:

Két hónap után adott életjelet magáról a NASA marshelikoptere

Két hónap után adott életjelet magáról a NASA marshelikoptere

Két hónapnyi hallgatás után küldött ismét jeleket a NASA kísérleti marshelikoptere, az Ingenuity – írja a Space.com. A robot június 28-án vette fel a kapcsolatot a földi irányítással társán, a Perseverance marsjárón keresztül.

A 4 kilogrammos helikopter utoljára április 26-án, 52. repülésekor kommunikált.

A robot a roverrel együtt a Jezero-kráterben teljesít missziót. Az élet nyomait is kereső Perseverance a közelmúltban egy egykori folyó maradványaira bukkant a környéken.

„A Jezero-kráter azon része, amelyet a rover és a helikopter jelenleg vizsgál, nagyon zord terep, ami valószínűbbé teszi a kommunikáció megszakadását” – mondta Josh Anderson, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a csapat tagja. A kutatók célja, hogy az Ingenuity a Perseverance előtt járjon, emiatt néha túllépik a kommunikációs korlátokat.

Az 52. repülés 139 másodpercig tartott, a helikopter 363 métert tett meg. A manőver fő célja a helikopter újrapozícionálása és fényképek készítése volt, a most beérkezett adatok alapján a robot továbbra is jó állapotban van. A szakértők abban bíznak, hogy az űreszköz rövidesen ismét a magasba emelkedhet.

Az Ingenuity 2021 februárjában landolt a Perseverance-szel. A helikopter az első ember alkotta tárgy, amely egy idegen égitesten repked. A gép messze felülmúlta a hozzá fűzött reményeket, és a vártnál jóval hosszabb ideig működőképes maradt.

The post Két hónap után adott életjelet magáról a NASA marshelikoptere first appeared on 24.hu.