:
Breaking News

Milliárdos lett Habony Árpád

A most leadott cégbeszámolók szerint több milliárd forint osztalékhoz jutott a miniszterelnök titokzatos és nem hivatalos tanácsadója, hála az állami koncessziónak. Eddig soha nem volt ekkora kimutatható likvid vagyona.

A budapesti kaszinópiacot koncesszió révén a Garinvest Projekt Zrt. birtokolja gyakorlatilag, a főváros összes kaszinóját ők üzemeltetik.

Így nyert nagyot Habony

Az egykori Vajna-cég ma már Garancsi István többségi tulajdonában van (a Vajna-örökség sorsáról itt írtunk). A kisebbségi részvénycsomag (33%) pedig – miniszteri kinevezése után – Szalay-Bobrovniczky Kristóftól került Habony Árpád érdekeltségébe.Annak tulajdonosa immár a Habony 100 százalékos tulajdonába tartozó vagyonkezelő, az Enter-TNMNT Invest Zrt.

A Garinvest Projekt most leadott beszámolója szerint a tulajdonosoknak összesen 15 milliárd forint osztalékot fizetnek ki – ehhez az eredménytartalékból is szabadítottak fel forrást. A tulajdonosi arányoknak megfelelően

Garancsi István így 10 milliárd forintot kap június 2-áig, Habony Árpád cége pedig 5 milliárdot.

Garancsi a Forbes kimutatás szerint 151,3 milliárd forintos becsült vagyonnal rendelkezik, amivel az ország 12. leggazdagabbjának számít.

A kaszinópiacot 2014-ben szabályozta újra a kormány – koncessziót csak az állam adhat, az pedig nem tejesen világos, mi alapján osztják azt ki. A tendergyőztesek alapján mára egyértelmű, hogy a kormány bizalmát élvező üzleti körök juthatnak csak üzemeltetési joghoz – mivel az kizárólagos, a kaszinóbiznisz biztosan termeli tulajdonosainak az osztalékmilliárdokat. A piacról a rendelet szorította ki az addig kaszinóval szintén rendelkező állami Szerencsejáték Zrt-t (a 2014-es tenderen indultak, de nem nyerek).

Az állam által védett piac, biztos milliárdok

Az öt fővárosi kaszinó nagyon is jó évet zárt 2022-ben, hiszen az azokat működtető Las Vegas Casino Zrt. összesen 20,4 milliárd forintnyi osztalékot fizetett az anyacég Garinvest Projektnek.

A szerencsejáték, azon belül is a kaszinók védett piacnak számítanak Magyarországon. Ma már a kormány alá tartozó, Rogán Antal propaganda miniszter portfóliójába tartozó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kezeli a koncessziókat, ezt a Garancsi-Habony páros cége 2056-ig nyerte el.

Nem elírás:

35 évre kapták meg egy beton biztos üzlet üzemeltetéséhez a kizárólagos jogot.

A fővárosban nincs konkurenciájuk – legalább is fizikailag. Online lehetne, de a SZTFH osztja az online szerencsejáték-szervezésre szóló engedélyeket is, a feltételek pedig elég szűk körre korlátozzák le, ki rúghat itt labdába.

Életvitele alapján eddig is sejthető volt, hogy Habony Árpád tehetős ember, de ilyen céges vagyon és osztalék még nem volt kimutatható a neve mellett. Bár korábban a Direkt36 már kinyomozta, hogy az államnak nagy ráfizetést, a közvetítőknek meg könnyen szerzett extraprofitot biztosító letelepedésikötvény-bizniszben Habony köre nyakig benne volt.

Habony nevén korábban a Modern Media Group volt, mint számottevő magyar érdekeltség, itt társtulajdonos volt. Ez a cég adta ki a Lokál nevű bulvár-propagandalapot, majd betagozódott a kormánypárti médiaalapítványba. Egyéb érdekeltségeiben a beszámolók alapján nem volt komoly üzletmenet. A Habonyhoz köthető üzleti szereplők – köztük az új cégeiben is szerepet vállaló Halkó Gabriella – a külföldi médiapiacokon is próbálkozott a magyar propaganda modell megvalósításával.

The post Milliárdos lett Habony Árpád appeared first on Forbes.hu.