:

Új tech titán születőben?

Új tech titán születőben?

Miről van szó?
Hagyományos bankoknak, pénzintézeteknek nyújtanak olyan MI-alapú vállalati szoftverfejlesztési megoldásokat, amikkel felvehetik a versenyt a neobankokkal és a fintech cégekkel anélkül, hogy ezeknek a nagy, bonyolult hátterű banki rendszereknek hosszú távon fennakadást okozna az átállás. Hónapok vagy évek helyett hetekre rövidítik le a fejlesztési folyamatot. Már most ügyfelük az OTP csoport vagy néhány olyan, a pénzügyi szektoron kívüli cég, mint az OMV.

Mennyi az annyi?
Harmincötmillió dollár, körülbelül tehát tizenkétmilliárd forint. Ez az A szériás tőkebevonások szintjén abszolút rekord Romániában. Az elmúlt két évben globális szinten is csúcsbefektetésről beszélünk, legalábbis a vállalati szoftverek kategóriájában. A romániai kockázatitőke-piac egyébként jól tartja magát a válságban is. A How to Web 2022-es riportja szerint tavaly a kockázatitőke-befektetések mérete az országban hetvenhárom tranzakcióból 101,7 millió dollár volt, ez éves szinten stabil, tizenegy százalékos növekedést jelent.


Örülnek?
„Ahhoz képest, hogy néhány éve még mennyire szkeptikusak voltak iránta, ma pedig már eszköz a mindennapi fejlesztői munkában, ez még mindig csak a jéghegy csúcsa” – mondja az MI-ről Ioan Iacob, a cég társalapító-vezérigazgatója. Azt is elárulja, van olyan ügyfelük, aki „azzal viccelt, hogy ez a vállalati szoftverfejlesztés Szent Grálja”.


„Hiszünk bennük. Ők lehetnek a következő globális szoftvertitán” – ezt már a befektetési kört vezető londoni Dawn Capital főpartnere, Evgenia Plotnikova mondja. A személyes találkozó után teljesen véletlenül kapott egymás mellett helyet Londonba repülve a Dawn és Iacob, Plotnikova szerint ez a pár óra plusz kellett, hogy végképp a befektetés mellett döntsenek.

Hogyan tovább?
„A legfontosabb feladat az, hogy az előreszaladt üzleti eredményeket a szervezet is utolérje” – mondja Pálfalvi Márk, a PortfoLion szenior befektetési menedzsere. Nemcsak ők, hanem a Day One kockázati-tőkebefektető is magyar érintett a befektetésben, mindketten részt vettek a 2021-es magvető körben is. Pálfalvi tovább megy, szerinte benne van a FlowX-sztoriban, hogy „több milliárd dollárt érő üzletté növi ki magát”. Ami már a stratégiai célt illeti, Iacob szoftvermérnöki agya erről máshogy gondolkodik – vagy legalábbis nem oszt meg velünk konkrétumot. Szerinte az exit vagy a tőzsdére lépés most másodlagos gondolat ahhoz képest, hogy mennyi értéket képes teremteni a platform. „A szoftver a civilizációnk lelke, szoftverek nélkül nem is tudnánk létezni” – ez Iacob arc poeticája.

The post Új tech titán születőben? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés