:
Breaking News

Páros lábbal szállt bele az Asus a Nintendóba

Páros lábbal szállt bele az Asus a Nintendóba

Az Asus ROG Ally átmenet a laptop és az okostelefon között. De mire jó? Miért jó? Kinek jó? Lehet nélküle élni?

Az Asus 2023-ra az IT-gaming szektor egyik legerősebb versenyzőjévé nőtte ki magát.

A hagyományos darabok mellett van jó pár bátor, különleges termékük, és pont emiatt lódult meg a fantáziánk, mikor a cég munkatársai az év elején elkezdték pedzegetni, hogy valami nagy dobásra készülnek.

Mivel extrém kialakítású notebook, PC és telefon megtalálható a kínálatukban, ezért én arra gondoltam, hogy biztos tévével vagy valami különleges hangcuccal rukkolnak majd elő.

A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Ha van 1,3 millió forintod új laptopra, ezt a csodagépet nyugodtan megveheted
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Megsemmisíti a szabadidőt az új, ingyenes Call of Duty
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Csodálatos, szórakoztató, de nincs sok köze a focihoz: Ez a FIFA 23
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Mi az az üzleti laptop, és miért kell ez neked?

De a nagy okoskodásnak ezúttal is koppanás lett a vége, hiszen az Asus teljesen más irányba indult. A ROG Ally fantázianevű masinával ugyanis nem a Samsung és az LG, hanem a Nintendo és a Valve orra alá akarnak odapörkölni.

A hordozható PC-konzolok szektorában robbantana az Asus ROG Ally. Kép: Asus

Ez ugyanis egy ultrahordozható PC-konzol, amely így nagyjából a hagyományos számító- és játékgépek, illetve az okostelefonok között helyezkedik el valahol félúton. A gyártó nem csak azt állította róla, hogy szórakoztatásra lett teremtve, hanem azt is, hogy akár munkára is alkalmas lehet. Muszáj volt kipróbálni, hogy mindebből mi igaz.

Kényelmes?

A termék úgy néz ki, mint egy mutáns Xbox kontroller, aminek a közepére pakoltak egy nagy képernyőt. A szélessége 28, a mélysége 11, a vastagsága 3,3 centiméter, szóval azért még kezelhető a mérete, de azért picinek nem mondanánk.

A fogása kényelmes.

Ezt nem lehet csak úgy zsebre vágni, mint egy mobilt vagy egy régi kvarcjátékot. Már csak azért sem, mert a tömege 60 deka, azaz bőven fél kiló felett van. Ahhoz azért elég könnyű, hogy akár órákon át kézben fogva se váljon kényelmetlenné, fárasztóvá.

A joystickok, gombok jó helyen vannak, könnyen elérhetőek, a használata egészen komfortos, hamar meg lehet szokni a kezelést. A formatervezők nem bírtak magukkal, és pakoltak a botkormányok köré két színes LED gyűrűt, amelyek fénye akár szinkronizálható más Asus termékekkel.

Én személy szerint a világ legfeleslegesebb dolgának tartom ezt a fajta díszítést, de manapság óriási divat, úgyhogy érthető, hogy innen sem merték lehagyni, és hála az égnek, ki is lehet kapcsolni.

A világító LED-eket nem volt szívük lehagyni.

Szerencsére mai trendekkel szembe menve a fejhallgató kimenetet nem spórolták le róla, és helyet kapott rajta egy egyedi port is, amin keresztül külső videókártya is rádugható egy külön megvásárolható Asus kiegészítő segítségével, ami remek ötlet. Mindent mérlegre téve nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a dizájn rendben van, hiszen a masina jól is néz ki, és kellően felhasználóbarát.

Képminőség

Megmondom kerek-perec a képminőség terén kis csalódást okozott a masina: A részletességgel nincs gond, mert a 7 hüvelykes kijelző korrekt, Full HD (1920×1080) felbontásra képes. Viszont OLED helyett, LCD panelt kapott, aminek következtében a kontraszt lehetne jobb is, a színek olykor kicsit fátyolosak, és a sötét tartalmaknál bizony fel-feltűnik a felhősödés, azaz világosabb foltocskák.

A kép minősége rendben van, de azért az igazi lila virág még mindig szebb!

A maximális fényerő megfelelő, így akár a szabadban is lehet használni, de azért a napfényt már igen rosszul viseli, akkor ugyanis alig látni belőle valamit. A mozgásmegjelenítés során anomáliák nem tapasztalhatóak, azaz szellemképesedés, akadozás nem jelentkezett, és vibráló aura sem bukkant fel az objektumok körül.

Használat közben

Játék

A hardver a hagyományos telefonoknál lényegesen erősebb, de a gamer laptopok, konzolok, PC-k teljesítményét nyilván nem éri el.

A méréseink szerint körülbelül azon a szinten van, mint egy lifestyle notebook, ami azért megsüvegelendő.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rosszabb a grafika annál, mint amit mondjuk egy újabb PlayStation vagy Xbox produkál. Ugyanazt az élményt nem fogjuk megkapni, mint azoktól, ez nem is lehet kérdés. Viszont az is tény, hogy a látvány azért rendben van, abszolút élvezetes ilyen felbontásban, viszonylag kevés effekt mellett is játszani.

Fizikai okok miatt sem lehet képes arra a teljesítményre, mint egy hagyományos konzol.

Ha már egyszer elindult egy program, akkor hibát nem nagyon tapasztaltunk, de addig eljutni olykor kész rémálom. Előfordult, hogy percekig töltögetett egy játék, és azért se a telefonoknál se nagyobb gépeknél nem ehhez vagyunk szokva. Ezt azért túl lehet élni, az viszont tényleg idegesítő picit, hogy a stabilitás nem hibátlan, ugyanis elő-előfordult fagyás, vagy hogy egyszerűen kikapcsolta magát.

Munka és multimédia

Az Asus ROG Ally egyébként rendelkezik előre telepített Window 11 oprendszerrel.

Szóval futtatható rajta mindenféle irodai szoftver is akár, és netezni vagy levelezni is lehet rajta.

De erre nem az igazi, még akkor sem ha valaki csatlakoztat hozzá egy rendes egeret vagy billentyűzetet. Az olvasáshoz, szövegszerkesztéshez ugyanis a kép egyszerűen kicsi. Nyilván ha elvisszük nyaralni, akkor egy levelet/üzenetet meg lehet rajta írni még a virtuális klaviatúra segítségével is.

Akár netezni és dolgozni is lehet rajta.

De ha csak annyi hely van, hogy vagy egy ilyen masina vagy egy laptop fér be a batyuba, akkor én gondolkodás nélkül az utóbbit választanám. Viszont filmezésre, videózásra simán beválhat, de arra viszont jobb választás szerintem egy nagyobb, OLED kijelzős okostelefon.

Tartalmak

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit lehet rajta játszani és nézni, és ebben az Asus ROG Ally a csúcsot képviseli. Mivel gyakorlatilag egy mobil PC-ről van szó, ezért a számítógépeknél tapasztalt bőséget kapjuk.

Rengeteg forrásból elérhetőek hozzá a tartalmak. Kép: Asus

Lehet rajta Steam, EA Play, Xbox PC Game Pass stb. platformokról játékokat telepíteni, működnek a felhő alapú játékszolgáltatások, elérhető a YouTube, a Netflix, a Disney+ is természetesen, hogy csak néhány fontos példát említsünk. Tehát a tartalombőségre, sokoldalúságra nem lehet panasz, és e téren abszolút felülmúlja a közvetlen riválisait, azaz a Nintendo Switchet és a Valve Steam Decket.

Energia

40 WH-s akkumulátora van, ami papíron rendben van, hiszen vannak olyan laptopok is, amelyek ilyen kapacitású telepet kapnak, és akár egy fél napon át használhatóak töltés nélkül. Azonban itt az erős hardver és az átlagnál nagyobb fogyasztású kijelző zabálja az energiát.

Ha elfogy a nafta, lehet keresni egy konnektort. Kép: Asus

Alacsony fényerő mellett ki lehet belőle préselni két órát, de nálam gyakran véget ért a móka 85-100 perc után. Természetesen lehet használni a hálózati áramforrásra kötve, azonban ezzel épp a legnagyobb értéke, a mobilitás szenved csorbát.

Megéri az Asus ROG Ally?

Váratlan irányba mozdult az Asus az Allyval, és végülis logikus ez a döntés akkor, ha a gamer piac uralkodójává szeretne válni a cég. A modell abszolút életképes, nagyon szórakoztató, és szuper, hogy az ember tényleg magával viheti bárhova. Ám az is tény, hogy a termék nem tökéletes, és alapvetően csak játékra jó igazán.

Egy nyaralásnál, utazásnál irgalmatlanul jó szolgálatot tehet.

Az ára viszont magas, hiszen 315 000 forintot kérnek el érte, szóval ahhoz azért drága mulatság, hogy a szekrényben porosodjon.

Azoknak tudjuk ajánlani, akik tényleg sokat játszanak, és mobilis életet élnek, mert ők viszont imádni fogják.

Főleg, ha olyan platformokat, tehát például Steamet vagy Xbox Game Pass-t használnak, ami ezen a terméken is elérhető, hiszen így tovább tudják folytatni a már elkezdett játékokat.

Hogy sikeres lesz-e, az jó kérdés: A közvetlen riválisait felülmúlja majdnem mindenben, de azoknál drágább is, hiszen például kétszer annyiba kerül, mint a Nintendo Switch. Emiatt aztán benne van a pakliban, hogy nem fogja leigázni a világot. Én egyébként a rövid idő alatt, amíg nálam volt, teljesen beleszerettem, a hibái ellenére. Abszolút célcsoport vagyok, és nagyon erősen győzködöm magam, hogy beruházzak egyre. Ha választanom kéne, hogy legyen-e egy ilyenem, vagy nyaraljak-e egy hetet a Balcsin, ami nagyjából ugyanennyibe fájna, nem is lenne kérdés a válasz.

The post Páros lábbal szállt bele az Asus a Nintendóba appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés