:

Mellrákszűrés: a 40 az új 50 a legfrissebb adatok szerint

Mellrákszűrés: a 40 az új 50 a legfrissebb adatok szerint

45 vagy 50 éves kor helyett már 40 éves korban el kellene kezdődniük a rendszeres mellrákszűréseknek – külföldi és hazai szakemberek egyaránt ezt javasolják. A legújabb amerikai ajánlás ezt arra alapozza, hogy az emlőrák diagnózisok száma évről évre emelkedik a fiatalabb nők körében.

Minden átlagos mellrákkockázattal rendelkező nő negyvenéves korában kezdjen el szűrővizsgálatra járni, hogy csökkentse a betegségben való elhalálozás kockázatát – javasolja ajánlástervezetében az amerikai megelőzéssel foglalkozó szolgálatok munkacsoportja (US Preventive Services Task Force, USPSTF). Ez, a mostani a 2016-os ajánlásuk frissítése, amelyben a munkacsoport még azt javasolta, hogy a mammográfiás vizsgálatokat elég ötvenéves korban elkezdeni, illetve egyéni döntés legyen, ha valaki mégis korábban elvégezteti a szűrővizsgálatokat, írja a CNN.

A munkacsoportunk új ajánlása szerint a nők 40 éves korukban kezdjék el a mammográfiás mellrákszűrést, és 74 éves korukig minden második évben végeztessék el a vizsgálatot”

– mondta dr. Wanda Nicholson, az USPSTF alelnöke, a George Washington Egyetemhez tartozó Milken Intézet közegészségügyi iskolájának professzora. Az USPSTF egy független orvosi szakértőkből álló csoport, amelynek ajánlásai segítik az orvosok és a biztosítók munkáját.

Egyes szakorvosi társaságok, mint például az Amerikai Rákellenes Társaság, már korábban is megfogalmazták az ajánlást, hogy a nők a negyvenes éveikben kezdjenek el járni mellrákszűrésre. Az emlőrák a második leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében az Egyesült Államokban.

Nagyobb kockázatúakra más vonatkozik

Akiknél az átlagosnál nagyobb a mellrák kialakulásának a kockázata, természetesen rájuk nem vonatkoznak ezek az ajánlások, nekik még korábban kell elkezdeniük a szűréseket és követniük a szakorvos által előírt ellenőrzési menetrendet.

Fotó: Mohai Balázs

Itthon is ugyanez az álláspont

Az emlőszűrésre szóló meghívást Magyarországon sokan nem veszik komolyan, pedig a népegészségügyi program 2002 óta finanszírozza a szűrést a 45 és 65 év közötti nők számára. Dr. Ambrózay Éva radiológus, a Mamma Zrt. elnöke információi szerint évente csaknem háromezer nő hal meg emlőrák következtében, mert későn kerül orvoshoz, nem járt szűrővizsgálatokra. A felfedezett daganatok száma évről évre emelkedik a szűrt korosztálynál fiatalabbak, és az idősek körében egyaránt.

Ez tette indokolttá, hogy a hazai szakemberek kértek a döntéshozókat, vigyék le 40 évre az alsó szűrési korhatárt, a felsőt pedig töröljék el.

Dr. Ambrózay Évát – más radiológusokkal együtt – a mesterséges intelligencia gyakorlati használatáról, tapasztalatokról kérdeztük a szerdán megjelenő Forbes Life-ban.

Több ebből Mesterséges intelligencia és mellrákszűrés: magyar szoftver hozhat áttörést, Angliában már zöld utat kapott Nincs még egy terület, ahol több téves információ lenne a nők fejében, mint ebben a témában Mi lesz annak a munkájával, aki rákos lesz? Magyar ügynökség hirdetett példamutató programot

The post Mellrákszűrés: a 40 az új 50 a legfrissebb adatok szerint appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés