:

Meglepetés emelések az új adócsomagban

Állandósuló és törvényi szintre emelt különadókkal és meglepő adóemelésekkel nyújtotta be a kormány a jövő évi költségvetést.

Benyújtotta a 2024-es költségvetést az országgyűlésnek a kormány – számolt be róla a Pénzügyminisztérium

A költségvetésben több adóváltozás is lesz, ezek egy része könnyítés, de az adócsomagban azért kerültek meglepő emelések is.

Adóemelések: itt vár több pénzt a kormány

Ahogy arról már írtunk, a benzinárstop kormánya jelentősen emeli az üzemanyagok árát a jövedéki adó emelésével (literenként átlagosan 30 forinttal). Indoklásában a kormány az EU-ra mutogat, de a plusz bevétel valószínűleg most inkább könnyebbség a büdzsének. A kormány tovább fogja emelni a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját is, a népegészségügyi termékadó (chipsadó) is emelkedik.Azok a különadók, amelyek rendeleti úton kerültek bevezetésre most megerősítést kapnak, törvényerőre emelkedhetnek (Pl.: tranzakciós illeték, bankadó, energiaellátók jövedelemadója).Úgy tűnik állandósul a légitársaságok különadója: ezt úgy szabják át, hogy károsanyag-kibocsátás alapján különböző határértékek között hol a mostani alatt, hol pedig jóval felette kell majd adózni (utasonként 1600 forint és 15 600 forint között). A kormánynak itt is kapóra jön egy EU-s irányelv, zöldadó néven máshol is van ilyen szabályozás az Unióban. A légitársaságok iparűzési adót fizetnek akkor is, ha magyar repteret használnak (eddig telephely/székhely esetén kellett);akár a repjegyárakat is tovább emelheti, hogy a légitársaságok adójának megállapításakor ezentúl majd a kiegészítő, de valójában nagyon is fontos bevételek is be kell számítani (poggyászdíj, helybiztosítás díja) – ezek összességében jelentős tételek.

A megtakarítások már idén plusz adóterhet kaptak

A Telex közben úgy értesült, hogy a kormány arra készül, megszünteti a leggazdagabb egyik trükkös adóelőnyét.

A kormány már korábban bejelentette, hogy marad a családosok valamennyi kedvezménye és fenntartják a rezsicsökkentést is. Bevételre szükség van, így a jövő évet nem várták meg, a megtakarításokat alaposan megadóztatták, az állampapír persze kivétel. Kiadási oldalon talán csak annyi a meglepetés az előző évekhez képest, hogy a kormány komoly védelmi beruházásokat tervez és a gazdasági bizonytalanságok ellenére is célja, hogy teljesítse azt a NATO elvárást, hogy a GDP 2 százalékát költi legalább katonai kiadásokra.

The post Meglepetés emelések az új adócsomagban appeared first on Forbes.hu.