:
Breaking News

Látványos meteorrobbanás történt Ausztrália felett

Látványos meteorrobbanás történt Ausztrália felett

Látványos meteor bukkant fel az ausztráliai Queensland északi része felett helyi idő szerint szombat éjszaka – írja a The Guardian. Az objektum hatalmas robbanás kíséretében semmisült meg.

Az eseményről többeknek sikerült felvételt készítenie, ezeken az látható, ahogy a meteor a felszínhez közeledve tűzgömbbé változik, majd zöldeskék robbanást produkál.

Croydon kisvárosának lakói arról számoltak be, hogy érezték a detonációt, és egy hangos robajt is észleltek.

Dr. Brad Tucker, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztrofizikusa szerint az űrkőzet 0,5-1 méter széles lehetett, és 150 ezer kilométer per órás sebességgel érkezhetett. A zöldes színt a meteorban lévő vas- és nikkeldarabok túlmelegedése okozhatta, egyes darabok a felszínt is elérhették.

Mivel az objektum jelentősen széttöredezett, darabjai nem alakíthattak ki krátert. Tucker kiemelte: az objektum nem jelentett fenyegetett.

Naponta megannyi meteor találja el a Földet, ezek többsége azonban kicsi, vagy lakatlan terület felett éri el a légkört, éppen ezért hasonló videók viszonylag ritkán készülnek. A bolygónkkal találkozó meteorok többsége teljesen ártalmatlan, igaz, egyes objektumok képesek a pusztításra, ezt bizonyította a tíz évvel ezelőtti cseljabinszki meteorrobbanás is.

The post Látványos meteorrobbanás történt Ausztrália felett first appeared on 24.hu.