:

Ők kaptak komolyabb összegeket az állami Szerencsejáték-pénzből

Ők kaptak komolyabb összegeket az állami Szerencsejáték-pénzből

Visszavett a pénzszórásból az állami Szerencsejáték Zrt. támogatásosztó leányvállalata, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., írja a HVG. Míg áprilisban három hét alatt bruttó 639 millió forintot osztottak szét 23 szervezet és cég között, addig május-júniusban két hónap alatt 146 milliót osztottak szét hat helyre.

A legnagyobb, 50 millió+áfás szponzorációs összeget a Magyar Úszó Szövetség kapta. Rajtuk kívül májusban egy kedvezményezett volt még, 6 millió forinttal támogatták az Örökség Közhasznú Alapítványt, amely falvakba viszi a kultúrát: a Csíksomlyói Magyar Passiót vagy Wass Albert műveit.

Júniusban többeknek jutott az állami pénzből. A múlt hónapban a legtöbb, 40 millió + áfás szponzorpénzt az Aeroglobe Kft. kapta. Ez a cég visszatérő név a támogatási listán, mivel tavaly nyár elején is kaptak 35 millió forintot, meg 2021-ben is 20 milliót.

A Budaörsi Repülőteret is üzemeltető, régi repülős dinasztia által tulajdonolt családi vállalkozáshoz kapcsolódó másik családi cég a Fly-Coop Kft. neve már ismerősebben csenghet: ennek a helikopterével utazott Rogán Antal miniszter és felesége 2016-ban egy lagziba, de szállították már Habony Árpádot és reptették Kövér Lászlót Rómába, Salvinihez. A vállalkozás tulajdonosa Jakab Ernő és fia, Jakab Tamás. A Fly-Coop 2017 decemberében elnyerte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 571 millió forintos tenderét, hogy donorszervek szállítására biztosítson repülőket. Azt évet szép bevétellel zárta, de tavaly is 4,3 milliárdos árbevétel mellett 180 milliós profitot csináltak, derül ki a HVG cikkéből.

Majdnem egymilliárd forintot osztott szét NER-közeli szereplőknek a Szerencsejáték Zrt. leányvállalata

Tízmilliós támogatási szerződést kapott a Szerencsejáték-leányvállalattól a Skyward Tunnel Kft., amely 2021 őszén is kapott már 10 milliót. A Skyward tavaly mutatta be a katonai és polgári felhasználásra is alkalmas függőleges szélcsatornáját. A projektre egy másik céggel közösen 370 milliós vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

Tízmilliós szponzorációs szerződést kapott Schuster Lóránt egyéni vállalkozó is, akit sokan egykori MIÉP-es politikusként, még többen a P. Mobil együttes alapítójaként ismernek.

5 millió+áfa összegű szponzorpénz jutott a TRP Hungary Kft.-nek. A társaság a hazai autó- és motorsportélet aktív szereplője. Egyik tulajdonosa Őry Tamás, a másik pedig a felesége, Szijjártó Sarolta, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter testvére. Ez a cég 2019-ben oldalanként egymillió forint közpénzért írhatott tanulmányt egy versenypályáról. Őry egyébként egy ideig a 4iG üzletfejlesztési igazgatója is volt.

Több ebből Magyar légvédelembe magyar drónt! – nem akárki szállít a hadseregnek Leosztott piac: innen gazdagodhat majd tovább Habony Árpád

The post Ők kaptak komolyabb összegeket az állami Szerencsejáték-pénzből appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés