:

A harminc legnagyobb magánkórház

1.Medicover Zrt.
Árbevétel: (2022): n/a (2021): 17,0 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 28%, 26%, n. a.
Profitráta: ** 12,4%
Terület: járó- és fekvőbeteg-ellátás, labor- és képalkotó diagnosztika, mentőszolgálat
Fekvőbeteg-kapacitás: 60 ágy
Az egyik legrégebbi szereplő a hazai magán­egészségügyben, országos járóbeteg-lefedettséggel és budapesti magánkórházzal. Az eredetileg svéd tulajdonú cég huszonöt éve jött Magyarországra, nagyvállalatok munkavállalóinak nyújtott magánellátással alapozta meg domináns helyét a piacon. Az elsők között indított egészségbiztosítást és bárki által megvásárolható átalánydíjas kártyás magánellátást, utóbbival a céges csomagoktól függetlenül is sok embert elért.


A tulajdonosi körben több változás is lezajlott már: nagyjából tíz éve szétválasztották a Medicover biztosítót és a szolgáltatót, utóbbi azóta már nem svéd, hanem magyar kézben, az MI Hungary többségi tulajdonában van. Ebben a cégben sokáig Grossmann Péter szerepe volt meghatározó, ő néhány éve kiszállt. A sajtónyilvánosságot és a versenytársakkal való networkölést is híresen kerülő Medicover Zrt. legnagyobb részvényese a nyilvánosan elérhető adatok szerint ma Benedek László.

2. TritonLife Csoport
Árbevétel: (2022): 17,5 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 20%, 93%, 50%
Profitráta: ** 5%
Terület: járó- és fekvőbeteg-ellátás, labor- és képalkotó diagnosztika
Fekvőbeteg-kapacitás: 164 ágy
Van két csoport a piacon, amelyik kifejezetten nagy tempóban terjeszkedik, országos hálózatot épít, és egyre nagyobb kapacitásai vannak fekvőbeteg-, vagyis klasszikus kórházi ellátásban, az egyik a TritonLife. Az alapító-tulajdonos, az orvos végzettségű, de régóta hangsúlyosan vállalkozó Fábián Lajos kezében lévő cégcsoport első nagy dobása még 2018-ban volt, amikor megvette a budapesti Róbert Magánkórházat a több más egészségügyi befektetéséről ismert Lantos Csabától (ma energetikai miniszter).


Azóta itt koraszülött intenzív osztályt is elindítottak, és további fél tucat felvásárláson és kórháznyitáson vannak túl. 2021-ben nyitottak egy elsősorban ortopédiai műtéteket végző új kórházat a pesti Duna-parton a Duna Medical Center korábbi helyén (az pár blokkal odébb költözött), majd idén júniusban egy kórházat Miskolcon. Közben felvásárolták a debreceni Apollo Medical Centert, a Budaörsi Egészségközpontot, a kaposvári Kapos Medicalt, a veszprémi Partner Medicalt, ott vannak Egerben, Szegeden, Hódmezővásárhelyen. A korábban beharangozott szombathelyi kórházuk felépítése hátrébb sorolódott, valószínű, hogy előbb nyílik meg harmadik fekvőbeteg-klinikájuk Budapesten.

3. Doktor24 Csoport
Árbevétel: (2022): 14,8 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 9%, 53%, 33%
Profitráta: *** 2,9%
Terület: járó- és fekvőbeteg-ellátás, labor- és képalkotó diagnosztika
Fekvőbeteg-kapacitás: 82 ágy
A TritonLife mellett a másik nagy építkező – felvásárlásokkal és zöldmezős beruházásokkal országos lefedettségre hajt. Mindezt ismert üzletemberekkel (Kóka János volt gazdasági miniszter) és tőkeerős nemzetközi befektetőkkel (Value4Capital, Ananda Impact Fund) teszi, és azzal a szokatlan megoldással, hogy a részben állami tulajdonú Union biztosítóval együtt – az Első Magánegészségügyi Hálózat Zrt.-n keresztül – fejleszti vidéki hálózatát.
A járóbeteg-szakrendelésekre szakosodott Váci úti központjuk mellett övék a patinás Svábhegyi Gyermekgyógyintézet és a főváros egyik legmodernebb és legújabb – hárommilliárd forintból felépített – magán-multiklinikája Őrmezőn. Vidéken is nagyon komoly bázisaik vannak: néhány éve felvásárolták a Béres doktor által alapított és naggyá tett Kastélypark Klinikát Tatán, tavaly megvették a talán legismertebb vidéki magánkórházat Pécsen (Da Vinci Magánklinika), és ott vannak Székesfehérváron (Life Egészségcentrum) és Szegeden is (Mediteam). (Terjeszkedésükről bővebben: Forbes, 2020/10 és 2022/03)

4. Budai Egészségközpont
Árbevétel: (2022): 14,7 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −3%, 45%, 17%
Profitráta: ** 3,8%
Terület: járó- és fekvőbeteg-ellátás, gerincgyógyászat
Fekvőbeteg-kapacitás: 70 ágy
Néhány magánkórház azzal tudta magát bebetonozni a magyar piacon, hogy van egy kivételesen elismert orvosvállalkozó alapítója, itt Varga Péter Pál gerincsebész. Ő hozta létre 1997-ben az Országos Gerincgyógyászati Központot, majd 2001-ben a Budai Egészségközpontot, és fejlesztette sokmilliárdos forgalmú vállalkozássá. Mint egy korábbi cikkünkből kiderült (Forbes, 2018/01), Csányi Attila, Csányi Sándor bankvezér elsőszülött fia is kezeltette magát az intézményben – a kullancscsípés miatt ott töltött napok rögtön remek üzletet is hoztak. A Csányi család előbb résztulajdont vásárolt, mára Csányi vagyonkezelő cége, a Bonitás 2002 Zrt. a BEK egyedüli tulajdonosa.

5. Affidea Magyarország
Árbevétel: (2022): n. a. (2021): 8,8 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −27%, 9%, n. a.
Profitráta: ** −0,1%
Terület: diagnosztika, járóbeteg-ellátás
Közvetlenül a rendszerváltás után az ország második mágneses­rezonancia-berendezését az izraeli–magyar alapítású International Medical Center (IMC) tulajdonosai izraeli bankkölcsönből vásárolták meg, és állították be a MÁV-kórházban létrehozott központjukba – a magyar radiológia apraja-nagyja így kis túlzással ezen a gépen tanulta ki az MR-ezést. Az IMC már nincs a piacon, többszöri tulajdonos- és névváltás, pénzügyi befektetők jövés-menése után lett belőle Affidea – egy svájci befektetőcsoport, a Waypoint Capital érdekeltsége (történetük részletesen: Forbes, 2020/10).


A fő profil megmaradt, sokáig csak képalkotó-diagnosztikában (CT- és MR-vizsgálatokban) voltak erősek, de abban a legerősebbek, és messze legnagyobbak az országban. Néhány éve aztán felvásárlásokba kezdtek, és a járóbeteg-szakrendelések felé nyitottak, így ma már jóval komplexebb, de üzleti számaik alapján nem feltétlenül jövedelmezőbb a tevékenységük. Ők vették meg a Főnix-Medet, három jól menő plázarendelőt (Mammut, Árkád és Corvin Egészségközpontok), zöldmezős beruházással alapítottak egy férfiegészségügyi központot, majd nyitottak egy önálló gasztroenterológiai és endoszkópos high tech klinikát a budapesti Bankcenterben.

6. Swiss Clinic
Árbevétel: (2022): 6,5 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 26%, 30%, 15%
Profitráta: ** 16,5%
Terület: járóbeteg-ellátás, egynapos sebészet, sürgősségi ellátás
Ha van hosszú ideje stabil pont az állandóan pulzáló hazai magán­egészségügyben, az az orvos házaspár Kirschner család Swiss Medical Services, Swiss Medical Hungary és Swiss Emergency Services cégekből álló csoportja. Nevével ellentétben magyar tulajdon, és 2000 óta építik láthatóan nagyon szisztematikusan és tudatosan, ebben a covid éve sem hozott törést.
Meggyőző, bőven két számjegyű és nem rapszodikus ütemben növekednek évről évre, angolul és németül beszélő orvosaikkal az országban élő külföldi ügyfélkörre is számítva. Régóta dolgoznak átalánydíjas ügyfélkártyás üzleti modellben is, öt éve pedig az egykor sürgősségi osztályon dolgozó Kirschner András sürgősségi magánellátással bővítette a Swiss Clinic profilját, ez egyre jövedelmezőbb üzletág.

7. Dr. Rose Magánkórház
Árbevétel: (2022): 5,8 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −10%, 49%, 35%
Profitráta: ** 3,5%
Terület: járó- és fekvőbeteg-ellátás
Fekvőbeteg-kapacitás: 25 ágy
Sokáig joggal számított az ország hagyományosan legluxusabb magánkórházának, de az árlistája ma már nem extrémen kiemelkedő, a többiek is felzárkózni látszanak. Adottságai viszont továbbra is különlegesek: a pesti Gresham-palota mellett, a Lánchídra és a Budai Várra néző kórházban ortopédiai, nőgyógyászati és más sebészeti, valamint plasztikai műtéteket végeznek. Százszázalékos ­tulajdonosa a Kerox Kft.-vel naggyá nőtt, 24. leggazdagabb magyar, Bolgár György. (2023-as listánkon becsült vagyona 69,6 milliárd forint.)

8. Duna Medical Center
Árbevétel: (2022): 4,7 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −22%, 64%, 35%
Profitráta: ** −30,1%
Terület: járó- és fekvőbeteg-ellátás
Fekvőbeteg-kapacitás: 130 ágy
Valószínűleg Igor Iankovszkyi költött eddig egyedül a legtöbbet a magyar magán­egészségügyben, az ukrán tulajdonos már néhány éve is több mint tizenhárom milliárd forintnál tartott, amikor a dél-pesti Duna-parton álló – intenzív osztállyal is felszerelt – óriáskórház beruházási számláját firtattuk. Két éve azt mondta kérdésünkre: „Persze, hogy fáj, amikor az ember azt látja, hogy fogy a pénze.” De nincs kétsége: „Hosszú távon ez egy jó üzlet.” Akkor úgy számolt, közel a nullszaldó – 2022-t azonban minden eddiginél nagyobb, 1,4 milliárdos veszteséggel zárták, miközben eltűnt a cég saját tőkéje. A könyvvizsgálói jelentés is megállapítja: a saját tőke a jegyzett tőke mínusz 190 százaléka, a tőkevesztés folyamatos, emiatt tulajdonosi intézkedés szükséges.

9. Maternity Magánklinika
Árbevétel: (2022): 3,9 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 18%, 81%, 25%
Profitráta: ** 4,9%
Terület: járó- és fekvőbeteg-ellátás, szülészet, nőgyógyászat
Az egyik legismertebb hazai magánszülészet Budán, és ma már Szegeden is, több magánszemély tulajdonában. Papp Zoltán professzor alapította, miután tizenhét évig a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját vezette.

10. Istenhegyi Géndiagnosztika és Magánklinika
Árbevétel: (2022): 3,8 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 2%, 36%, 31%
Profitráta: ** 18,2%
Terület: járóbeteg-ellátás, diagnosztika
Magzati rendellenességeket és meddőséget szűrő központ. Húsz éve üzemelnek Budán, mivel lombikprogrammal nem foglalkoztak, az államosítás nem érintette őket.

11. Wáberer Medical Center
Árbevétel: (2022): 3,7 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 814%, 230%, 14%
Profitráta: ** 0,85%
Terület: járó- és fekvőbeteg- ellátás, diagnosztika
Fekvőbeteg-kapacitás: 20 ágy
Mondhatjuk, hogy egy kicsinek könnyű évente több száz százalékkal bővülni, de azért nincs rá garancia. Wáberer György (az ország 14. leggazdagabb embere 130,6 milliárdos becsült vagyonnal) cége mindenesetre rakétasebességgel fejlődik, 2022-ben az első nyereséges évét zárta.

12. Sasszem Klinika
Árbevétel: (2022): 3,2 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −15%, 18%, 14%
Profitráta: ** 40,6%
Terület: járóbeteg- ellátás, lézeres szemészet
Huszonöt éve ráálltak egy elképesztően jövedelmező orvosi területre, a lézeres szemműtétekre és -kezelésekre.

13. Margit Medical Center
Árbevétel: (2022): 2,8 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −9%, 10%, 0%
Profitráta: ** 2,1%
Terület: járóbeteg-ellátás, egynapos sebészet, diagnosztika
Régi szereplő – magyar magánszemélyek tulajdonában álló cégcsoport – különösebb specializáció nélkül, a leggyakoribb szakrendelésekkel és diagnosztikai szolgáltatással.

14. Emineo Magánkórház
Árbevétel: (2022): 2,6 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 49%, 52%, 4%
Profitráta: ** 4,5%
Terület: járó- és fekvőbeteg-ellátás, baleseti ügyelet, diagnosztika, ortopédia
Fekvőbeteg-kapacitás: 18 ágy
Még akkor írtunk róluk (Forbes, 2016/04), amikor egész kicsik voltak, azóta tízszer akkorára nőttek, baleseti és ortopéd ügyeletet indítottak, felhúztak egy klasszikus kórházat Budán, de megmaradtak az alapító orvosvállalkozó Knoll Zsolt fő profiljánál, az ortopédiai kezeléseknél és műtéteknél. A céget feleségével, a sportsebész Börzsei-Knoll Veronikával tulajdonolják és vezetik. Azon kevesekhez tartoznak, akik a covid legdurvább évét is erősen zárták, például mert a legelsők között kínáltak covidtesztelést.

15. Szent Magdolna Magánkórház
Árbevétel: (2022): n. a. (2021): 2,1 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 21%, 73%, n. a.
Profitráta: ** 0,1%
Terület: járó- és fekvőbeteg-ellátás, diagnosztika, fájdalomklinika
Az orosz születésű, magyar állampolgársággal is rendelkező Rahimkulov testvérek, Ruszlán és Timur érdekeltsége két budai egységgel. Mindketten szerepelnek a magyar milliárdoslistánkon: Ruszlán a 10., bátyja a 11. leggazdagabb. Nem az egészségügyből, hanem logisztikai beruházásokból és például Mol- és OTP-részvényekből gazdagodtak meg, ez egy frissebb befektetésük.

16. Prima Medica Egészségközpontok
Árbevétel: (2022): 2,3 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 25%, 18%, 16%
Profitráta: ** 15,6%
Terület: járóbeteg-ellátás
Sok kisebb cégből összeálló, rengeteg orvosi területet lefedő cégcsoport. Fő arca és tulajdonosa: Babai László (sztorija: Forbes, 2021/01). Idén ők is terjeszkedtek: az Alfa Egészségközpontot vonták be ernyőszervezetük alá.

17. Kardirex Egészségügyi Központ
Árbevétel: (2022): 2,2 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 13%, 35%, 24%
Profitráta: ** 10,5%
Terület: járóbeteg-ellátás, egynapos sebészet, mentőszolgálat
A Vasas család által harminc éve alapított cég Győr és térségének legnagyobb magánszolgáltatója.

18. Czeizel Intézet
Árbevétel: (2022): 1,8 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 22%, 16%, 16%
Profitráta: ** 5,5%
Terület: prenatális központ, magzati diagnosztika, családtervezés
Itt dolgozott Czeizel Endre genetikus, nevét 2015-ös halála után vette fel a Merhala Zoltán vezette intézet.

19. International Medical Services
Árbevétel: (2022): 1,5 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −23%, 2%, 2%
Profitráta: ** 21,5%
Terület: járóbeteg-ellátás, diagnosztika
A covidjárvány előtti években az egyik leggyorsabban növekvő szereplő volt a középmezőnyben, mostanra megtorpantak.

20. Budai Szemészeti Központ
Árbevétel: (2022): 1,5 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 16%, 58%, 41%
Profitráta: ** 24,5%
Terület: járóbeteg-ellátás, lézeres szemészet
Újabb példa arra, hogy a lézeres látásjavítás kifejezetten jó üzlet: a 2010-ben alakult szemklinika dinamikus fejlődésben van.

21. hungária med-m
Árbevétel: (2022): n. a. (2021): 1,4 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 14%, 46%, n. a.
Profitráta: ** 17,7%
Terület: szűrőprogramok, diagnosztika
Elsősorban menedzserszűrésekre és speciális szűrőprogramokra álltak rá, a budapesti mellett nemrég nyílt meg a győri központ.

Laborpont
Kecskés Kitti egyszer már felépített egy cégcsoportot – három ismert budapesti plázarendelőt, a Mammut, az Árkád és a Corvin Egészségközpontokat összefogó Medical Service Budapest Kft.-t –, majd sikeresen kiszállt belőle. Az üzleti döntések időzítéséhez szerencse is kell: csak néhány hónappal előzte meg a covidjárvány kitörését és ezzel például a teljes plázazárást az a tranzakció, amivel az Affidea Magyarország felvásárolta a cégét.
Némi pihenő után az egészségügyi közgazdász új vállalkozásba fogott, és alig több mint egyéves működés után 2022-t már 376 millió forintos árbevétellel zárta. Laborpont nevű cége ezzel még nyilván nem fér be a harminc legnagyobb magánszolgáltató közé, de nagyon dinamikusan terjeszkedik, és láthatóan jól kielégít egy alapszintű, de igen fontos igényt. A Laborpont ugyanis magán-vérvételipontokat üzemeltet, leletértékeléssel foglalkozik, orvosi tanácsokat ad, és egyre több szakrendelést vesz fel a szolgáltatásai közé.

Ezt országos franchise-hálózatban teszi, és szándékosan olyan környezetben, ami kicsit sem emlékeztet a kórházak laborfolyosójára. Főhadiszállása Budapest egyik legújabb és legexkluzívabb irodaházának aljában, a Szervita téren van, minden széppel és jóval (például vénaszkennerrel és saját fejlesztésű informatikai rendszerrel) felszerelve, de ott vannak a budai Allee-ban és az első franchise-partner révén Debrecenben is. Már megkötötték a megállapodást a master franchise-partnerrel, aki még idén több Laborpontot készül megnyitni az ország több városában, és az egyáltalán nem távoli tervek között a nemzetközi terjeszkedés is ott van.
„Az öngondoskodást a legkönnyebb a labordiagnosztikával gyakorolni – mondja Kitti, miért ezzel a területtel foglalkozik. – Az a tapasztalatom, hogy akinek egyszer alaposan megmutatták, mi mindent lehet kiolvasni a véréből, és mennyi információt kaphat az egyes szerveiről, az időről időre visszatér.”

22. Uniklinik Fogászati Központ
Árbevétel: (2022): 1,4 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −6%, 21%, 22%
Profitráta: ** 26,3%
Terület: járóbeteg-ellátás, fogászat
Családi tulajdonban lévő három szintes fogászati és implantációs központ

23. Budapesten. rmc clinics
Árbevétel: (2022): 1,4 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −6%, 21%, 22%
Profitráta: ** −1,5%
Terület: járóbeteg-ellátás, egynapos
sebészet, magzati medicina
Elsősorban orvosnak tartja magát („imád orvoskodni”, ahogy egy korábbi interjúnkban mondta – Forbes, 2020/10), de régóta vállalkozik is: Csermely Gyula szülész-nőgyógyász áll a régebbi nevén Rózsakert Medical Center mögött. 2001-ben ő alapította a ma már hatvan területet lefedő klinikát, és azután is maradt benne tulajdonrésze, hogy Románia legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, a MedLife többségi tulajdont szerzett benne.

24. MindentMent
Árbevétel: (2022): n. a. (2021): 1,4 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 16%, 83%, n. a.
Profitráta: ** 1,7%
Terület: szűrőprogramok, diagnosztika, fogászat
Minden, ami fogászat: húsz éve ezt csinálják. Hét helyen, Budapesten.

25. HT Medical Center
Árbevétel: (2022): 1,3 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 5%, 30%, 20%
Profitráta: ** 24,3%
Terület: járóbeteg-ellátás, egynapos
sebészet, diagnosztika
Budapest keleti felét fedik le, majdnem harminc éve.

26. Ezüstfény Magánklinika
Árbevétel: (2022): 1,2 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 51%, 24%, 25%
Profitráta: ** 6,9%
Terület: járóbeteg-ellátás, egynapos
sebészet, diagnosztika
Tíz éve működnek, nagyok sok szakterületet lefednek. Hétvégi nyitvatartással próbálnak kitűnni.

27. G1 Intézet
Árbevétel: (2022): 1,2 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: 59%, 18%, −5%
Profitráta: ** 1,4%
Terület: járóbeteg-ellátás,
szűrőprogramok, diagnosztika,
családtervezés, női egészségügy,
bőrgyógyászat
Tizenöt éve női egészségügyi központként nyitott, de G1 Derma néven bőrgyógyászati központjuk is van.

28. FirstMed
Árbevétel: (2022): 1,2 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −17%, 15%, 12%
Profitráta: ** 4,9%
Terület: járóbeteg-ellátás, diagnosztika
A sürgősségi magánellátásban és családorvosi ellátásban erősek. Többségi amerikai tulajdonban.

29. Endomedix
Árbevétel: (2022): 1,0 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −3%, 27%, 15%
Profitráta: ** 9,9%
Terület: járóbeteg-ellátás,gasztroenterológia
Dietetikai tanácsadás, vastagbéltükrözés és hasonlók Budapesten kívül Debrecenben, Dombóváron, Miskolcon, Szolnokon, Veszprémben, Győrben, Gyulán, Siófokon, Mohácson.

