:

Tőzsdére mehet az egyik legnépszerűbb online ruhabolt, amit kényszermunkával is vádoltak

A Magyarországon is rendkívül népszerű cég azonban cáfolja a Reuters értesülését.

Tőzsdére mehet a Shein – írja a Reuters. A hírügynökség forrásai szerint a több mint 60 milliárd dollárt érő kínai online divatáru-kiskereskedő bejelentkezett a szabályozó hatóságoknál a New York-i tőzsdei bevezetésre.

A tőzsdei debütálással a Shein lehet a legértékesebb kínai vállalat, ami tőzsdére lép az Egyesült Államokban azóta, hogy a Didi Global fuvarozó óriáscég 2021-ben 68 milliárd dolláros értékeléssel New Yorkban tőzsdére vonult. (A Didit egy évvel később törölték a tőzsdéről.)

A Shein tőzsdei debütálására a hírügynökség szerint 2023 vége előtt kerülhet sor.

A Shein szóvívője a Reutersnek küldött ímélben azonban tagadta a „pletykákat”.

A Reuters további kérdéseire nem válaszoltak.

A tőzsdei bevezetést ellenzi egy kéttucatnyi amerikai képviselőből álló kétpárti csoport, ami arra kérte az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletet (SEC): mielőtt engedélyezné a New York-i tőzsdei bevezetést, győződjön meg arról, hogy a vállalat nem alkalmaz kényszermunkásokat.

A Shein állítja, betartja az etikus árubeszerzési előírásokat.

Visszautasította azokat az állításokat is, amik szerint a cég Kína Hszincsiang régiójából szállít.

A Hszincsiang régióból származó anyagok, például a pamut, gyakran az ujgurok kisebbség kényszermunkájának termékei. Az Egyesült Államok emiatt tiltja a Hszincsiangból származó exportot.

Több ebből Tőzsdére mehet az egyik legnépszerűbb online ruhabolt, amit kényszermunkával is vádoltak 48 milliárd forintot költ egy vállalat arra, hogy gyereket vállaljanak a dolgozói

A Shein értékét egy márciusi 2 milliárd dolláros zártkörű tőkebevonási körben több mint 60 milliárd dollárra becsülték. A befektetők között van a General Atlantic, a Mubadala, a Tiger Global és a Sequoia Capital China. A Reuters azt írja, a Shein már legalább három éve tervezi az amerikai tőzsdei bevezetést, de a kínai könyvelési gyakorlat amerikai ellenőrzése, valamint a COVID-19 járvány és az ukrajnai orosz háború okozta piaci ingadozás visszatartotta.

A cég alapítója, Chris Xu több mint egy évvel ezelőtt a kínai Nanjingból Szingapúrba tette át a vállalat székhelyét. Ez segíthet a Sheinnek megkerülni a tengerentúli tőzsdei bevezetésre vonatkozó új, szigorú kínai szabályokat.

The post Tőzsdére mehet az egyik legnépszerűbb online ruhabolt, amit kényszermunkával is vádoltak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés