:
Breaking News

Mit tud egy streamer mikrofon, amiért csak 17 ezer forintot kérnek?

Mit tud egy streamer mikrofon, amiért csak 17 ezer forintot kérnek?

Manapság egyre többen adják videós tartalomgyártásra és streamelésre a fejüket, amihez nélkülözhetetlen a megfelelő technika: valamilyen videórögzítő eszköz, egy erősebb számítógép vagy laptop, megfelelő fényforrások, videójátékokhoz digitalizáló kártya és persze egy mikrofon – utóbbi kényes pont, legyen szó akár szerkesztett YouTube-videókról vagy Twitch streamekről.

Persze az ilyen típusú kiegészítőkből is elképesztő a kínálat a piacon, az igazán jó minőséget biztosító eszközök 50-60 ezer forintnál kezdődnek (a felső határ pedig a csillagos ég). Ennyit ugyanakkor – első körben – nem mindenki szeretne ilyen kütyüre költeni, úgyhogy megnéztük, hogy a 17 ezer forintért kínált K-Mic Natrium mit nyújt azért az összegért, amit kérnek érte.

Mohos Márton / 24.hu

Van, ami működött, van, ami nem

Tesztalanyunk a francia, kifejezetten olcsó kiegészítőkre szakosodott The G-Lab terméke. A gyártó kínálatában a mikrofonok mellett találunk egereket, billentyűzeteket, fejhallgatókat és egyéb kiegészítőket, és a cég egyik egyedi vonása, hogy a legtöbb termékét a periódusos rendszer egyes elemei alapján nevezi el. A nálunk járt asztali mikrofon valamiért pont a nátrium (Na) után kapta a nevét, ami alapvetően jópofa dolog, bár különösebb jelentősége nincs az eszközt illetően.

Pénztárcabarát termékről lévén szó, a dobozt kibontva csak egy rövid útmutatót találunk, magát az eszközt és egy USB-A/USB-C kábelt, amivel a kütyü a számítógépünkhöz köthető – a hagyományos PC-k mellett a mikrofon kompatibilis Mac gépekkel és PlayStation konzolokkal is.

Összeszerelni semmit nem kell, egyben vesszük ki a mikrofont a dobozból. Az alapvetőn jó minőségű műanyagból készült eszköz nagyjából 25 centiméter magas, stabilan áll a talpán, maga a mikrofon pedig előre és hátra mozgatható az állvány villáján, a tökéletes pozíció pedig az oldalsó csavarokkal rögzíthető. Ha ez megvan, a kapott kábellel csak rá kell kötni az eszközt a gépünkre és ezzel meg is történik a beüzemelés, mert a Windows automatikusan felismeri a mikrofont, szoftver telepítésére nincs szükség, dedikált program nem is járt a K-Mic Natrium mellé.

A használat nem atomfizika, az operációs rendszer (és az általunk használt rögzítő/streamer programok) megfelelő menüjében csak ki kell választani a mikrofont, és már indulhat is a tesztelés. Bekapcsolva a Natrium rácsos része azonnal világítani kezd, a hengeres mikrofontest legfelső Vray gombjával választhatunk az elérhető hat szín között. Az eszköz teteje érintésérzékeny, egyszer megnyomva rögtön lenémítjuk a mikrofont, majd egy újabb koppintással megszüntethető a némítás. Lenémítva mindig pirosan világít, feloldva pedig a korábban választott színt kapjuk. Ha pedig valakinek az érintésérzékeny megoldás nem jönne be, annak adott egy fizikai Mute gomb is – mondjuk ez a mit tesztpéldányunk esetében az első tíz be- és kikapcsolást követően egész egyszerűen elromlott, a mikrokapcsoló felmondta a szolgálatot.

Mohos Márton / 24.hu

Nem jártunk jobban a mikrofon és az hengeres test aljára csatlakoztatott fejhallgató kapcsolóival sem: ezeket csavargatva elméletileg szabályozható az érzékenység és a hangerő, ám a Windows hiába ismerte fel automatikusan Natriumot, a gombok nem működtek a funkciójuknak megfelelően, hiába csavargattuk őket, az operációs rendszer ezt nem érzékelte, így el is maradt a kívánt hatás. Szerencsére a legalsó, visszhang (echo) kapcsolóval nem volt ilyen gond: ezt csavargatva egészen normális visszhang effekt adható a hangunkhoz, már ha szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel, mert mi a magunk részéről nem sok értelmét láttuk a funkciónak.

Ami a hangzást illeti, az árhoz képest a K-Mic Natrium abszolút megállja a helyét, a szánktól 20-30 cm-re elhelyezve egészen tisztán rögzíti az elhangzottakat, ráadásul még zajszűrés funkciót is kapunk, ha esetleg nyitott ablak vagy más zajforrás mellett használnánk.

Ezt a funkciót viszont a Mute gomb nyomva tartásával lehet aktiválni, ami az esetünkben ugye oda vezetett, hogy a kapcsoló elromlását követően erről a lehetőségről le kellett mondanunk, hiszen dedikált szoftver hiányában az operációs rendszeren belülről a zajszűrés semmilyen módon nem szabályozható. A fizikai kapcsolókat illető anomáliákat leszámítva a mikrofon jól működött, utómunkával szerkesztett videókhoz elfogadható minőségű hang készíthető, és streamelés közben is megállja a helyét az eszköz. Ugyanakkor, ha valaki podcast rögzítésére adja a fejét, annak érdemes ennél valamivel profibb eszköz beszerzésén elgondolkodnia.

Az olcsóságnak ára van

A K-Mic Natrium alapvetően jól teljesített, de a tesztelés közben azért kiderült, hogy a budget kategóriának azért megvannak a maga veszélyei. Mi például kifogtunk egy olyan eszközt, aminek az egyik gombja villámgyorsan elromlott, így az egyes funkciók elérhetetlenné váltak, másrészt a beüzemelés hiába egyszerű, ha aztán dedikált szoftver hiányában még az olyan funkciók sem működnek, mint a hangerő és a mikrofon erősségének állítása – ezekkel mondjuk még együtt lehet élni. Azt nem állítjuk, hogy ami velünk történt, az minden Natrium esetében előfordul, de ha valaki ilyen mikrofon vásárlására adja a fejét, annak azt javasoljuk, jól rakja el a blokkot, hogy meghibásodó részegységek esetén lehessen élni a csere vagy az árvisszatérítés lehetőségével.

The post Mit tud egy streamer mikrofon, amiért csak 17 ezer forintot kérnek? first appeared on 24.hu.