30. Szent Donát Kórház
Árbevétel: (2022): 1,0 Mrd
Árbevétel-növekedés az elmúlt három évben: −1%, −4%, 13%
Profitráta: ** 8,5%
Terület: járó- és fekvőbeteg-ellátás, rehabilitáció
Fekvőbeteg-kapacitás: 230 ágy
Hogy nem csak Budapesten fejlődik a szektor, arra a listazáró Szent Donát éppen jó példa. Ez az elsősorban rehabilitációs és krónikus magánkórház majdnem húsz éve Várpalotán üzemel.

Medio
Klasszikus szoftvercég a pesti Duna-part feltörekvő modern szakaszán, pár lépésre a Duna Medical és a TritonLife kórházától, egy minden komforttal – medencével, edzőtermekkel, squashpályával – felszerelt apartmanház hetedik emeletén, kilátással a Dunára. Néhány fejlesztő ül a lakásirodában, ők a Medio Digitális Klinika csapata. Az alapítóval az erkélyen beszélgetünk: Gáspár Péter nem ismeretlen startupper a Forbes-olvasóknak, MediCall nevű mobillappjukról négy évvel ezelőtt írtunk.

A MediCall amolyan „doktor Uber” volt, mezei páciensek eszköze arra, hogy a mobilappon regisztrált orvosok valamelyikével távkonzultáljanak a megszokott rendelési időtől teljesen függetlenül a nap huszonnégy órájában. Fejlesztéseikben legelőször Balogh Petya angyalbefektető látott fantáziát, majd 2018 decemberében az akkori MKB Bank kockázatitőke-alapja, a Solus Capital is beszállt kétszázmillió forinttal.
Akkortájt tizenháromezer felhasználója és háromszáz orvosa volt a rendszernek, amit aztán nekiálltak újragondolni. Túl macerás és költséges volt a kétoldalú – páciensek és orvosok alkotta – piacteret egyensúlyban tartani és építeni, és kiderült, hogy az orvosoknak sem volt kellően motiváló a modell.
„Legyünk inkább B2B-szolgáltatók” jelszóval elkezdtek egy videókommunikációs fejlesztésen és egy online időpontfoglalási rendszeren dolgozni, mintha megérezték volna, hogy jön a covidjárvány és vele a telemedicina térhódítása. Valójában inkább mázlijuk volt, de persze az is kellett, hogy merjenek újabb és újabb fejlesztésekbe fogni, és letapogassák, mire van éppen a piacnak szüksége. 2020 elején minden pont összeért, a kórházak bezártak, a digitális ötletekre hirtelen mindenki vevő lett, nekik meg ott voltak a kész megoldásaik online foglalásra, betegútmenedzsmentre (vagyis a recepció és az ügyfélszolgálat automatizálására), no meg a telemedicinára.
Ifjú IT-cég lévén még kicsik (de nemcsak ezért nincsenek fent a top 30-as listánkon, hanem mert más a profiljuk: kiszolgálják a magánegészségügyet), de 2022-t már 126,8 milliós árbevétellel zárták, nyereségbe is fordultak (22 millió), új pályára álltak. Már nincsenek rászorulva külső forrásokra, és komoly marketingkiadásokra sem: Medio nevű online előjegyzési platformjukat több száz partner használja, biztosítók, egészségpénztárak, szolgáltatásszervezők és magánkórházak. Idén év elején egy hónap alatt 180 ezer foglalást rögzítettek a rendszerükben.
Most egy éve a nemzetközi terjeszkedést, a további nagy skálázódást készítik elő, ez már éppen a küszöbön áll. Szeptember elejétől várhatóan Európa öt országában vezetik be a Medio Digitális Klinikát. Egy, már nagyon sokrétű moduláris rendszert a recepciós és biztosítói foglalásoktól az érkeztetésen és betegirányításon át a páciensekkel való kommunikációig, amit aztán minden szolgáltató – rendelő, magánkórház stb. – könnyen integrálhat a maga medikai szoftverébe.
És hogy hova futhat ki mindez? „Szerintem, ha öt év múlva beszélgetünk, addigra már felvásároltak minket” – mondja Gáspár Péter.

The post A harminc legnagyobb magánkórház appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés