:

Tíztrillió dollárt érhet ez az aszteroida

Tíztrillió dollárt érhet ez az aszteroida

A tervek szerint száz napon belül elindítja űreszközét a NASA a 16 Psyche nevű aszteroidához – írja az Insider. Egyes becslések alapján a kisbolygón elérhető nyersanyagok együttesen mintegy tíztrillió dollárt érhetnek.

A NASA Jet Propulsion Laboratory nevű központja kedden közölte, hogy a közelmúltban befejezték a repülési szoftver átfogó tesztelését, és telepítették azt a Psyche nevű űreszközbe. Ezzel elhárult egy kulcsfontosságú akadály, amely miatt nem valósulhatott meg az eredeti, 2022-es felbocsátás.

A mintegy 280 kilométer átmérőjű 16 Psyche nagy mennyiségű aranyat, vasat és nikkelt tartalmazhat.

A NASA 2020-ban kötött megállapodást az Elon Musk-féle SpaceX-szel azzal a céllal, hogy elérjék az objektumot.

Egy 2015-ös amerikai törvény alapján a vállalatoknak joguk van idegen égitestekről nyersanyagokat kinyerniük. Könnyen elképzelhető, hogy az aszteroidabányászat már a mi életünkben valósággá válik. Az érintett kisbolygóövben egyébként további, potenciálisan rendkívül értékes aszteroida is kering.

A NASA természetesen tudományos céllal akarja felkutatni a 16 Psychét, az égitest egyes feltételezések szerint egy protobolygó fennmaradt magja lehet. Az űrhivatal szondája a tervek alapján idén októberben indul el, és hat éven át utazik majd az aszteroidához. Az űreszköz 26 hónapig fogja tanulmányozni az objektumot.

The post Tíztrillió dollárt érhet ez az aszteroida first appeared on 24.hu.