:
Breaking News

Akik szintén nagyot nyertek Szoboszlai álomigazolásával

Akik szintén nagyot nyertek Szoboszlai álomigazolásával

A világ legjobb bajnokságában fog szerepelni a legdrágább magyar futballista, de a legrangosabb kupasorozatban egyelőre nem. Hol láthatjuk majd a tévében Szoboszlait?

A következő idényben a patinás angol labdarúgó klub, a Liverpool csapatában láthatjuk majd Szoboszlai Dominikot (hogy hogyan jutott idáig, arról tegnap írtunk hosszabban).

Egy nagy szám: több mint 90 millió euró

Az átigazolásnak Szoboszlain kívül sok nyertese van. Eddigi karrierje során több mint 90 millió eurót (33,8 milliárd forint) fizettek érte klubok, ez abszolút magyar csúcs, az őt képviselő menedzseriroda számára is nyilván hatalmas siker.

A modern foci egyik legfontosabb üzleti lába ugyanakkor a közvetítés, a televíziós jogok. A magyar piac pedig épp most nagy változásokon megy, ment keresztül. A profit futball lehet az egyik felhajtó erő az egyre növekvő streamingpiac mögött.

Hol láthatjuk a következő szezonban Szoboszlai Dominikot a tévében?

TV2: Annyi Szoboszlait mutathatnak, mint még soha

A Premier League (PL) meccsek háromnegyedét a TV2 Csoporthoz tartozó Spíler közvetíti, a legtöbb sávban ők az első választók, vagyis ők mondhatják meg, melyik meccs élő közvetítését tűzik műsorra. Rajtuk kívül a Network4 csoporthoz tartozó, tavaly indított Match4 is ad PL-meccseket.

A Liverpoolnak nagy szurkolói bázisa van itthon, Szoboszlai miatt pedig nyilván kiemelten izgalmasak lesznek a meccseik. A legtöbbször valószínűleg majd a Spíleren láthatjuk Szoboszlait.

Az igazolás egyik nagy nyertese tehát a TV2 Csoport, legalábbis tévés szempontból.

A Premier League következő szezonja rögtön szuperrangadóval indul Szoboszlai számára: már az első fordulóban összecsap a Liverpool és a Chelsea.

Nem marad Szoboszlai nélkül a SportTV sem

A Bundesligát az AMC Network közvetíti, hétről hétre eddig itt lehetett követni Szoboszlait. A német első osztályban maradnak magyar játékosok (jelen állás szerint Schäfer, Sallai, Willi Orbán és a hamarosan visszatérő Gulácsi).

Az AMC és vele a SportTV ugyanakkor nem marad Szoboszlai nélkül. Az újraépülő Liverpool tavaly az 5. lett a PL-ben, így a Bajnokok ligájáról (BL) lemaradt, az Európa Ligában (EL) szerepel majd. A sorozat meccseit a SportTV adja első választóként, nem is nagy kérdés, hogy a Pool meccsei kiemeltek lesznek. Az ún. B jogokkal az RTL rendelkezik.

Pool-szurkoló lesz az RTL menedzsmentje

Még az MTVA adja a következő szezonban a BL meccseket, övék az első választás joga. Ebben a sorozatban jövőre Szoboszlai nem lép pályára.

A köztévé így csak a válogatott meccseken mutathatja majd a legértékesebb magyar futballistát, klubcsapatában nem.

Ha minden a Pool tervei szerint halad, akkor az átigazolásnak egyik nagy nyertese lehet az RTL. A csapat célja mindenképp az, hogy visszajussanak a legrangosabb európai kupasorozatba, amelyet eddig hatszor nyertek meg (egyszer a mostani edző Jürgen Kloppal is).

A BL jogait a 2024/25-ös szezontól az RTL tulajdonolja, a kiemelt meccseket is ők közvetítik. Az új üzleti modell és a BL megszerzése egyértelműen a streamingpiacról szól már az RTL-nél. Terveiket segítheti, ha a BL és a PL topcsapatában játszó Szoboszlait is náluk lehet majd követni. Ebben persze még sok a „ha”, de az nem kérdés, kinek fog szurkolni az RTL menedzsmentje az angol bajnokságban (az első négy helyezett jut a BL-be).

RTL-vezér: Nem a focihoz kell érteni, hanem az üzlethez

The post Akik szintén nagyot nyertek Szoboszlai álomigazolásával appeared first on Forbes.hu.