:

Vigyázz a lebomló bolti zacskókkal, ég és föld a különbség – ez tűnik a legjobbnak

Vigyázz a lebomló bolti zacskókkal, ég és föld a különbség – ez tűnik a legjobbnak

Négy élelmiszer-üzletláncból beszerzett, lebomlóként kínált műanyag zacskókat teszteltek zöldszervezetek. A zacskók között elég nagy különbségek mutatkoznak, érdemes odafigyelni, hogy melyiket választjuk és később mit kezdünk velük.

Az Aldi, az Auchan, a Spar és a Tesco üzleteiből szereztek be lebomlóként kínált műanyag zacskókat a Greenpeace Magyarország és a Humusz Szövetség munkatársai, majd elásták őket egy komposztálóba és 45 nap múlva megnézték, hogy mi történt velük, derül ki a Greenpeace beszámolójából.

„Másfél hónappal a kísérlet kezdete után azt tapasztaltuk, hogy

ennyi idő alatt az otthoni komposztálásra alkalmasnak jelölt zacskók döntő része nem bomlott le,

a lebomlási folyamat viszont egyértelműen megkezdődött. A vastagabb zacskón még kivehető maradt a vonalkód, a logó, de már az is foszladozott, könnyen szakadt” – mondta Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programjának vezetője.

Van, ahol nincs is lebomló

A zacskók állapota között jelentős különbséget tapasztaltak. Míg az Aldi vékonyfalú zacskója teljesen eltűnt, addig az Auchan és Spar hasonló tasakjaiból kis foszlányok maradtak. A Tesco vékony zacskójából egy jelentősebb darab még nem bomlott le, a Spar vastagabb, otthoni komposztálásra javasolt zacskója pedig szétfoszladozott, de viszonylag ép maradt. A két szervezet által vizsgált CBA, Coop, Lidl, Penny és Reál üzletekben csak hagyományos műanyag tasakok, vagy vegyesen papírból és műanyagból készült zacskók álltak a vásárlók rendelkezésére, lebomló zacskók nem.

A komposztba került zacskók bomlását a két szervezet 45 nap elteltével ellenőrizte először. Ezután a projekt indulásához képest 3, 6, illetve 12 hónap után fogják újra megvizsgálni, mi történik a zacskókkal.

Mostantól minden Sparban harmadáron vásárolhatunk egy magyar cégnek köszönhetően

Nem megoldás az eldobható

A lebomló zacskók jellemzően nem hasznosulnak a mindennapokban, ritkán jutnak komposztálóba. Ha pedig egy ilyen zacskó a természetben végzi, ritkán teljesülnek az ideális komposztálási feltételek és sok tekintetben hasonló természeti károkat okozhatnak, mint kőolajból készült társaik. Ráadásul az emberek hajlamosabbak a bioműanyagok eldobására, azt gondolva, hogy majd lebomlanak.

„A zöldszervezetek már eddig is többször felhívták a döntéshozók és cégek figyelmét, hogy a lebomló műanyagok nem jelentenek valódi megoldást a hulladékválságra. Az eldobható csomagolóanyagokat nem más eldobható, hanem többször használható csomagolóanyagokkal kell kiváltani” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

The post Vigyázz a lebomló bolti zacskókkal, ég és föld a különbség – ez tűnik a legjobbnak appeared first on Forbes.hu.