:

Direkt36: Egy ősfideszesnek csináltak helyet a Paksi Atomerőműnél

Azért váltották le a Paksi Atomerőmű szakmailag elismert vezetőjét, hogy helyet csináljanak egy ősfideszesnek. A vezérigazgató cseréjének okairól és körülményeiről írt a Direkt36.

Semmilyen szakmai kifogás nem merült fel vele szemben, mégis leváltották a Paksi Atomerőmű vezérigazgatóját. Pekárik Géza pozíciója kellett a jó politikai beágyazottságú Horváth Péter Jánosnak.

A Direkt36 cikke szerint Lantos Csaba energiaügyi miniszter január 12-én közölte Pekárik Gézával, az atomerőmű akkori vezetőjével, hogy meneszti a cég éléről. Az erőművet négy éve vezető Pekárikot korábban az Orbán-kormány is kitüntette.

Több ebből Leosztott piac: innen gazdagodhat majd tovább Habony Árpád Zuckerberg sosem szégyellt másolni, és ez most jobban bejöhet, mint valaha

 A történteket ismerő több forrás szerint a miniszter azért váltotta le az atomerőmű vezetőjét, mert Pekárik pozíciója kellett Horváth Péter Jánosnak, aki addig a hazai energetikai piacot felügyelő Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke volt.

Horváth a szakmai háttere mellett ismert volt arról is, hogy jó politikai beágyazottsággal rendelkezik a kormányoldalon.  

Horváth a MEKH éléről viharos körülmények között távozott. Az általa vezetett hivatal egyik döntése miatt ugyanis tavaly ősszel drasztikusan megugrott az önkormányzatok energiaszámlája, ami a fideszes városvezetőket is felbőszített.

Ezzel durva kockázatot vállalnak

 A MEKH éléről ezt követően lemondó Horváthot a kormány nem akarta fontosabb poszt nélkül hagyni. A Paksi Atomerőművet szemelték ki számára, amely azonban épp egy meglehetősen bonyolult feladat előtt áll.

Hamarosan belekezdenek a létesítmény felújításába, amelynek célja, hogy Paks I-et ne kelljen a 2030-as években bezárni.

Az olajmérnök végzettségű Horváthnak nincs nukleáris tapasztalata, így bizonyos kérdésekbe várhatóan nem lesz beleszólása.

Több, a nukleáris területen dolgozó szakember kifogásolta a Direkt36-nak, hogy a kormány pont az üzemidő-hosszabbítás érzékeny időszakában nevezte ki az atomerőműves tapasztalattal nem rendelkező Horváthot Paks I. élére.

Ez „nagyon komplex feladat. És ekkor odaküldenek egy paksi tapasztalattal nem rendelkező embert, ezzel durva kockázatot vállalnak”

– fogalmazott az egyikük. Ezzel arra utalt, hogy az üzemidő-hosszabbítás időszakában nem volt túl szerencsés vezetőt cserélni, annak ugyanis demoralizáló hatása lehet.

Sem Horváth, sem Lantos nem reagált a Direkt36 kérdéseire. Pekárik annyit közölt, hogy nem akar nyilatkozni az ügyben.

The post Direkt36: Egy ősfideszesnek csináltak helyet a Paksi Atomerőműnél appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés