:

Pókerarccal isszuk a drága sört, és ez egész nyáron így lesz. Mi, hol, mennyit drágult?

Pókerarccal isszuk a drága sört, és ez egész nyáron így lesz. Mi, hol, mennyit drágult?

Van hely Budapesten, ahol az első korsó sörért – ha nincs repoharad – máris kétezer forintot kérnek el. Tombol a kültéri koncertszezon, és vele tombolnak az italárak is: körbenéztünk a főváros népszerűbb helyein.

Meglepődött arcokkal találkozhattak a pultosok a fővárosi szabadtéri szórakozóhelyek nyitóhétvégéin, aztán szép lassan átvette a helyét a rezignáltság. Szórakozni minden nyáron kell, különösen akkor, ha a legnagyobb budapesti színpadok egymással versenyeznek a legfelkapottabb fellépőkért. Megnéztük, idén mennyire drága a mulatság, és összevetettük a szórakozóhelyek itallapjait egymással, meg a tavalyival is.

Sörinfláció

A Budapest Parkban 25 százalékkal, 300 forinttal emelkedett a sör ára, idén már 1499 forint egy korsó csapolt Heineken vagy Budapest sör.A borárak ennél kisebb mértékben, 30–50 forinttal nőttek, a legolcsóbb Varsányi olaszrizling 700 forint.A pezsgőknél spórolni is lehet tavalyhoz képest. A Hungária Extra Dry deciliterenként 30 forinttal kerül többe, és elérte az ezer forintot, de idén már Törley Ice-t is lehet kérni a Parkban, ami 200 forinttal olcsóbb.A pálinkák drágábbak, mint a tequilák: a tavaly még 1499 forintos 3 centiliteres egységár előbbi esetében 200, utóbbinál 100 forinttal nőtt.Az alkoholmentes szórakozás is 100 forinttal lett drágább, a 0 százalékos citromos Gösserből egy doboz idén 1299 forintba kerül. Volt, aki lemondott a fizetéséről, hogy ne kelljen bezárni – a 10 éves Budapest Park küzdelmei

Nem mindegy, mekkora a pohár

A pezsgő és a citromos sör kivételével olcsóbban szórakozik az, aki a Kobuci kertbe látogat. A csapolt Soproni ott még a tavalyi parkos árat is alulmúlja, 1120 forintba kerül.Borból többfélét is mérnek 590 forintos áron deciliterenként, a pezsgő viszont üveges, és 6900 forinttól indul.A pálinka-tequila árversenyt az Árpád híd budai oldalán a pálinka nyeri: a Szilver kajszi 1290 forint, az Olmeca pedig 1490 – ráadásul itt 4 centilitert jelent a pohárJózan koncertezéshez ugyan olcsóbb a citromos Gösser a parkosnál – 1090 forint – de itt üvegben, 0,33 literes kiszerelésben adják.

Megkopasztanak a Kopaszin?

A Kopaszi-gátnál harmadik nyarát indító Dürer kertben szintén a sörök drágultak a legnagyobb mértékben, de ennek mértéke össze sem hasonlítható a híd másik oldalán lévő Budapest Parkkal. A csapolt Soproni még mindig 990 forint, ami 100 forintos emelkedést jelent a tavalyihoz képest.A borok és pezsgők kedvelőinek is a Dürer tűnik a legkifizetődőbbnek, a ház borának egységára 30 forintos emelkedés után 450 forint, üveges Törley pezsgő pedig 3500 forintért kapható, ami 350 forintos emelkedést jelent az előző szezonhoz képest.A pálinkák itt is drágábbak a tequilánál, és ez már tavaly is így volt: a Nobilis 1700 forintba kerül, míg az El Jimador 1350, utóbbi mindössze 30 forinttal drágult. A poharak itt is 4 centiliteresek.A józanság árát a Dürerben meg kell fizetni: a nullás citromos Gösser nemcsak drágább a csapolt Soproninál – 1100 forint – hanem kisebb is, ezt 0,33 literes üvegekben adják.

Pukkan a dugó: 7200 lesz

Az Akvárium teraszon ugyan 1370 forintért mérik a csapolt Heinekent, a Nagyhallban viszont már lehet dobozos Sopronit is kapni 890-ért.A boroknál nincs ekkora különbség, a teraszon 610 forintos, a Nagyhallban 570 forintos egységáron lehet inni többféle pincészettől.Egy pezsgővel ünnepelt születésnap esetében már érezhető a különbség a Dürerhez viszonyítva: a Hungária pezsgők több mint kétszerannyiba, 7200 forintba kerülnek üvegenként.A pálinka és a tequila között itt viszont tényleg csak az ízlésünk dönt: a Rézangyal Mézes Ágyas meggyből és a José Cuervoból egyaránt 1670 forintba kerül egy 4 centiliteres pohárral.Az egészségesen bulizóknak az Akváriumban több választásuk is van: az alkoholmentes citromos Gössert 0,33-as üvegben 890 forintért adják, de van Soproni szűz is, aminek a fél literes kiszerelését idén is a lélektani, ezer forintos határ alatt tartják. Akkor foglaljuk össze! A sörkedvelők tehát a Dürer Kertben, vagy az Akvárium belső részén ússzák meg ezer forint alatt korsónként. A borok közül a düreres ház bora verhetetlen. És születésnapot ünnepelni is a Kopaszi-gáton éri meg, ugyanis ott a legolcsóbb a pezsgő. Pálinkát 1270 forint alatt nem kapunk, és ennyiért is csak a Kobuci Kertben, A józan koncertezéshez pedig a Park a legjobb választás. Ugyanis hiába ott a legdrágább a citromos Gösser, egyedül ott kapunk fél litert, míg a többi helyen a kisüveges változatot szolgálják fel.

Nincs repohár? Kétezer!

A dobozos citromos Gösser azért is költséghatékony választás, mert nem igényel repoharat. A Budapest Park a Cup Revolution poharaiért 500 forintot számol fel, így fordulhat elő, hogy egy betérő koncertrajongó

kétezer forintot fizet az első korsó sörért.

Hasonló rendszer működik az Akváriumnál is, ahol a repohár 390 forint és 12 százalék szervizdíjat is hozzácsapnak a számla végösszegéhez. Az első pohár sör ára tehát ott is megközelíti a kétezer forintot, és a fröccs is 1800-tól kezdődik.

A végére némi nosztalgia

Az internet bugyraiban megtaláltuk az Akvárium éppen tíz évvel ezelőtt közzétett itallapját is. A pezsgő ára több mint háromszorosára emelkedett azóta: akkor még 2200 forintba került egy üveggel. A csapolt soproni 480 forintba került korsónként, akárcsak a kisüveges citromos Gösser. A tequila akkor még drágább volt, mint a pálinka: előbbi 820, utóbbi 720 forintba került, a Katona rozéból pedig mai szemmel megmosolyogtató, 280 forintos egységáron lehetett inni.

The post Pókerarccal isszuk a drága sört, és ez egész nyáron így lesz. Mi, hol, mennyit drágult? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés