:

Adrenalinnal teli kalandok helyett az új trend az alvásturizmus

Adrenalinnal teli kalandok helyett az új trend az alvásturizmus

A nyaralás egyik legjobb része, amikor ebéd vagy strandolás után sziesztázunk egyet – ezt a fajta teljes nyugalmat otthon ritkán sikerül megteremteni. Ezért is jelenhetett meg egy új utazási trend: az alvásturizmus. Egy New York-i szállodában az ágyakat már mesterséges intelligencia vezérli annak érdekében, hogy a vendég kipihenten ébredjen.

Különösen nagyra értékelik a nyaralás csendes óráit, akiknek a hétköznapokon alvásproblémáik vannak. Sok felnőtt alszik öt, vagy annál is kevesebb órát, ami a szakemberek szerint veszélyesen kevés.

„Már nem elég, hogy a szálloda wellness-szolgáltatásokat kínál. Manapság a legnagyobb igény a jó alvásra mutatkozik a vendégek részéről” – nyilatkozta a Conde Naste Travellernek Jules Perowne, a Perowne International turisztikai ügynökség alapítója és ügyvezetője.

A kényelmes matracnál pedig jóval többről van szó.

Egy londoni szálloda például kétórás alvás-terápiát kínál, ennek része egy hatvan perces masszázs kannabiszolajjal, jóga, meditáció, és egy bekészített „alvás doboz”, amiben párnaspray, testolaj és egyéb kiegészítők vannak, amelyek mind elősegítik a jobb alvást.

MI-ágyak New Yorkban

Tavaly a Park Hyatt New York öt olyan szobát alakított ki, ahol az ágyakat mesterséges intelligenciával működtetik. A MI-ágyak figyelik a benne alvó pulzusszámát, testhőmérsékletét, mozgását, és a matrac annak megfelelően változik, hogy a vendég a lehető legpihentebben ébredhessen. A jó alvás ára a Park Hyatt szállodában körülbelül 520 ezer forint éjszakánként.

A londoni Zedwell szállodát – ami az első hotel, ami alvásfókuszúnak nevezi magát –, úgy tervezték, hogy puha fészekben érezzük magunkat, ahová azért jelentkezünk be, hogy teljesen kikapcsoljunk. A híres Trocadero épületében helyet kapó szálloda szobái mind ablakmentesek.

Nincs más dolgunk, csak aludni. Ez a londoni Zedwell, ablak nincs.

Más szállodákban pedig a párnát egy menüről lehet kiválasztani, hogy mindenki a neki leginkább megfelelőn aludhasson, egy jó párna is sokat dob ugyanis az alvás minőségén.

Luxusfaházak és kétszemélyes igluk épültek a kapolcsi pusztában, és az emberek bolondulnak értük

Megváltozott igények

Az alvásturizmus népszerűségét a koronavírus-járvánnyal is összefüggésbe hozzák. Dr. Rebecca Robbins alváskutató szerint, aki a CNN-nek nyilatkozott, a nyaralás régebben egyet jelentett azzal, hogy – akár az alvásidőnk kárára is –, minél többet lássunk és nagyokat együnk. Ma viszont ennél nagyobb figyelmet fordítunk a hosszabb távú jóllétünkre, például arra, hogy mennyit és mennyire jól alszunk. Egy brit kutatás szerint a járvány rossz hatással volt az alvási szokásainkra, az emberek fele mondta azt, hogy nyugtalanabbul kezdett aludni, mint előtte.

Bár az alvásturizmus a felszínen nevetségesnek tűnhet, valójában érthető a felfutása, ha arra gondolunk, hogy milyen sok mindenen szorongunk az utóbbi években. Ilyen időkben a nehezen megkeresett pénzt sokan nem adrenalinnal teli kalandos nyaralásra, hanem pihentető kikapcsolódásra szeretnék költeni.

Több ebből Aranyat ér a céges gyerekmegőrző, a jóga és pszichológus már alap, de saját asztal nem jár a jövő menő irodáiban Four Seasons-vezér: Három fontos dolog hiányzik Budapestről – meg a Fehér Lótusz Komoly csapást mérhet a szállodákra és az éttermekre a kormány legújabb döntése

The post Adrenalinnal teli kalandok helyett az új trend az alvásturizmus appeared first on Forbes.hu.