:

A chipháború még csak most durvul be, és ez mindenkinek fájni fog

A chipháború még csak most durvul be, és ez mindenkinek fájni fog

Az USA létfontosságú technológiáktól vágná el Kínát, amely korlátozásokkal vágna vissza, és a chipháború közben a piaci szereplők is rengeteget buknak.

Számos jel arra utal, hogy az Egyesült Államok kormánya újabb fontos technológiáktól vágná el Kínát, azzal, hogy megtiltja bizonyos hardverek értékesítését az állami szervek és magáncégek számára egyaránt.

Üzlet Szalai Péter 10 perc olvasás
Chiphiánytól szenved a világ, de hogy jutottunk idáig, és mikor jöhet az enyhülés? Kik nyertek ezen az egészen?
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Jól járt a chiphiánnyal a Samsung, brutális mértékben nőtt a nyeresége
Üzlet Szalai Péter 7 perc olvasás
A kőkorszakba lökheti vissza Oroszországot a chip-embargó
Üzlet Szalai Péter 5 perc olvasás
Hatalmas pofonba szaladt bele az AMD

De hogy jutottunk idáig? Ki jár ezzel rosszul? Milyen következményei lesznek ennek a döntésnek? Lesz, aki nyer ezen az egészen?

Szankciós politika

Az elmúlt években az Amerikai Egyesült Államok kormánya számos esetben hozott kínai államot vagy kínai cégekre vonatkozó, technológiai szektort érintő szankciókat. Többek között ennek következtében zárták el a Huawei mobil eszközeit a Google szolgáltatásoktól vagy az 5G chipektől.

E folyamat részeként az USA 2022 nyarán bejelentette, hogy korlátozza bizonyos típusú grafikus feldolgozó egységek (graphics processing unit, GPU) értékesítését kínai állami hivatalok vagy cégek számára.

A Wall Street Journal értesülései szerint még tovább szorítanak a gyeplőn, és ha minden igaz, akkor már júliusban érvénybe lép egy új, minden korábbinál szigorúbb korlátozás. Ezzel pedig a chipháború új szakaszába lép, és a két ország ellenségeskedését is más szintre emeli.

Korlátozottan intelligens

Az említett, az AMD és főként az Nvidia által fejlesztett és gyártott GPU-k kulcsszerepet játszanak a különféle mesterséges intelligencia technológiák fejlesztésében. Általánosan igen jól programozható, sokoldalú, rugalmas és nem utolsó sorban brutális teljesítményű hardverekről van szó, amelyek megkerülhetetlenek a gépi tanulás tréning szakaszában.

Az Nvidia 100 GPU-t kifejezetten a mesterséges intelligencia számára fejlesztették.

Ezeket a termékeket kifejezetten ilyen feladatokra alkották meg, és a teljesítményük e téren sokszorosa a korábbi, hasonló célra használt komponenseknek. Szuperszámítógépekben, illetve különféle katonai feladatokat ellátó rendszerekben is használják őket, tehát elsődleges fontosságú területeket érint közvetlenül a korlátozás.

Miért?

A kereskedelmi háborúként indult konfliktus eszkalálódott Oroszország Ukrajnai különleges katonai hadműveletének elindulását követően, hiszen az USA azzal vádolja Kínát, hogy támogatja az agresszort.

A modern drónos fegyverrendszerek működtetésében is fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia.

Emellett nyilván a Tajvan körüli izmozás sem tesz jót a két ország kapcsolatának, tehát elsősorban e két ok miatt szigorítja várhatóan szankciós politikáját az Egyesült Államok.

Mit eredményezhet a szankció?

Ha ezektől a komponensektől elvágják Kínát, akkor a távol-keleti ország az említett eszközök, illetve MI technológiák fejlesztése során is lemarad, legalábbis egy időre biztosan, a közvetlen riválisaitól. Tehát az Egyesült Államoktól, Dél-Koreától és Japántól. Pont azoktól az országoktól, amelyekkel a távol-keleten más területeket is érintő, komplex és egyre mélyebb konfliktusba keveredik.

Nem lehet kiváltani?

Ilyenkor általában mindig felmerül, hogy majd a kínaiak úgyis lemásolják a tiltott eszközöket, nincs mitől tartaniuk. Viszont ez egyszerűen nem így működik.

Az említett területen e két amerikai konszern, és elsősorban az Nvidia olyan elképesztő fölényre tett szert, hogy a többiek csak a hátukat látják.

Egy ilyen GPU rendkívül összetett, nem csak arról van szó, hogy egy lapkára kell pakolni pár milliárd tranzisztort, és meg is vagyunk. Rendkívül lényeges az energiaellátás, a hőtermelés, a hűtés és a szoftveres vezérlés is többek között. Ezek már önmagában létfontosságú összetevők, és ha már csak az egyikkel bármilyen probléma akad, akkor a végeredmény gyakorlatilag használhatatlan lesz.

A rendkívül komplex hardverek előállításába sokan belebuktak.

Erről az Intel tudna mesélni például, az a cég, amely hosszú ideje önti a pénzt számolatlanul a GPU gyártásba, de eddig csak kudarcokat tudott felmutatni. Természetesen a kínai cégek vagy állami intézmények is gőzerővel dolgoznak ezen, de jelenleg a hátrányuk még mindig nagy. Az általuk közölt részeredmények természetesen igen biztatóak, ám má régóta ezt hallgatjuk, és egyszerűen nem lehet tudni, hogy a valóságban hogyan állnak a fejlesztésekkel. Röviden és velősen: Ezen a területen az amerikaiak jelenleg megkerülhetetlenek.

Nem örülnek a piaci szereplők

A szigorítás tervének kiszivárgása után az Nvidia és az AMD részvényeinek árfolyama is azonnal lefelé indult. Az említett cégek vezetői is tiltakoznak a döntés miatt, hiszen éves szinten több milliárd dolláros bevételtől eshetnek el emiatt. Az USA kormánya valamiféle kompenzációval kívánja kárpótolni őket, de értelemszerűen ezzel nem elégedettek.

Az Nvidia pénzügyi vezetője és egyben a konszern alelnöke, Colette Kress figyelmeztetett arra, hogy amennyiben tényleg tovább korlátozzák a Kínával való kereskedelmet, akkor az iparági szereplők helyrehozhatatlan veszteségeket szenvedhetnek el, amit idővel az USA gazdasága is megérez majd.

A tervezett szankciók egyébként negatív hatást gyakorolhatnak olyan cégekre is, amelyeket a korlátozás közvetlenül nem érint. Az említett GPU-k hiányában a kínaiaknak számos tervezett projektet le kell állítaniuk, el kell halasztaniuk, amely érint más beszállítókat is. Például a Samsungot vagy a SK Hynix-et, a memóriapiac felét uraló két dél-koreai céget, amelyek így megrendelésektől eshetnek el.

A birodalom visszavág

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Kína nem csak kapja a pofonokat, hanem adja is. Köszönhetően annak, hogy az ország számos olyan fontos nyersanyaggal rendelkezik, amelyek létfontosságúak a fejlett elektronikai eszközök gyártásában. Ilyenek például különféle gallium- és germániumvegyületek, amely előállítása területén Kína gyakorlatilag megkerülhetetlen.

Peking már be is jelentette, hogy 2023. augusztus 1-től exporttilalmi korlátozásokat vezet be több ilyen termékre. Az így kieső mennyiség pótlására pedig még középtávon sincs reális esély az iparági szakértők szerint.

Emellett Kína is előveheti a konkrét cégeket érintő szankciókat a fegyverládából, mint ahogyan azt már meg is tette a közelmúltban. A kevéssé jelentős Micron nevű chipgyártó árucikkeire vetettek ki importtilalmat 2023 májusában. Ez még csak egy jelzésértékű lépés volt, inkább csak egy figyelmeztető lövés a levegőbe.

A chipháború nyertesei

A most belebegtetett szankcióknak, egy valakik örülhetnek igazán: a csempészek. A chip feketepiac már eddig is virágzott, hiszen már eddig is többszörös áron lehetett csak beszerezni a tiltott hardvereket. Ha pedig tényleg bevezetik az AI GPU-kra vonatkozó szigorított korlátozásokat, akkor a szürke zónában tevékenykedő „üzletemberek” elkezdhetik élezni a kaszát.

The post A chipháború még csak most durvul be, és ez mindenkinek fájni fog appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés