:

Mesterséges intelligencia: az orvos szerepét sosem helyettesítheti, a látását annál inkább

Mesterséges intelligencia: az orvos szerepét sosem helyettesítheti, a látását annál inkább

Ha voltak kétségeink, hogy mire jó a mesterséges intelligencia, egy egészen biztos válaszunk már van: pontosabbá tudja tenni a rákszűréseket. A mellrákszűrésnél már konkrét eredmények vannak, méghozzá egy magyar fejlesztésnek és egy magyar orvoscsoportnak köszönhetően. Ajánló a nyári Forbes Life különszámból.

A mesterséges intelligencia (MI) diagnosztikai alkalmazása jó ideje foglalkoztatja a kutatókat. Világszerte kevés az orvos, radiológusból és patológusból a legnagyobb a hiány, és jórészt tőlük függ a rák korai felismerése.

Kecskeméthy Péter otthonról hozta az indíttatást – édesanyja radiológus – az orvostechnológiai startup elindításához. „Kis túlzással előbb láttam CT-gépet, mint számítógépet, pedig kilencéves korom óta programozom” – mondta nekünk 2020-ban, amikor először írtunk a Kheiron Medicalról.

A mammográfiában alkalmazható MI-fejlesztésben édesanyja, Kárpáti Edit mellett öt magyar mammográfus-radiológus orvos – Szabó Éva, Bidlek Mária, Kovács Eszter, Keresztes Karmen és Giese Krisztina – segítette. A tesztelést, az éles alkalmazást pedig Ambrózay Éva radiológus-mammográfus és csapata végezte.

Alföldi Róbert: Az állam kötelessége a kultúra támogatása. Nekem pedig felszólalni az igazságtalanságok ellen

Ember és az MI közt a látásban van óriási különbség. Az emberi agy, szem megtanulja egy mammográfiás röntgenfelvételen megkülönböztetni a jó és a rossz elváltozást, ami nem kis teljesítmény annak tudatában, hogy a szürke szín több mint tizenötezer árnyalata látható egy-egy felvételen. Az árnyalatok közt az MI jobb eredménnyel képes különbséget tenni, hiszen az emberi szemnek vannak korlátai.

A fejlesztő és az orvosok véleménye megegyezik abban, hogy az MI sohasem veheti át teljesen az orvos szerepét, nem adhat végső diagnózist, ahhoz kikerülhetetlen a szaktudás, a tapasztalat, az intuíció.

Keresd a teljes cikket a Forbes Life különszámban!

Péntektől polcokon a friss, vadiúj Forbes Life, a címlapon Alföldi Róberttel (és Rozi kutyával), belül pedig Árvai Magdolna cikke a mesterséges intelligenciáról az orvosi diagnosztikában. A különszámban írunk még a férfikörökről, az alkoholmentes borokról és a vadvízi SUP-ozásról is.

The post Mesterséges intelligencia: az orvos szerepét sosem helyettesítheti, a látását annál inkább appeared first on Forbes.hu.