:

Ronda, de mindenki imádja – hordanak-e majd Birkenstockot a befektetők?

Még idén tőzsdére léphet a Birkenstock, 6 milliárd dolláros IPO jöhet.

Vizsgálja a Birkenstock a stratégiai lehetőségeit, köztük a tőzsdei bevezetést is, írja a Bloomberg. Az ikonikus német papucs- és szandálgyártó céget több mint hatmilliárd dollárra, azaz nagyjából 2,1 billió forintra értékelhetik a tőzsdei bevezetés során a Bloomberg forrásai szerint.

A lehetséges amerikai tőzsdei bevezetésen a cég a Goldman Sachs és a JP Morgan tanácsadóival dolgozik együtt. Az IPO idén vagy jövőre történhet meg, de a tulajdonos L Catterton akár az ügylet ellen is dönthet.

A Birkenstock-sztori

A tranzakcióra több mint két évvel azután kerülhet sor, hogy a világ jelenleg második leggazdagabb embere, Bernard Arnault lecsapott a Birkenstockra. (Egész pontosan a többek között a Louis Vuittont tulajdonló LVMH-csoport résztulajdonában lévő L Catterton, valamint az Arnault család holdingcége, a Financière Agache szálltak be a cégbe.)

Akkor a társaságot 4,9 milliárd dollárra értékelték.

Nem az LVMH-csoport volt az egyetlen luxuscég, ami érdeklődött az németesen praktikus dizájnú papucsok és szandálok iránt. Arnault egyik vetélytársa a CVC Capital Partners magántőkecsoport volt, amely többek között olyan vállalatok tulajdonosa, mint a luxusórákat gyártó Breitling.

A papucsdinasztia legújabb nemzedékének, Alex és Christian Birkenstocknak ma már csak jelképes részesedése van a cégben, Arnault beszállása viszont feljuttatta őket a Forbes globális milliárdoslistájára is.

A cég közel 250 éves. A ma ezerfős németországi Langen-Bergheim városa 1774-ben jegyezte be Johann Adam Birkenstockot mint susztert. Öt generációval később, 1896-ban ükunokája, Konrad két cipőboltot nyitott Frankfurtban, ahol rugalmas talpbetéteket kezdett gyártani és árulni.

A Birkenstock sztoriját ebben a cikkben írtuk meg részletesen.

The post Ronda, de mindenki imádja – hordanak-e majd Birkenstockot a befektetők? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés