:
Breaking News

Drága volt a Nestea vagy a Kubu? A hatóság szerint több üzletláncban is rögzíthették az árakat

Vizsgálódik a GVH egy lengyel csoportnál mesterségesen magas árszint kialakítása miatt. Aldi, CBA, Coop, Tesco, Kubu, Nestea, Apenta: népszerű láncok és márkák is érintettek.

Országszerte rögzíthették egyes üdítőitalok árait a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyanúja szerint – közölték a Forbes.hu-val

A GVH pénteki sajtóközleménye szerint a lengyel Maspex-csoport magyarországi üdítőgyártó leányvállalata valószínűleg több viszonteladó partnerével, így nagy élelmiszerláncokkal (pl. Aldi, CBA, Tesco, egyes Coop partnerek) együttműködve rögzítette bizonyos termékeinek minimális fogyasztói árát.

A megállapodás résztvevői így kiiktathatták az árversenyt, mesterségesen magas árszintet kialakítva. 

A versenyhatóság az elmúlt napokban országszerte tartott összehangolt rajtaütéseket az üdítőgyártó és forgalmazó cég, valamint az üzletláncok telephelyein.

Régóta vizsgálódik a GVH

A lengyel Maspex-csoport magyarországi leányvállalatát, a Maspex Olympost (nagy hazai üdítőgyártó, többek között az Olympos, Kubu, Apenta, Topjoy és Nestea márkák magyarországi forgalmazója) a HORECA ágazat vizsgálatában beszerzett bizonyítékok alapján már február óta vizsgálta a versenyhatóság. A cég valószínűleg előírta partnereinek, hogy milyen minimumáron árulhatják termékeit a hazai vendéglátóegységekben, illetve nagykereskedelmi forgalmazás során.

Az eljárás során lefoglalt dokumentumok alapján a GVH arra következtet, hogy az üdítőgyártó nem csupán a nagykereskedelmi és a vendéglátó szektorban, hanem valószínűleg a kereskedelmi szektorban, élelmiszer-forgalmazó partnereivel együttműködve is rögzítette az általa forgalmazott különböző ital- és egyéb termékek fogyasztói árait. A megállapodás résztvevői így valószínűleg elkerülték az árversenyt az érintett üzletláncok boltjaiban

az olyan, hazai fogyasztók körében népszerű márkákkal, mint az Apenta, a Kubu vagy a Nestea.

Az újonnan a GVH látókörébe került piaci magatartás vizsgálata érdekében a nemzeti versenyhatóság 2023. május 23-án újabb versenyfelügyeleti eljárást indított a Maspex Olympos Üdítőital Gyártó Kft.-vel és számos élelmiszeripari forgalmazó partnerével szemben. Az eljárás összehangolt helyszíni kutatásokkal (rajtaütésekkel) indult az érintett vállalkozások telephelyein, amelyek során a GVH szakemberei az elmúlt napokban országszerte gyűjtöttek bizonyítékokat a feltételezhető versenykorlátozásról.

Árbevétel: 22 milliárd

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása még nem jelenti, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárást hat hónap alatt fogják lefolytatni, ami indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

A Gazdasági Versenyhivatal 2022 ősze óta átfogó vizsgálatokkal dolgozik az infláció letörése érdekében, írja a közlemény. A hatóság a közelmúltban zárta le gyorsított ágazati vizsgálatait a tejtermékek, illetve a tartós élelmiszerek hazai piacain.

Ha a gyanú beigazolódik, és pénzbüntetés lesz a trükközés vége, a Maspex Olympos valószínűleg ki fogja tudni fizetni.

A kft. árbevétele 2021-ben 22 milliárd, adózott eredménye 1,8 milliárd forint volt.

The post Drága volt a Nestea vagy a Kubu? A hatóság szerint több üzletláncban is rögzíthették az árakat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés