:

Az Apple eldöntötte, hogy meghódítja a virtuális- és kiterjesztett valóságot

Az Apple eldöntötte, hogy meghódítja a virtuális- és kiterjesztett valóságot

Kényelmes, bivalyerős és csodálatos képminőséget produkáló AR-VR szemüveget villantott az Apple a fejlesztői konferenciáján. Jön az Apple Vision Pro, gyilkos áron!

Az Apple évek hangoztatja, hogy elképesztő potenciált lát a virtuális- és kiterjesztett valóságban, és hogy gőzerővel fejleszti saját eszközét, amellyel majd leigázza ezt a szektort is.

Idén pedig végre az ígéretek valósággá válnak, hiszen a cég a virtuális fejlesztői konferenciáján tegnap este végre bemutatta azt a komplett és kész terméket, amivel e cél elérése kézzelfogható közelségbe került.

A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Brutálisan drágák az új Apple cuccok, de az igazi forradalom idén (is) elmaradt
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Milliárdokat veszít az Apple, ezért nem kapni szinte sehol sem iPhone-t
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Óriásit hasalt az Apple, hatalmas gondok elébe néz a vállalat
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Akkora durranás volt, mint a ChatGPT, Jobs imádta, de mégis ez lett az Apple egyik legsúlyosabb bukása

Ez az Apple Vision Pro, amely ugyanúgy egy mutáns síszemüvegnek tűnik, mint az elmúlt években felbukkant AR és VR sisakok, azzal az óriási különbséggel, hogy a szem előtt lévő kijelző átlátszó üvegre került, így a felhasználó arcának nagy része látszódhat.

Jön az Apple csodaszemüvege. Kép: Apple

A cég állítása szerint a masina rengeteg fontos és hasznos újítást tartalmaz, és akkora forradalmat hoz majd el, mint tette azt anno az iPod a hordozható zenelejátszók, vagy az iPhone a mobiltelefonok szegmensében.

Kényelem

Az eszköz papíron igen kényelmes, köszönhetően a vastagon szivacsozott, finoman állítható fejpántnak, és annak, hogy az akkumulátor egy külön kábelen csatlakozik magához a szemüveghez. E megoldás előnye, hogy a telep egyszerűen zsebre vágható, és ha kezd belőle fogyni a nafta, egy mozdulattal ki is cserélhető, valamint a készülék akár a hálózati áramforráshoz is csatlakoztatható.

A kényelemre elméletileg nem lehet panasz. Kép: Apple

A vezérlés szemmozgással, az ujjak vagy kezek mozgatásával, illetve parancsszavakkal történhet, emellett csatlakoztathatóak hozzá Bluetooth kezelőeszközök, tehát például billentyűzet vagy egér is. A készülék 12 beépített kamerával rendelkezik, amelyek egy része a szemmozgást, illetve az arcát figyeli. Ez utóbbi akkor lehet hasznos, ha a felhasználó a virtuális térben jelenne meg, hiszen az avatar képes leutánozni gazdájának mimikáját is.

Képminőség

A látványvilágért egy 23 megapixeles, transzparens Sony Micro OLED kijelző felel, ami nagyobb felbontású mintha mindkét szemünk előtt egy 4K kijelző helyezkedne el. Ennek köszönhetően pedig a kép már egyáltalán nem pixeles, a zavaró szúnyogháló effektus nem érződik, a legfinomabb részletek visszaadása is biztosított.

A kép minőségére nem lehet panasz. Kép: Apple

Ha minden igaz, a kijelző másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes, a mozgásmegjelenítés tehát folyamatos, zavaró akadozástól és idegesítő vibrálástól nem kell tartani.

A kontraszt tökéletes, a színek ragyognak, a fényerő hatalmas, és HDR anyagok visszaadása is támogatott.

Ennek köszönhetően papíron az eszköz munkára, játékra és filmezésre is kiválóan alkalmas, hiszen a kép minősége pazar.

AR és VR

A modell használható kiterjesztett valóság és virtuális valóság módban is. Ez utóbbinál a felhasználó teljesen izolált, az előbbinél viszont a külvilágot, vagy annak részleteit is látja. Tehát megvalósítható, hogy maga elé varázsoljon egy dokumentumot, amin dolgozik, de közben lássa az irodában a munkatársait is.

Keveredik a valódi és a digitális világ. Kép: Apple

A szemüvegben a cég hordozható számítógépeiből ismert bivalyerős M2 processzor és egy speciális, R1 névre hallgató chip dolgozik, a teljesítmény pedig ennek köszönhetően elméletileg extrémen nagy. A tartalmak különféle technológiák révén vezeték nélkül is eljuttathatóak rá. A Vision Pro integrálható a már meglévő Apple ökoszisztémába, amiből fakadóan a cég alkalmazásai, szoftverei is futtathatóak rajta.

Szervesen illeszthető az ökoszisztémába. Kép: Apple

Valamint természetesen elérhetőek, illetve szerkeszthetőek a felhőben tárolt dokumentumok és egyéb állományok, azaz képek vagy videók is. Sőt, akár arra is van mód, hogy csatlakozzon egy Apple számítógéphez, és egyszerre dolgozzon a felhasználó a két terméken. A készülékre szerelt kamerákkal felvételek is készíthetőek, és az élő közvetítés is megoldott, akár 3D-ben is.

Jön a forradalom?

A specifikációk és a jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a Vision Pro egy abszolút versenyképes, rendkívül sokoldalú és felhasználóbarát terméknek tűnik.

Jövő év elején érkezik a modell. Kép: Apple

Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az Apple sokak számára vallás, és emiatt olyanok is dönthetnek a megvásárlása mellett, akik egyébként ódzkodnának egy AR-VR eszköztől.

Viszont a mérleg másik serpenyőjében ott az ár, ugyanis a szemüveg várhatóan 3500 dollárba, tehát mintegy 1,2 millió forintba kerül majd. Akit mozgat a dolog, már most elkezdhet gyűjteni rá, hiszen a tervek szerint csak a jövő év elejétől vásárolható majd meg.

Egyéb újdonságok

A fejlesztői konferencia, a WWDC 2023 legnagyobb durranása a Vision Pro szemüveg volt, de ezen kívül a cég jó pár fontos újdonságról lerántotta a leplet. Többek között bemutatkozott a világ legvékonyabb 15 hüvelykes laptopja, a 11,5 milliméter vastag 15″-es kijelzővel ellátott MacBook Air, amelybe természetesen a cég büszkesége, az M2 chip került.

Jön a MacBook Air legfrissebb verziója. Kép: Apple

Kiderült, hogy érkezik a munkára szánt Mac Studio asztali gép, a brutálisan erős M2 Max chippel megtámogatva. Mac Proval pedig a professzionális grafikusokat, stúdiósokat, filmeseket célozza meg a cég, ami az árcédulán is látszik, hiszen a masina 7000 dollárba, azaz mintegy 2,5 millió forintba kerül.

Érkeznek a kifejezetten munkára szánt újdonságok is. Kép: Apple

Emellett bemutatták az iOS, az iPad OS, a macOS és watchOS platformok legújabb verzióit is. Ezek esetében földrengésszerű változásokról nem számolhatunk be, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy csak apróbb ráncfelvarrásokkal, nem túl fontos funkciókkal frissítették a jól bevált rendszereket.

The post Az Apple eldöntötte, hogy meghódítja a virtuális- és kiterjesztett valóságot appeared first on Forbes.hu.