:

Veszélyes vírus terjed: a webkamerán keresztül nézhetik, mit csinál

Veszélyes vírus terjed: a webkamerán keresztül nézhetik, mit csinál

A Super Mario játékok a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek, azonban a Cyble kiberbiztonsági kutatói szerint az egyik kiadás telepítőjében veszélyes vírust rejtettek el a hackerek – írja a Bleeping Computer.

A Super Mario 3: Mario Forever remake-je 2003-ban jelent meg Windows platformra. A játék hamar népszerű lett, milliók töltötték le, akik legfőképp azt dicsérték, hogy a játék a klasszikus Mario-sorozat összes mechanikáját tartalmazza, de frissített grafikával, modernizált stílusban és hangzással. A fejlesztés ezt követően még egy évtizedig folytatódott, így több későbbi verzió is megjelent, amelyek hibajavításokat és fejlesztéseket tartalmaznak.

A különböző hivatalos verziók mellett azonban egy trójaival felszerelt programot is terjesztenek, főként játékfórumokon, közösségi médiás csoportokban, és egyéb torrent oldalakon.

Letöltés után a főprogram mellett két másik fájl is települ, amelyek titkos futtatás révén információkat gyűjtenek az áldozat hardveréről. A támadók elsősorban a webböngészőkben tárolt információkra, így a jelszavakra és hitelesítő adatokra fókuszálnak, de a Discord, és Telegram fiókok adatait is begyűjthetik.

Ezen felül képernyőképet készíthetnek az érintett személy asztaláról, a webkamera segítségével pedig akár a felhasználó tevékenységéről is. Ez pedig zsarolásnak is kiteheti az áldozatokat.

A program képes kijátszani a Windows Defender tűzfalát, valamint azt is elérheti, hogy csökkenjen a program hatékonysága, így más fenyegető szoftverek is észrevétel nélkül juthatnak el a gépünkre. Így ha nemrégiben letöltötte a játékot, mielőbb vizsgálja át a gépét, futtasson megbízható vírusirtó programot, illetve a biztonság kedvéért állítsa át a böngészőben elmentett jelszavait.

The post Veszélyes vírus terjed: a webkamerán keresztül nézhetik, mit csinál first appeared on 24.hu.