:

Mik azok a rettegett örök vegyi anyagok, és hogy kerülhetjük el őket?

Mik azok a rettegett örök vegyi anyagok, és hogy kerülhetjük el őket?

Nehéz elkerülni a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat (PFAS), amelyeket örök vegyi anyagoknak is neveznek, mert nagyon nehezen bomlanak le. De a szakértők szerint van mód arra, hogy csökkentsük a mesterséges vegyi anyagoknak való kitettséget.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok mesterségesen előállított vegyi anyagok (több mint 4700 vegyi anyag), amelyeket széles körben használnak, a tűzoltóhaboktól a vízlepergető textíliákon át élelmiszerrel érintkező anyagokig és kozmetikumokig. Ezen anyagok közös jellemzője, hogy a szén és a fluor atom közötti kémiai kötést tartalmaznak, amely az egyik legerősebb ilyen kötés, ezek a vegyületek nagyon ellenállók, és csak igen nehezen bomlanak le, idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben. Súlyos egészségkárosító hatásokkal hozzák őket összefüggésbe, beleértve a meddőséget, a magas vérnyomást és egyes rákos megbetegedéseket is.

Teljesen elkerülni nem tudjuk őket, de azért néhány szokásunkon érdemes változtatni. A Washington Post PFAS-szakértőket kérdezett arról, hogy milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk az élelmiszerekből származó kitettséget. Íme a tanácsaik.

Kevesebb csomagolt étel

A zsírálló gyorséttermi csomagolások, amelyek lehetővé teszik, hogy kulturáltan tudjuk megenni a hamburgereket és társaikat, gyakran tartalmaznak olajálló PFAS-t is. De nem csak hamburgert, időnként salátát, szendvicset, sült krumplit is ilyen csomagolásban kapunk. A kitettség kockázata az érintkezési időtől függ, vagyis attól az időtől, amelyet az élelmiszer a műanyag zacskóban vagy a papírcsomagolásban töltött.

Valójában pont ugyanazon tulajdonságok, amelyek hasznosak (vagy annak tűnnek), amikor csomagolásra használják ezeket az anyagokat, ugyanazok miatt veszélyesek is, mert kitartóan a szervezetben maradnak.

Ezek a vegyi anyagok már billiomodrésznyi mennyiségben is képesek kárt okozni. Megtapadnak a vérünkben, és hajlamosak felhalmozódni a szervezetünkben”

, mondta David Andrews, az Environmental Working Group vezető tudósa.

Az elmúlt években több nagyvállalat, köztük a McDonald’s és a Burger King is kijelentette, hogy tervezi a vegyi anyagokat tartalmazó csomagolások használatának csökkentését vagy fokozatos kivonását.

Hagyjuk ki a mikrós popcornt

A termékek csomagolásán nem szerepel, hogy van-e benne PFAS, viszont azzal biztosra mehetünk, ha a csomagolt élelmiszerekről friss élelmiszerekre váltunk. Minél kevesebb csomagolt élelmiszert fogyasztunk, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy hosszútávon veszélyeztetjük magunkat.

Egyes szakértők lebeszélnek az előre csomagolt mikrohullámú pattogatott kukorica rendszeres fogyasztásáról, mivel a kukoricaszemek hosszú időt töltenek az olajjal és egyéb ízesítőkkel teli csomagolásban.

Keith Vorst, az Iowai Állami Egyetem docense és a Polimer és Élelmiszervédelmi Konzorcium igazgatója szerint, amikor az ételt papírbélésben vagy műanyag edényben melegítjük fel, fennáll a veszélye annak, hogy a csomagolást esetlegesen bevonó PFAS-ok egy része gőzzé alakul, és szennyezi az ételt, amit megeszünk.

Óriási siker: Joe Bidennel működik együtt a magyar rákkutató cég

Kerüljük a tapadásmentes edényeket

A tapadásmentes edényeket és serpenyőket gyakran PFAS-t tartalmazó anyaggal vonják be. Bár a szakértők szerint nem valószínű, hogy ezek miatt kerül kimutatható mennyiség ezekből a káros anyagokból a szervezetünkbe, mégis inkább a kerámia vagy öntöttvas edényeket javasolják.

Inkább üveg, mint műanyag

A szakértők azt javasolják, hogy a maradékokat és más élelmiszereket ne műanyag, hanem üvegedényekben tároljuk a hűtőben.

Igyunk szűrt vizet

Fontoljuk meg egy otthoni vízszűrő rendszer beszereltetését. A csapokon vagy a vízkannákban lévő szénszűrők csökkenthetik a PFAS-szintet, ha a szűrőket rendszeresen cserélik.

Több ebből Öncélú agresszió + rengeteg vér. Ennyi kell ma a sikerhez Pufidzseki, guccsipóló, hasalások és villantások. Mutatjuk, ki nyerte a Gourmet Fesztivált

The post Mik azok a rettegett örök vegyi anyagok, és hogy kerülhetjük el őket? appeared first on Forbes.hu.