:

Mutatjuk, hogyan szabadíthat fel helyet a gépén

Mutatjuk, hogyan szabadíthat fel helyet a gépén

A Windows évtizedek óta uralja az operációs rendszerek piacát, melynek hatására mára közel másfél milliárd havi felhasználóval büszkélkedhet. Bár a Microsoft operációs rendszere rengeteg hasznos tulajdonsággal bír, számos olyan előretelepített alkalmazás is megtalálható a legtöbb ilyen gépen, amelyek lassítják a működést, vagy feleslegesen foglalják a tárhelyet. A legelterjedtebb bloatware-ek listáját gyűjtötte most össze a Slashgear.

Elfeledett programok

A webes multimédiás tartalmak lejátszása sokáig nem volt olyan egyszerű, mint napjainkban, így külön szoftver kellett ahhoz hogy videókkal, vagy netes játékokkal tölthessük az időt. Ehhez leggyakrabban az Adobe Flash Playert használták, ám mivel a Microsoft is akart egy szeletet a tortából, létrehozták a Silverlightot. A 2007-ben bevezetett alkalmazás mára feleslegessé vált, ám sokak számítógépén még most is fellelhető előre telepített szoftverként.

Ugyanez elmondható a Javáról is. A program mára nem szolgál valódi funkciót, és mivel a frissítéseket is elengedték, biztonsági veszélyt is jelenthet. Ebben az sem segít, hogy platformfüggetlen szoftverről beszélünk, ami Macen, Linuxon, és Windows-on is elérhető.

A Windowsban a kezdetek óta figyelmet szentelnek a merevlemez tisztításának és a vírusvédelemnek, azonban mára bebizonyosodott, nem mindegy, milyen szoftver látja el ezeket a feladatokat. A CCleaner segédprogram ugyanis bár sok gépen ott van, évek óta nem kap már frissítéseket, sőt rosszindulatú szoftvereket is terjesztettek azon keresztül a hackerek. A problémák elkerülése végett más vírusirtó használata javasolt, ha pedig a belső tárhelyünket szelektálnánk ki, érdemes a Start menüben megnézni a Tárterület-beállítások fület.

Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP

A felhasználók évtizedek óta küzdenek azzal, hogy a tömörített fájlokat nem támogatja az operációs rendszer, így azokat csak egy harmadik féltől származó szoftverrel, leggyakrabban a WinRAR-ral lehet kicsomagolni. Ennek azonban hamarosan vége, a Microsoft ugyanis bejelentette, hogy a Windows 11 natív RAR-támogatást kap. A nyílt forráskódú megoldás ráadásul nemcsak ezt a formátumot támogatja majd, hanem a tar, a 7-zip, a gz és más egyéb fájltípusokat is. Így a szinte ingyenesnek mondható WinRAR-szolgáltatásra már nem lesz szükség.

Csak foglalják a helyet

Ritkán találkozunk olyan panasszal, ami miatt a Microsoft ügyfélszolgáltatát kéne keresnünk, ám ha még így is van, külön e-mail címen is elérhetjük a központot, ahonnan segítséget kapunk. Ennek ellenére mégis ott van a legtöbb számítógépen a Feedback Hub és a Get Help felület, ami időnként értesítéseket küld a felhasználónak. A sok üzenet egyeseknek aggasztó lehet, ám ha ez nem zavarja a felhasználót, nem muszáj törölni, hiszen relatíve kevés helyet foglalnak.

Szinte a kezdetek óta jelen vannak az előre telepített játékok is a Windowson, gondoljunk csak az aknakeresőre, vagy a pasziánszra.

Mára azonban olyan játékok is megjelentek az alap rendszeren, mint a Candy Crush, a Bubble Witch 3 Saga, vagy a March of Empires, amelyek nagyobb tárhelyet emésztenek fel. Amennyiben a telefonos játékokkal nem akarunk a PC-nken játszani, érdemes ezeket törölni. Emellett érdemes megválni a számítógép gyártója által előre telepített bloatware-ektől is.

Végül pedig ott vannak a máig létező, de már csak kevesek által használt multimédiás tartalmakat lejátszó programok: ilyen a Windows Media és a QuickTime lejátszó. Előbbinek a Windows 10-től kezdve nincs igazán haszna, ugyanis a szerepét átvette egy másik alapértelmezett alkalmazás, a Médialejátszó. A Mac gépekhez fűződő QuickTime program helyét az iTunes vette át.

The post Mutatjuk, hogyan szabadíthat fel helyet a gépén first appeared on 24.hu.