:

Rádiózavarokat okozott egy napkitörés

Rádiózavarokat okozott egy napkitörés

Rövid, de jelentős rádiózavarokat okozott az Egyesült Államok nyugati részén és a Csendes-óceánon egy fler – írja a ScienceAlert. A Nap AR 3354 jelű aktív régiója magyar idő szerint július 3-án, éjjel 1:14-kor bocsátott ki egy X osztályú flert, ez a legerősebb ilyen típusú esemény. Az X osztályon belül a kitörés 1-es erősséget ért el, a rekorder 28-as volt, és 20 éve dokumentálták.

A Napból származó részecskék ionizálták bolygónk felső légkörét, megzavarva a nagy frekvenciájú rádiójeleket a Föld csillagunk felé néző oldalán. Az esemény súlyosnak tűnhet, de valójában nem volt az, a fler után koronakidobódást nem figyeltek meg.

A fler a naplégkör egy részének hirtelen kifényesedése, hátterében a mágneses terek átrendeződése áll.

Az ilyen típusú eseményekkel felszabaduló részecskék bolygónkat is elérhetik, technológiai problémákat okozva.

A Nap aktivitása egy nagyjából 11 éves ciklust követ, ennek vannak nyugodtabb és hevesebb periódusai. Csillagunk az elmúlt időszakban meglehetősen aktívnak bizonyult, a jelenlegi ciklus maximumát 2025-ben érhetjük el.

A naptevékenység folyamatai és mintázatai nem pontosan ismertek, a kutatók minden megtesznek, hogy jobban megértsék csillagunkat. Az űridőjárás precíz előrejelzése már csak azért is fontos lenne, mert a naptevékenység extrém esetben akár globális krízist is előidézhetne.

The post Rádiózavarokat okozott egy napkitörés first appeared on 24.hu.