:
Breaking News

Hamarosan az álmos sofőröket is büntethetik az utakon

Hamarosan az álmos sofőröket is büntethetik az utakon

Az utakon való közlekedés hatalmas felelősséggel jár, nem véletlen hogy az ittas sofőrök büntetésre számíthatnak, ha elkapják őket. A rendőrök számára a szondán kívül vérvizsgálat is rendelkezésre áll, ami képes kimutatni a drog vagy az alkohol jelenlétét a szervezetben. Az illuminált állapot mellett azonban a fáradtság is komoly veszélyt jelent — ezt azonban eddig nem tudták vizsgálni.

Az ausztráliai Monash Egyetem kutatói azonban kifejlesztettek egy új vérvizsgálatot, amely képes kimutatni, ha a járművezetők fáradtak. Clare Anderson és kutatócsapata 5 olyan biomarkert azonosított a vérben, amelyek 99 százalékos pontossággal képesek megállapítani, hogy az egyén legalább 24 órája ébren van-e – írja a Guardian.

Ezek a biomarkerek a test különböző részeiből származnak, de nem anyagcseretermékek, így kevés annak a valószínűsége, hogy egy autóbaleset hatással lenne ezekre. A tesztet már valós élethelyzetekben is kipróbálták, a pontosság pedig 90 százalék körüli volt. Ezt továbbfejlesztendő a kutatók azon dolgoznak, hogy a teszt pontosan meg tudja állapítani, mennyit aludt az adott illető.

Anderson szerint a vizsgálatot az alkohol- és drogteszt mellett is be lehet majd vetni.

A szakértő jelezte: a hordozható tesztek megjelenése nagyjából 5 évet vehet még igénybe. A kutatás nyomán azonban sokan jelezték, a fáradtság miatti munkamegtagadás olyan luxus, amelyet sok cég nem enged meg. Bár számos országban elrendelték már a kötelező pihenőidőt a szállítmányozócégek munkatársainál, ez nem mindenhol van így.

The post Hamarosan az álmos sofőröket is büntethetik az utakon first appeared on 24.hu.