:

„Azért először még nekem is ki kellett keresnem a szótárból a startup szót”

„Azért először még nekem is ki kellett keresnem a szótárból a startup szót”

„Büszke csapattag, meghatódott kolléga, vezető, partner, tanácsadó, nyilatkozó, előadó, konferenciázó, magyarázó, beszélgető, kivetítő, a legbefolyásosabbak listáján szereplő, TED-en bevezető, tanítvány, tanár, mentor, üzleti tanácsadó a cápák között, vállalható üzleti szereplőkre felnéző, zsűritag, ösztöndíjas, utazó, rajongó, egyenlőség mellett elkötelezett, olvasó, hedonista, exceleb, közélet iránt fogékony, civil, vállalkozó, álmodozó, feleség, barát, szelfiző, delfinnel úszó.” Ez mind Pistyur Veronika. A saját bevallása szerint (is). Ajánló.

„Azt mondták, ha meggyőzöm az évfolyamot, hogy ez nekem nagyon fontos, átteszik miattam a ballagást délelőttről délutánra. Fogalmam sincs, mit mondtam a társaimnak, annyira koncentrált pillanata volt az életemnek. Nem szerettem volna lemaradni a filmművészetis felvételiről, de a ballagásról sem, mert nagyon kötődtem az AKG-hoz. És nem akartam választani” – meséli Pistyur Veronika.

Évekig a jogra készült ugyan, előkészítőre is járt, de az utolsó pillanatban másképp döntött, és beadta jelentkezését a Színház- és Filmművészeti Főiskola televíziós műsorvezető-rendező szakára. A második rosta pedig éppen a ballagása napjára esett.

„Vera felvételizett bemondónőnek – csak így hívtuk a műsorvezető szakot –, és előtte nem fordult elő, hogy valakit rögtön az érettségi évében felvettek volna oda, ezért nála sem láttunk erre sok esélyt – emlékszik vissza Stefány Judit, Vera AKG-s patrónusa. – Icipici morgás volt csak az évfolyamgyűlésen, amit összehívtunk, hogy meghallgassák Vera érveit a délutáni ballagás mellett. Merthogy már rég meghirdettük a reggeli időpontot, a szülők, nagyszülők is tudtak róla, ráadásul a rendőrséggel is megegyeztünk addigra, hogy délelőtt lezárják a Raktár utcát. Megbeszéltük, hogy ha ők kérdezik, miért módosul az időpont, majd azt mondjuk, hogy a köztársasági elnök úr csak délután ér rá – Göncz Árpád unokája ugyanis Vera csibetársa volt” – nevet Judit. (A csibének az egy patrónushoz tartozó tanulókat nevezik az AKG-ban – a szerk.)

Fotó: Belicza László Gábor

Nem a felvételi jelentkezés volt az egyetlen alkalom, hogy Vera az utolsó pillanatban meggondolta magát, az általánosban is módszeresen végigjárta a jó gimnáziumok nyílt napjait, térképpel a kezében, útvonaltervekkel Szentendréről, aztán az utolsó pillanatban, mielőtt be kellett adni a papírt, a látómezejébe került az AKG. Amint belépett az ajtaján, azonnal érezte, hogy oda akar járni.

„Általában az van, hogy felkészülök valamire, végiggondolom az összes szcenáriót, ami annyira erős biztonságot ad, hogy aztán bátran másképp döntök.”

James Bond és Árvai Péter

A magyarországi kereskedelmi tévézés 1997-ben indult el, Vera ebben az évben kezdte a Filmművészetit, és az első év nyarán már dolgozott is az RTL Klubnál. Akkor még a Kunigunda útján, konténerekben működött a csatorna. „Megtanultam keményen dolgozni, egyszerre sokfelé figyelni. Mindent elvállaltam, ami jött, és rutint szereztem abban is, hogyan kell úgy beosztani az időt, hogy mindenre jusson” – mondja. Három egyetemet végzett el hét év alatt – mindig egyszerre kettőre járt. A jogot eddigre már elengedte, helyette még a Filmművészeti mellett járt a Miskolci Egyetem kulturális és vizuális antropológia, majd a Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakára.

Utóbbin mindenki valami integrációs témából írta a diplomamunkáját, őt az egyáltalán nem érdekelte, imádta viszont a történelmet és a filmeket, így inkább James Bondot és a diplomáciatörténetet választotta. „Egy nyáron át James Bond-filmeken éltem, addigra húszat mutattak be. Ellenőriztem a történelmi tényeket, azt, hogy a hidegháború épp milyen stádiumban volt, és hogy ez a filmben mennyire hitelesen jelent meg. Egyébként teljesen.”

Interjú Zsiborás Gergő 14 perc olvasás
Fehér Gyula: Szoktam ajánlani másoknak Mikszáth 100 évvel ezelőtti parlamenti tudósításait
Napi címlap Knittel Martin 7 perc olvasás
Fekvőtámaszozó digitális disznókkal pénzt keresni – ezt ígéri a magyar kriptostartup

Pár évvel később mentornak hívták a Kitchen Budapest startupprogramjába, és ezen keresztül ismerkedett meg Péterrel. Úgy merült fel a neve, mint kommunikációs szakértőé, de mivel addigra már vitt saját céget, volt főszerkesztő, producer, vagyis sok mindent látott, azt gondolták, a big picture-t jól át tudja adni a kezdő vállalkozóknak.

„Azért az első meetingünk után még nekem is ki kellett keresnem a szótárból, hogy mit jelent a startup szó.”

A Bridge Budapest Egyesületet a Logmein, a Prezi és a Ustream alapította, Vera feladata volt, hogy kitalálja a stratégiát, Péter. Ez a három startup dobta össze az egyesület költségvetését is, az első évben száz-százezer dollárt – akkori árfolyamon összesen nagyjából hatvanmillió forintot. 

„Az első anyagunkban megfogalmaztuk azt a víziónkat, hogy olyan országban szeretnénk élni, ahol az önbizalom alapja a tudás és a teljesítmény” – mondja Vera.

Keresd a teljes portrét a májusi Forbes magazinban!

Arról, hogy milyen programjai voltak és vannak azóta a Bridge Budapestnek, hogyan találkozott Vera Fehér Gyulával, milyen startupokba fektetett eddig az Oktogon Ventures nevű kockázatitőke-cégük, a májusi Forbesban olvashatsz. Lapozz bele a magazinba!

The post „Azért először még nekem is ki kellett keresnem a szótárból a startup szót” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés