:

Kunetz: Országos szinten korlátozhatják a laborvizsgálatokat

Az orvosoknak többletmunkát okoz egy új változtatás, ezentúl a sürgős eseteket is csak korlátozottan tudják ellátni.

Váratlan, de kulcsfontosságú levelet kaptak a Pest vármegyei háziorvosok nemrég – számol be róla Kunetz Zsombor a 444.hu-n.

A háziorvosoknak ezentúl külön indokolniuk kell a sürgős laborkéréseket, a többi vizsgálat esetében pedig legfeljebb 15 paramétert vizsgálhatnak.

A korlátozás a levél szerint azért kell, hogy a megszokott ellátási rendet meg tudják őrizni.

Alig kapnak pénzt a szolgáltatók

A laborvizsgálatok is a Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) alá tartoznak az egészségügyben. A TVK azt jelöli, hogy az egészségügyi szolgáltatók havi bontásban mennyi vizsgálatot számolhatnak el teljes állami finanszírozással. Az ezen felül végzett vizsgálatokat az állam 7 százalékban finanszírozza. A szolgáltatónak tehát anyagi érdeke, hogy a TVK-ban meghatározott vizsgálatokon túl minél kevesebb vizsgálatot végezzen. (A levélből kiderült: 2023 első öt hónapjában 804 százalék volt a túlteljesítés a laborvizsgálatoknál.)

Az energiaárak növekedése és a jelentős infláció hatására a laborvizsgálatok költsége is megnőtt. Minimális állami szerepvállalással pedig az egészségügyi szolgáltatók masszív veszteségként könyvelhették el a sok laborvizsgálatot, ez indokolta a változtatást.

A levélben elismerik, hogy országos tendenciáról van szó, az egészségügyi intézmények pedig országszerte sorra korlátozzák a laborvizsgálatokat.

Kunetz szerint az új szabály az egész egészségügyi ellátóhálózatra komoly nyomást helyez. A háziorvosokhoz tartozó feladatok közül egyre több hárul a sürgősségi ellátásra. Az orvosok számára a változtatás jelentős többletmunkát jelent és további ellátási problémákat generál. Az intézkedés azokat a betegeket is érinti, akiknek a rendszer eddigi hiányossága miatt kért a háziorvos sürgős laborvizsgálatot, például azért, mert a CT-, vagy MR-vizsgálatra hamarabb kapott időpontot, mint vérvételre.

The post Kunetz: Országos szinten korlátozhatják a laborvizsgálatokat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés