:

Újabb üzletbe száll Mészáros, dőlhetnek hozzá az EU-s pénzek

Bővül Mészáros Lőrinc birodalma, áfacsalásokkal sújtott szektorba száll be. Az ágazathoz hamarosan dőlnek az uniós pénzek, amit az Európai Unió sem blokkolna.

Mészáros Lőrinc agrárbirodalma új céggel bővült június elején, írja a Hvg360. Az Apple Heaven Kft. elsősorban vagyonkezeléssel foglalkozik, de tevékenységei között megtalálható az almatermésű és csonthéjas gyümölcsök termeztése, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, valamint a gyümölcslé-gyártás is.

A Mészároshoz tartozó érdekeltségek közül ez az első kertészeti vállalkozás, de „aligha melléfogás”, írja a lap:

az Európai Unió jelenlegi költségvetési ciklusában az agrárvállalkozások mintegy 750 milliárd forintot kapnak arra, hogy fejleszthessék az élelmiszer-feldolgozást, azon belül a kertészeti alapanyagok termelését.

Több ebből Újabb üzletbe száll Mészáros, dőlhetnek hozzá az EU-s pénzek Itt a fizetős Instagram: ennyibe kerül és ezt kapjuk érte

A felzárkóztatási kerettel és a helyreállítási program befagyasztott, közel 21 milliárd eurós összegével szemben ezt a pénzt még Brüsszel sem blokkolja. Amit elvesztene Mészáros az építőipari beruházások törlése miatt, azt legalább részben behozhatja a zöldség- és gyümölcstermesztésben, írja a Hvg360.

Áfacsalások terepén

A zöldség-gyümölcs kereskedelemben egyre aktívabb az áfacsalás, ami a magyar adókulcsnak köszönhető: ez többszöröse a szomszéd országokénak. Magyarország 3-4 éve már nettó gyümölcs- és zöldségimportőr lett; az importőrök Magyarországra érkezve egy láncolaton keresztül adják tovább az árut, és közben a hálózat minden egyes tagja visszaigényli az áfát.

Így akkora a profit, hogy alá tudnak ígérni a magyar termelők kínálatának.

A termelők szerint az áfa csökkentése, esetleges elengedése aláásná az adócsalók bizniszét: a körbeszámlázás és fiktív utalás költségei, a lebukás veszélye miatt már nem lenne érdemes 5 százalékért megpróbálni kijátszani a rendszert.

Mészáros beszállása a piacra zöldség-gyümölcsösök „halvány reménysugara” lehet a Hvg360 részletes elemzése szerint. „Hamar szembesülni fog azzal, hogy ha nem akar áfát csalni, akkor jobb lesz, ha megbeszéli gyerekkori barátjával az áfa mértékének csökkentését.”

The post Újabb üzletbe száll Mészáros, dőlhetnek hozzá az EU-s pénzek appeared first on Forbes.hu.