:

Álhír terjed a Pentagon felrobbanásáról

Álhír terjed a Pentagon felrobbanásáról

Hétfőn széles körben terjedt az interneten egy fotó, ami arról árulkodott, hogy robbanás történt az Amerikai Védelmi Minisztérium székhelyén, a Pentagonnál. Az álhíreket hitelesített Twitter-fiókok osztották meg, és később az orosz RT híroldal és az indiai Republic TV is tovább osztotta, azt sugallva, hogy a Fehér Házban is aktív vészhelyzet van kialakulóban. Később azonban kiderült, hogy semmi nem igaz azokból – írja a Gizmodo.

A fake news-t terjesztő fiókok között volt legalább egy, amelyik az elismert gazdasági szaklap, a Bloomberg nevével élt vissza. Bár később az oldalt törölték, az eset rávilágít arra, mekkora problémát jelent, hogy Elon Musk hatalomátvétele után bármely fiók hitelesítést kaphat néhány dollár befizetése után.

Russian state media outlet @RT_com has now deleted a tweet sharing false reports about an explosion near the Pentagon. Oops. pic.twitter.com/xntM2BvOl6

— Tyson Whelan (@tyson_whelan) May 22, 2023

A közösségi oldalon felkapott keresőszó lett hétfőn este a Pentagon kifejezés, és bár ennek nagy része a hír cáfolata volt, rengetegen terjesztették továbbra is a robbanás hírét. A helyzet olyannyira elfajult, hogy a virginiai hatóságoknak is közbe kellett lépnie, és hivatalos közleményben cáfolni a robbanás hírét. Emellett a Pentagon Force Protection Agency és az arlingtoni tűzoltóság is cáfolta az álhírt.

@PFPAOfficial and the ACFD are aware of a social media report circulating online about an explosion near the Pentagon. There is NO explosion or incident taking place at or near the Pentagon reservation, and there is no immediate danger or hazards to the public. pic.twitter.com/uznY0s7deL

— Arlington Fire & EMS (@ArlingtonVaFD) May 22, 2023

Az Insider szerint a hírek rövid időre az amerikai tőzsdén is gondokat okoztak: a részvények értéke beesett, igaz, gyorsan helyre is állt. Az épület mellett gomolygó füstfelhőt ábrázoló fotókról egyelőre nem bizonyosodott be hivatalosan, hogy a mesterséges intelligencia hozta létre, azonban a Gizmodo szerint a fotón szereplő furcsaságok megfelelnek az MI által gyakran produkált hallucinációs jelenségnek.

The post Álhír terjed a Pentagon felrobbanásáról first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés