:
Breaking News

Extraprofitadóhoz extra veszteség: brutális mínuszok a magyar kiskereskedelemben

Százmilliárdos nagyságrendű különadó befizetése után egyelőre egyetlen élelmiszerláncnál realizáltak nyereséget a nagyok közül 2022-ben.

Csúnyán megmarcangolta a tavalyi évet az extraprofitadó és a megemelkedett energiaárak. Olyannyira, hogy a friss mérlegek alapján négyből három kiskereskedelmi lánc is veszteséges lett 2022-ben – írja a 24.hu.

2022-ben a befizetett különadó a többszörösére nőtt, a hat nagy kiskereskedelmi láncnál majdnem a 130 milliárd forintot.Ehhez képest a veszélyhelyzet előtti időszakban még 6 milliárd forint alatt volt a láncok adóbefizetése.

Tavaly a Spar Magyarország Kft.-nél hiába nőtt az értékesítés nettó árbevétele 15,4 százalékkal 766 milliárd forint fölé, a cég adózott eredménye így is mínuszba csúszott, méghozzá 13,1 milliárd forinttal. 2021-hez képest ez több mint 18 százalékos esés. A cég úgy értékeli a helyzetet, hogy

az árbevétel azért nem tudta kompenzálni a kiskereskedelmi és az extraprofitadó, valamint a megnövekedett energiaköltségek hatását, merthogy 26,7 milliárd forint kiskereskedelmi adót (benne extraprofitadót) kellett befizetniük tavaly.

Ami a többi láncot illeti

Az Auchan Magyarország Kft.-nél az értékesítés nettó árbevétele is csökkent 2022-ben – 279 millió forinttal 354,1 milliárd forintra. Indoklásuk szerint azért, mert 2021 közepén az üzemanyag-értékesítés kikerült a kft. tevékenységi köréből. Adózott eredményük mínusz 1,8 milliárd forint lett, ez 9,9 milliárd forintos esés. Elektromosenergia-kiadásuk végeredményben több mint a duplájára, 7,1 milliárd forintra nőtt. Megjegyzik azt is, hogy adók tekintetében több mint 60 százalékos növekedést mutattak ki, tehát összesen 15,6 milliárd forintnyi kötelezettséget – a többlet természetesen az extraprofitadó miatt keletkezett.A Penny-Market Kereskedelmi Kft.-nél 400 milliárd forint fölé nőtt az értékesítés nettó árbevétele, 83 milliárd forinttal több 2021-hez képest. Mégis negatív az adózott eredményük több mint 155 millió forinttal, pedig 2021-ben még közel 4,4 milliárd forintos nyereségük volt. 13,1 milliárd forint ágazati különadót fizettek be – 7,6 milliárddal többet, mint egy évvel korábban –, közüzemi díjaik pedig egyharmaddal 3,6 milliárd forintra nőttek.Az Aldi Magyarország Élelmiszer Kiskereskedelmi Bt.-nél a nettó értékesítés árbevétele több mint 417 milliárd forint volt tavaly (bő 100 milliárd forintos növekedés 2021-hez képest). Náluk végül mégis keletkezett nyereség, igaz, kevesebb, mint egy évvel korábban, 8,5 milliárd helyett 5,97 milliárd forint (az eredménytartalékba került). Energiaköltségeik triplázódtak (majdnem 6,2 milliárd forint), kiskereskedelmi és extraprofitadóból pedig 13,3 milliárd forintot fizettek.

A Tesco és a Lidl mérlege július végére várható. Az biztos, hogy a Tescónak 25 milliárd, a Lidlnek pedig 36,9 milliárd forint különadót kellett tavaly befizetnie.

The post Extraprofitadóhoz extra veszteség: brutális mínuszok a magyar kiskereskedelemben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés