:

153 millióba kerül egy jegy erre a repülőútra

153 millióba kerül egy jegy erre a repülőútra

Elindult a Virgin Galactic első kereskedelmi járata csütörtökön három olasz tudóssal a fedélzetén – írja az MTI. Richard Branson brit milliárdos űrvállalata élőben közvetítette, ahogy az Unity nevű űrrepülő az Eve nevű hordozó-repülőgéppel felszáll Új-Mexikóból. A Unity 14 kilométeres magasságban kapcsolódott le, majd egy rövid repülést tett a világűr határán, mintegy 100 kilométeres magasságban.

Az olasz légierő, illetve az olasz tudományos tanács három kutatója, Walter Villadei, Angelo Landolfi és Pantaleone Carlucci mellett a Virgin Galactic több pilótája és parancsnoka is jelen volt a két jármű fedélzetén.

A szakemberek az út során csaknem egy tucat tudományos kísérlethez gyűjtöttek adatokat. Rövid időre elhagyhatták üléseiket is, hogy élvezhessék a súlytalanság állapotát, és eközben kibontották Olaszország zászlaját is.

A következő kereskedelmi járatot augusztus elejére tervezik, ezúttal magánűrhajósokkal.

A másfél órás repülőút mintegy 450 ezer dollárba (nagyjából 153 millió forint) kerül.

Branson nem az első, aki űrturizmusra adta a fejét, az Amazon-alapító Jeff Bezos űripari cége, a Blue Origin már több hasonló utat teljesített. Konkurenciaként van jelen a piacon Elon Musk SpaceX vállalata is, amely eddig két, teljesen magánjellegű missziót indított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

The post 153 millióba kerül egy jegy erre a repülőútra first appeared on 24.hu.