs csatornák és figurák erőre kapása, Donald Trump öröksége, a demokrata párt válsága. De szerinte másról van szó. „Ez történik, ha valakit 18 évig cenzúráztok.”

Borítókép: az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Robert Kennedy Jr. amerikai ügyvéd és környezetvédő aktivista, a merénylet áldozatául esett Robert Kennedy egykori igazságügyi miniszter fia külpolitikai céljairól beszél a New Hampshire állambeli Manchester St. Anselm Főiskoláján 2023. június 20-án.

The post A legőrültebb Kennedy, akire senki nem számított, és most mindenki rá figyel appeared first on Forbes.hu.