:

Régi adósságát törlesztette a Yettel a tévés szolgáltatásával – megnéztük, mit tud

Régi adósságát törlesztette a Yettel a tévés szolgáltatásával – megnéztük, mit tud

Megnéztük a Yettel nettévés szolgáltatását. Stabil az adás? Milyen a képminőség? Elboldogul vele a nagymama is? Megéri a havi pár ezer forintos árát?

Régi adósságát törlesztette a Yettel, amikor elindította idén tavasszal internetes tévészolgáltatását. Ez a Yettel TV: kipróbáltuk, mennyire életképes, mire jó, kinek jó, és hogy megéri-e a havi pár ezer forintos árát.

Interjú Knittel Martin 11 perc olvasás
Yettel-vezér: Nem élünk vissza a magas inflációval. Miért épp tavaly lett volna extra profitunk?
Üzlet Szalai Péter 5 perc olvasás
Váratlan szereplő lép be a hazai televíziós piacra
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Pénzt kapnak vissza a Yettel fogyasztói, itt vannak a részletek
Üzlet Knittel Martin 4 perc olvasás
Mától búcsút mondhatunk a Telenornak – új szolgáltatásokkal és tarifákkal indul a Yettel

Mi a Yettel TV?

Egy olyan netalapú szolgáltatásról van szó, amely lehetővé teszi a hagyományos tévécsatornák programjának követését úgy, hogy a használatához csak aktív internetes kapcsolatra van szükség, azaz nem kell szenvedni semmilyen antennával, hangolással satöbbi. Az adásokat elméletileg élőben, gyakorlatilag mindössze néhány másodperces csúszással lehet nézni, mintha teljesen hagyományos módon tévéznénk.

A hagyományos tévézést teszi lehetővé a Yettel TV. Fotó: Forbes.hu

Min lehet használni?

Arra odafigyeltek, hogy sok eszközön lehessen használni, sőt akár okosórán is nézhetők legyenek a tartalmak.

Számítógép: Böngészőn keresztül érhető el a szolgáltatás. Csak be kell írni a www.yetteltv.hu címet, a belépésre kattintani, és máris lehet tévézgetni.

Tablet, telefon: Android- és iOS-eszközökre egyaránt letölthető ingyen egy dedikált alkalmazás. Ez egyetlen érintéssel megnyitható, és sokkal inkább felhasználóbarát, mintha böngészőben kellene szerencsétlenkedni.

Viselhető eszközök: Ha az adott okosóra vagy karkötő rendelkezik böngészővel és wifivel, akár annak kijelzőjén is nézhető a Yettel TV. Legalábbis elméletben, nálunk ez nem működött.

TV: Vannak olyan okostévék, melyekre már elérhető a Yettel TV applikációja. Ilyenek például az Android TV/Google TV platformot használó Philips, Panasonic vagy Sharp televíziók, emellett egyes Samsung vagy LG modellekre is letölthető már a szükséges szoftver. Azt az infót kaptam, hogy a mérnökök folyamatosan dolgoznak, hogy bővítsék a támogatott készülékek sorát.

A Yettel doboz

Amennyiben egyik megoldás sem tetszik valakinek, akkor még mindig kérhet egy távirányítóval megtámogatott okosdobozt is a Yetteltől, amit kábellel lehet csatlakoztatni a tévéhez, monitorhoz vagy projektorhoz.

Ennek köszönhetően olyan eszközökön is elérhető a szolgáltatás, amelyekből hiányoznak az okosfunkciók.

Ilyenek például a régebbi típusú vagy belépő szintű LCD-televíziók, illetve a nagy hasú, katódsugárcsöves modellek.

A doboz mellé jár egy távirányító is. Fotó: Forbes.hu

Ez a box tartalmaz egy kis számítógépet, amin már gyárilag telepítve fut a Yettel TV szoftver. Tehát a bekapcsolást követően gyakorlatilag azonnal lehet használni, és nem kell semmit telepítgetni vagy a weboldalakon mókolni. Ez igen fontos és hasznos lehet azok számára, akik idegenül mozognak a modern elektronikus eszközök univerzumában.

Kezelés

A grafikus kezelőfelület természetesen magyarul is tud, és a felépítése is pofonegyszerű, mindössze néhány menüpontot tartalmaz. Minden világos, minden a helyén van, nem hiányzik belőle a műsorújság sem, és azt is jól megoldották, hogy kategóriánként lehessen válogatni a különféle tartalmak közül. Tehát aki akarja, kilistázhatja csak a sportközvetítéseket, gyerek- vagy hírműsorokat, illetve filmeket is akár, hogy csak néhány fontos példát említsünk. Emellett természetesen rövid leírás is olvasható az egyes műsorokról.

A beépített tv-újság sem hiányzik.

Az adások megállíthatók, visszatekerhetők, illetve egy héttel később is újranézhetők. Ezenkívül akadnak rögzíthető műsorok is, amennyiben ez nem ütközik szerzői jogi akadályba. Ezek a funkciók teljesen jól működnek, semmilyen hibába, problémába nem futottunk bele a tesztelés során.

Netflix és játékok

Maga a Yettel doboz tulajdonképpen egy mini tévéfelokosító, amelyen Android TV operációs rendszer fut. Ennek köszönhetően letölthetők és futtathatók rajta különféle alkalmazások is.

Tv-felokosítóként is használható a doboz.

A közel tízezer darab szoftverből álló kínálatban megtalálhatók a manapság igen népszerű online streamingappok is. Ennek köszönhetően a box segítségével a Netflix, YouTube, Disney+ tartalmai is elérhetőek.

Akad rengeteg játék is, köztük ott figyelnek a legmenőbb darabok is. Aki azonban örülni kezdene, hogy minikonzolként is bevetheti ezt a terméket, azt el kell keseríteni. Annyira gyenge a hardver, annyira gyatra a teljesítménye, hogy csak a primitívebb, gyenge grafikájú darabok jöhetnek szóba sajnos.

Képminőség

Technikailag megoldott lenne a legjobb 4K-s HDR-anyagok vétele is a Yettel TV-n keresztül. De egyelőre itt még nem tartunk, hiszen a minőséget alapvetően meghatározza az a forrásanyag, amit átvesz a Yettel a tartalomszolgáltató cégektől.

Azaz képminőség terén ugyanazt kapjuk, mintha előfizetnénk egy hagyományos tévés-antennás szolgáltatásra. A csomagokban találunk jó pár HD- (gyakran sajnos csak annak nevezett) és rengeteg SD-adást, utóbbiak gyakran pixelesek, elmosódottak.

Milyen net kell hozzá?

Szélessávú internet szükséges a stabil, problémamentes vételhez. Ez a kábeles netszolgáltatás esetén már alap, de ha valaki mobilnetet használna, akkor bizony érhetik kellemetlen meglepetések. Ahol 5G-lefedettség volt, ott semmilyen hibát nem tapasztaltunk, és elvileg a 4G-vel sincs gond. Ám ahol gyengébb a jel, rosszabb a lefedettség valamiért, ott bizony hamar jelentkezhet idegesítő szaggatás és akadás.

Emiatt arról még szó sincs, hogy az ország minden pontján kérdés nélkül működhet a Yettel TV.

Én például kipróbáltam az Alföld közepén is, a mobiltornyok hatósugarának szélén eső zónában, és ott egyáltalán nem ment a dolog sajnos. Könnyen lehet, hogy a hegyekben is hasonló a helyzet.

Megéri?

Az 53 csatornát tartalmazó alapcsomag 4000 forintba kerül, a 93+3 csatornás legmagasabb kategóriás pedig 6000 forintot kóstál. Tehát az ár nem vészes, nagyjából az a szint, mint amit a riválisoknál, valamint az online streamingplatformoknál megszokhattunk. Azt fontos megjegyezni, hogy csak Yettel-előfizetők, partnerek vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, legalábbis egyelőre.

Alapvetően elégedettek voltunk a Yettel TV-vel, hiszen számos különféle típusú eszközön használható, azaz kellően sokoldalú.

A csatornaválaszték nagy, a szoftver maga stabil, de a kódoláson még lehetne azért optimalizálni, hogy ne csak akkor működjön megfelelően, ha kifejezetten erős a jel, ha mobilnettel használnánk.

A dobozos megoldás rendben van, az extrái hasznosak, de azért nagy csodát nem kínál, hiszen a gyenge hardver önmagában komoly korlátokat jelent. Aki hagyományos, lineáris tévéadásokat akar nézni, ám nem tud vagy kíván vesződni mondjuk antennával, annak simán beválhat a Yettel TV. A világot nem váltja meg, azonban amire kitalálták, arra alkalmas.

The post Régi adósságát törlesztette a Yettel a tévés szolgáltatásával – megnéztük, mit tud appeared first on Forbes.hu.