:

Bridgerton-alkotó, Gap-alapító és Rihanna: ők Amerika leggazdagabb self-made női

Nyolc újonc, köztük a Bridgerton és a Grace Klinika alkotója, Shonda Rhimes is csatlakozott Amerika legvagyonosabb női vállalkozói, vezetői és szórakoztatóipari szereplői, így például Rihanna és Kim Kardashian közé.

Az amerikai Forbes ismét összeállította Amerika legvagyonosabb self-made nőinek százas listáját. A listán szereplő nők összvagyona 124 milliárd dollár, ami részben a tőzsdei fellendülésnek köszönhetően közel 12 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. Emiatt a listára kerülés határértéke a tavalyi 215 millió dollárról 225 millió dollárra emelkedett. A százas listán szereplők összvagyona mindössze a fele a világ jelenleg leggazdagabb embere, Elon Musk vagyonának.

A listán szereplők közül hatvanhárman növelték a vagyonukat és nyolc újonc jött. Mindössze huszonkilencen lettek szegényebbek, és további nyolcan kiestek a sorból.

Az élboly

A tetőfedő és építőanyag-forgalmazó cégből vagyont szerző Diane Hendricks hatodjára állt a dobogó élére a tavalyi 12,2 milliárd dollárról rekordösszegű, 15 milliárd dolláros vagyonnal. A férjével, Ken Hendricks-szel, aki 2007-ben elhunyt közösen alapították az ABC Supply-t aminek bevételei tavaly 25 százalékkal 18,5 milliárd dollárra emelkedtek. Hendricks 2007 óta elnökként vezeti a vállalatot.

Judy Love, a Love’s Travel Stops & Country Stores kisboltlánc társalapítója férjével, Tommal, aki 2023 márciusában halt meg, a második helyen áll a 10,2 milliárd dollárra becsült családi vagyonnal. A Forbes kalkulációja néhai férje tulajdonrészét is a feleségnek tulajdonította. 

A listán szereplők között húszan vannak, akik férjükkel alapították a vagyonuk alapját jelentő céget.

Köztük van a Gap ruhamárka alapítója Don és Doris Fisher, a snowboardos Burton céget alapító Donna és Jake Burton Carpenter, valamint a Little Caesar’s Pizza alapító házaspár, Marian és Mike Ilitch. 

Bejött a Bridgerton

A legkülönbözőbb ágazatokból jöttek újoncok a listára. Köztük van Shonda Rimes, a Grace Klinika és a Botrány alkotója. A két sorozat az évek során több mint 2 milliárd dollár bevételt hozott az ABC tévécsatorna anyavállalatának, a Disney-nek. 

A Netflixszel 2017-ben kötött szerződést, melynek értéke iparági hírek szerint legalább 100 millió dollár volt.

Ennek a megállapodásnak köszönhetően készült el a népszerű Bridgerton című sorozat, valamint annak spinoffja, a Sarolta királyné: Egy Bridgerton-történet. A Forbes becslése szerint Rhimesnak 250 millió dolláros vagyona van, ami a 96. helyre volt elég.

Doreen Granpeesheh pszichológus is új szereplő, aki autizmussal és kapcsolódó rendellenességekkel élők segítésére hozta létre a Center for Autism and Related Disorders nevű központot, majd a Blackstone-nak adta el 600 millió dollárért. Az ő vagyonát 350 millió dollárra becsülte a Forbes.com.

Hány évesek?

A női gazdaglistán 24 milliárdos van, közülük négyen már 90 év fölöttiek. A legidősebb a 96 éves Alice Schwartz, aki 1952-ben férjével, Daviddel (2012-ben elhunyt) együtt alapította meg a Bio-Rad Laboratories orvostechnikai eszközöket gyártó vállalatot. Az idei rangsor legfiatalabb szereplője a mindössze 25 éves Kylie Jenner, aki a Forbes becslése szerint 680 millió dollárt ér. Rajta kívül még tíz 40 év alatti szereplő van a listán.

A legfiatalabb self-made dollármilliárdos a 35 éves popsztár Rihanna, akinek az idei Super Bowl félidei showműsorát 121 millió néző látta. Vagyonának alapját a sminkmárkája, a Fenty Beauty adja, aminek felét 2017 óta a luxusmárkákat tömörítő LVMH tulajdonolja. A Fenty Beauty márka eladásai 2022-ben megduplázódtak az LVMH beszámolója szerint. Rihanna a 20. a listán 1,4 milliárd dolláros vagyonnal.

Kim Kardashiannek nem volt jó éve

A valóságshow sztár és üzletasszony Kim Kardashian Skims nevű alakformáló ruházatot kínáló érdekeltsége nagyot csökkent, és idén 600 millió dollárral kevesebb a vagyona, mint tavaly. 1,2 milliárd dolláros vagyonának alapját 35 százalékos érdekeltsége adja a Skimsben.

Borítókép: Shonda Rhimes// Facebook

The post Bridgerton-alkotó, Gap-alapító és Rihanna: ők Amerika leggazdagabb self-made női appeared first on Forbes.hu.