:

Ennél nagypolgáribb program nincs most Budapesten

Ennél nagypolgáribb program nincs most Budapesten

A novemberi tesztüzem után új műsorral debütál a Matild Cabaret. Fényesebb és csiszoltabb lett a végeredmény.

Fine dining, burzsoázia, hedonizmus – ez a Martin Deluxe, a Forbes luxusrovata.

Korábban említettem már, hogy a Ferenciek tere idővel valóságos luxusszívcsakrája lesz a fővárosnak. A meglehetősen meglepő transzformációt még a koronavírus előtt, 2019-ben kezdte a Mellow Mood csoport a Párisi Udvar teljes felújításával. Itt nyitott lassan két éve Budapest egyik legszebben sikerült fényűző beruházása, a Matild Palace, és az impozáns belsőépítészeti megoldások (Forbes 2022/09) mellett hozta magával Wolfgang Puckot a Spago, Duchess (Forbes Life 2022/1), valamint a Matild Café triójával.

Aztán átellenben, a Párisi aljában kapott a környék egy illattól-burzsoáziától bódító luxusparfümériát, a Salon de Parfumöt, valamint Étoile név alatt champagne bárt is, ahol a Moët mellett közel másfél millióért lehet kérni akár egy üveg Bollingert. (Kevésbé rongyrázósabb, de ugyanilyen príma választás lehet egy üveg Krug is.) Végezetül szintén a szomszédba születik az ultraprémium hotelmárkák ismerőinek egy igazán kellemesen csengő név: Klotild Palace helyett St. Regisre lehet majd sóvárogva pillantani a 7-es buszról.

A jó élet Knittel Martin 10 perc olvasás
Két perc alatt hozták meg életük döntését, Michelin-csillag lett a vége – így írt történelmet egy magyar étterem Esztergomból
A jó élet Knittel Martin 10 perc olvasás
Illatmámor és végtelen elegancia – gondoltad volna, hogy a Ferenciek tere lehet a luxus új központja?
A jó élet Knittel Martin 13 perc olvasás
„Bőven férne még ide felsőkategóriás étterem” – exkluzív interjú a Budapesten terjeszkedő Wolfgang Puck sztárséffel

Most viszont egyelőre visszakanyarodunk a Matildhoz, ami időközben újabb szintre emeli a fényűzést a Ferencieken: a novemberi próbaüzem alatt tökéletesített kabaréműsorral és gourmet vacsoraesttel szórakoztatják a nagyérdeműt. Meg minket – megnéztük, mit sikerült a párizsi Moulinból átörökíteni.

Végre felvette valaki a versenyt

Meg kell hagyni, a Matild csapata valamit nagyon jól csinál. 2021 júniusa óta mindig újjal jelentkeztek, ami egyrészt a – természetesen többnyire külföldi – vendégsereget házon belül képes tartani, másrészt pedig a hotelből kreál önmagában is értelmezhető desztinációt. A gasztronómiai felhozatalt a Michelin-ajánlott, Európában máig egyetlen Spagoval kezdték, ami a világ egyik legismertebb sztárséfe, Wolfgang Puck koronaékszerének is tekinthető. Ezután a hotel tetejére álmodtak Klotild Mária-mitológiával körbelengett koktélbárt, ami simán ringbe szállhat a város legjobbja címért is; majd ugyanígy egy Puck-közreműködéssel öregbítik Budapest kávéházi kultúráját – a Matild Café alig egy évvel a júniusi nyitás után debütált.

Ezzel lassan kezd beérni az a koncepció, amivel a hotel török befektetői felvehették a kesztyűt a luxushotelek eddig valójában nem túl mozgalmas piacán. Mondhatni állóvizében, mert itt az igazi nagyágyú évek, sőt évtizedek óta a megközelíthetetlen Four Seasons, ahol már a Gresham Palota óriási fórt jelent bármely új (és régi) indulóval szemben. Hát még ha hozzátesszük a világ egyik legjobbja-aspiráns Múzsát és az anyalapunk, az amerikai Forbes által ajánlott spat.

Fotó: Matild Palace

De a Matild a Gresham mellett már lokációként is tud egyedit nyújtani, és mint tudjuk, a hoteleknél ez a legnagyobb fegyvertény.

A Café-Spago-Duchess trióval a luxuspalota pedig még zseniálisabban követi végig a vendégek és külső látogatók ebéd-vacsora-koktél menetrendjét.

Amivel viszont igazán szép kihívója lesz – a hamarosan érkező St. Regis és az Operával szemben nyíló W Hotel mellett – a Four Seasons egyeduralmának, az a legfrissebb dobás: a Matild Café esténként a Matild Cabaret arcát veszi fel, ezzel továbbörökítve a párizsi Moulin Rouge vagy a régi Lidó életértzését.

Már a tesztüzem is ígéretes volt

A kabaré debütálására eredeti tervek szerint még a Café nyitása után került volna sor, ez azonban időközben az őszi szezonra csúszott. Ekkor pár hétvége erejéig már tesztelték egyrészt a keresletet, másrészt a show csiszoltságát – mintha csak a Broadway-en lennénk, ahol a színdarabok-musicalek szintén pár hétig, rosszabb esetben egy-két hónapig demózzák nyilvános „főpróbákkal” az előadásokat.

A novemberi tesztüzem után végül március közepére lett végleges a vacsoraestek műsora:

Life is a Cabaret címmel magát a klasszikus kabarét öltöztetik modern köntösbe,a Dreams Come True a showbusiness legjobbjait eleveníti meg többek között Tina Turner, Cher és Elvis Presley klasszikusaival,a Fly Me To The Moon műsorával pedig a Matildosok a „szenvedély, játékosság és a szerelem” dallamainak adnak teret a Café felújításakor felfedezett hidraulikus színpadon. + 9 kép a galériában + 9 kép a galériában Így néz ki a Matild Cabaret – a képek megtekintéséhez kattints a galériára! Fotók: Matild Palace (12 kép)

Itt persze azért nem a Broadway-féle rosszabb eset indokolta a sokhónapos gondolkodást és csiszolgatást, hanem az ilyenkor jól megszokott januári-februári leállások. Az október végi nyitánynál ugyanis már meglepően jól működő koncepcióval és csiszoltsággal debütált a vacsorarevü: a pezsgővel köszöntő „tollas lányok”, a Matild Girls ültetés előtti, majd színpadi koreográfiája, valamint a Group’n’Swing formációja egészen impresszív ízelítőt adott abból, mit is akar majd hosszabb távon mondani-mutatni a Cabaret.

Ekkor remek marha carpaccio, majd még remekebb rosé kacsamell érkezik. Talán tényleg csak annyi lehetett volna a kifogásunk, hogy a kacsa bőre nem roppan – de nehéz ezt felróni hibaként a produkció bemutatóján. Meg azért akkora sznobok sem vagyunk, ugye.

Olajozottabb lett minden

Ígéretes kezdés, majd leállás után azonban még nagyobb megerősítést kapunk arról, hogy „leküzdötték” a vacsorarevü amúgy is kevés gyerekbetegségét. Nem zsúfolt az ültetés, nem túl hangos az erősítés, csiszoltak a felszolgálás és a show elemek párhuzamának ütemén.

Ahogy októberben, áprilisban is este nyolcra érkezünk. Dress code nemhogy illik, hanem előírt: elegáns alkalmi viselet, férfiaknak zakó és nyakkendő ajánlott.

A bermudákat, flipflopokat, melegítőket szerencsére kitiltották.

A kellemes pezsgős köszöntés után szinte percre pontosan kezdődik a show és érkeznek az előételek. A füstölt lazac príma és kiadós, ahogy a kecskesajt panna cottához is jól énekel az alma cider szirup – bár utóbbi édessége okán talán jobban illene desszertnek, mint előételnek. Kumkvattal tálalt gyöngytyúkot és desszert triót kapunk még az este során, és mindkettő hozza a stabil minőséget, mind ízre és adagra.

Itt azonban nem a kiemelkedő ízorgiát kell keresni, egyértelműen – és nagyon helyesen – az előadásé a főszerep. A Matild ajánlására a Dreams Come True-t nézzük, és van sejtésünk, miért. Biztos nem lehet a másik kettővel sem mellélőni, a Dreams programja viszont tényleg olyan, mintha a Broadway-en lennénk: Fehér Lili zongoraművész-énekes és társa, Giorgio hibátlan hangokkal és angollal hozzák a hatvanas, hetvenes, néha nyolcvanas évek Americana-érzését.

Pedig aztán Chert és Turnert nehéz úgy énekelni, hogy az rajongói fülnek tetsszen, az eklektikusra sikerült best of-válogatást kedves humorral összefűzni egy szép egésszé meg talán még nehezebb. Mégis mindkettőt jelesre abszolválják.

Megéri?

Jegyeket jelenleg 55 ezer forintért lehet kapni fejenként. A foglalások kettesével mennek, így egy estére 110 ezer forint a beugró, amire még 15 százalékos szervizdíjat számolnak. Ez tartalmazza a welcome pezsgőt és falatkákat, a vacsorát, illetve magát az előadást. Minden más – ha esetleg megkívánnánk többek között a Jolie-Pitt exházaspár borát, vagy inkább a koktélokra ugranánk rá (de kár, hogy az októberben kóstolt Vesper Martini már nincs!) – feláras.

Mindezt a Moulin árszínvonalával lenne talán a legnagyobb badarság összehasonlítani. Itthon viszont ehhez hasonló nagypolgári szórakozást nem igazán lehet találni, jobb híján az ár-érték arányhoz így a gasztro oldalról talán a fine dining éttermek árszínvonala lehet mérvadó, a szórakoztatás oldaláról esetleg az Opera.

Több ebből Desszert mesterfokon: ők verik kenterbe a budapesti felhozatalt St. Andrea: Nem kaptunk csillagot. Ettől még tudunk aludni

Ilyen támpontokkal – 40-50 ezer forintos degusztációk szervizdíj és borrend nélkül, vagy a lassan szintén 40 ezres jegyek a zsöllyébe – pedig még azt sem mondhatnánk, hogy félreáraztak, vagy magyar közönséggel egyáltalán nem számolnak a Matildnál. A szállóvendégeknél meg aztán igazán ütős ajánlat alig 120 euróért egy gourmet vacsorával összekötött kabaréest, ami bizony akár nyugatabbra is megállná a helyét.

Csak ott valószínűleg kétszer ennyiért szednék a jegyeket.

The post Ennél nagypolgáribb program nincs most Budapesten appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés