:

50 ezret vasalóra? A helyzet az, hogy megéri

50 ezret vasalóra? A helyzet az, hogy megéri

Ultradizájnos és egy csomó extrával kecsegtet a Philips Azur 8000. De van ezeknek bármi értelme a hétköznapokban? Megéri a magasabb árát, vagy csak jó hangzó kommunikációs fegyvereket vetettek be?

A nagy technológiai expókat járva az utóbbi években az tűnt fel, hogy mintha szegény hagyományos vasalókat a legtöbb cég kezdené mostohagyerekként kezelni.

Persze nem arról van szó, hogy a gyűrött ruha lenne a divat, hanem, hogy a hasonló funkciót betöltő, futurisztikusabb külsejű, valóban menőbbnek tűnő, mostanában feltörő otthoni gőzállomásokat tolja sok gyártó az előtérbe.

Üzlet Szalai Péter 12 perc olvasás
Luxus a konyhában? Miért adják halálos áron a legdrágább konyhai berendezéseket?
Üzlet Szalai Péter 1 perc olvasás
Berlinben néztük meg, milyen lesz a szép új (és zöld) jövő
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Megér 120 ezret egy csúcskategóriás air fryer? Kiderítettük!
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Megér 120 ezret egy csúcskategóriás air fryer? Kiderítettük!

Ez persze érthető valahol, hiszen ezekkel jobban fel lehet kelteni a bámészkodók figyelmét, extrémebb megjelenésük miatt alkalmasabbak arra, hogy megmutassák egy cég innovációs erejét, valamint nem utolsó sorban drágábbak, és nagyobb haszon realizálható rajtuk.

Lefőtt a kávé az evolúciónak?

De mindez azért automatikusan nem jelenti azt, hogy a tradicionális kialakítású vasalóknak harangoztak volna.

A hagyományos vasalókra még mindig van igény.

Ezek ugyanis még mindig rendelkeznek előnyökkel a rivális megoldáshoz képest, például kisebbek, kevesebb helyett foglalnak, ami sokak számára létfontosságú, mint ahogy az is, hogy az áruk jellemzően alacsonyabb.

Az viszont már más kérdés, hogy érdemi fejlesztés történik-e ebben a termékcsaládban, vannak-e olyan extrák, amelyek valóban hozzáadott értéket jelentenek.

Hogy kiderítsem az igazságot, megkerestem pár céget kifejezetten azzal a céllal, hogy adjanak már kölcsön egy felső kategóriásnak nevezett terméket.

A gőzállomások divatosak, de megvannak a hátrányaik. Kép: Philips

A Philips volt a leglelkesebb, és ennek köszönhetően a 8000-es szériájú Azur fantázianevű, DS8040 típusjelzésű modell segítségével nézhettem meg élőben, hogy mit is tud 2023-ban egy prémium ligás, drága, high-tech vasaló!

Über dizájn

E téren van szórás a termékkategóriában, ugyanis akadnak kifejezetten randa, idomtalan és szép, arányos darabok egyaránt. Az Azur szerencséjére ez utóbbi csoportot erősíti: a kerekített ívek, és a futurisztikus űrhajót idéző formavilág kifejezetten jól áll neki.

A dizájn teljesen rendben van!

Ezen a vasalón azért elsőre látszik, hogy nem egy filléres, gagyi készülék.

Odafigyeltek a minőségi anyaghasználatra, aminek viszont ára van, hiszen 1,78 kilogrammot nyom, ezzel pedig a nehezebb vasalók közé tartozik. Ha valaki korábban egy átlagos, kopogós műanyag borítású, alumíniumtalpas eszközt használt, akkor bizony elsőre jó eséllyel kényelmetlennek fogja találni, és el kell telni némi időnek, míg megszokja.

Meg kell szokni a súlyát. Kép: Philips

Ráadásul kifejezetten nagy, olykor néha úgy éreztem, hogy nehéz vele manőverezni, ami olyan ruháknál okozhat kisebb gondot, ahol sok az apró díszítőelem, tehát fodor, gomb, miegymás. Viszont az is igaz, hogy ennek köszönhetően sokkal gyorsabban lehet végezni egy-egy ruhadarabbal, mintha egy törpe úti vasalót használnánk.

Csúszik? Siklik?

Egy ilyen terméknél ez a komponens talán legfontosabb, hiszen a vacak anyagból készült talp károsíthatja az anyagot, pláne ha megkarcolódik.

A talp nagyon rendben van.

Itt a különleges fémötvözetből készült, lyukakkal alaposan megszórt, SteamGlide Elite fantázianevű talpat vetették be, ami a tapasztalataim alapján könnyen siklik, nem akad meg, nem ragad hozzá a ruhához még akkor sem, ha már tűzforró. Ráadásul a szennyeződések is könnyen eltávolíthatóak, hiszen kicsit olyan a tapintása, mint a tefloné.

Biztonság

Az első és legfontosabb: a termék 2 perc után automatikusan kikapcsol (ha áll, akkor 8 perc után), szóval akkor sem történhet semmi baj, ha valaki bedugva-bekapcsolva hagyta volna.

A termék rövid idő után magától kikapcsol, így nem kell félni attól, hogy felgyújtjuk vele a lakást. Kép: Philips

Ez a hozzám hasonló örök rettegőknek pedig már önmagában főnyeremény. Érdekes, de a modell mindössze egyetlen hőmérséklet beállítással rendelkezik, amely a gyártó szerint alkalmas minden vasalható textilhez úgy, hogy nem kell tartani a kiégetéstől.

Próbáltam mindenfélével, farmerrel, selyemmel, vászonnal, műszálas vacakkal, és tényleg semminek nem lett semmi baja, szóval ezt is kipipálhatjuk.

A Philips Azur 8000 különlegessége, hogy ellátták beépített vízkő elleni védelemmel. Ráadásul egy külön kis tartályban gyűlik a káros anyag, amely egyszerűen kiüríthető.

Gőz

A készülék a gőzvasalók táborát erősíti, ami már egy ideje nem jelent újdonságot, és kifejezetten hasznos funkcióról van szó, mert így nem kell vízzel spriccelgetni a ruhákat. 350 milliliteres tartálya elég nagy ahhoz, hogy egy feltöltéssel több, akár 8-10 ruhával is el lehet bánni, attól függően, hogy azok mennyire gyűrödtek.

Mindenféle anyaggal megbirkózik. Kép: Philips

A termék egyenletesen bocsájtja ki a gőzt, másodpercenként 80 gramnyit, és beállítható az is, hogy csak akkor tegye ezt, ha mozog a szerkezet. Amennyiben különösen makacs a ráncosodás, gyűrődés, akkor rá lehet „röffenteni” a turbó bekapcsolásával egy gombnyomással egy kiadósabb, 260 grammnyi adagot. Illetve természetesen, ha valakinek nincs rá szüksége, akkor a gőzölést teljesen ki is kapcsolhatja.

Komoly gőzlöket kibocsátására képes. Kép: Philips


Itt kell megjegyezni a készülék egyik különleges extráját: Függőlegesen tartva is képes magából nagy erővel forró párát kibocsátani, aminek segítségével a felakasztott, vállfán lógó ruhákat is képes átgőzölni. Ennek segítségével gyorsan eltüntethetőek a kisebb gyűrődések, valamint fel is frissíthető az anyag.

Ez igen jól jöhet, ha az sokáig állt mondjuk a szekrényben, vagy valamiért kellemetlen illata lett úgy, hogy egyébként nem koszos, piszkos.

Kezelés

A kezelése pofonegyszerű, hiszen mindössze egyetlen gomb található rajta. Ennek nyomogatásával lehet váltogatni az üzemmódok között, ami pofonegyszerű módszer.

Az egygombos vezérléssel gyerekjáték a kezelés.

Durván egyetlen perc alatt bele lehet jönni a vezérlésbe, és ez még annak sem okozhat problémát, aki egyébként idegenül mozog a modern elektronikai eszközök univerzumában. A smart funkciókat nem támogatja, azaz nem lehet telefonhoz csatlakoztatni, de ez nem is hiányzott egyáltalán.

Vélemény

A Philips Azur 8000 gőzölős vasaló egy szuper kis termék, amely puszta létével bebizonyítja, hogy a vasaló szektorban is van értelme, létjogosultsága a felső kategóriának, és hogy az evolúció itt sem állt le. Az eltarthat egy darabig, amíg a súlyát és méretét megszokja az ember, és az is tény, hogy nem ezt fogja senki magával vinni egy üzleti útra, de hát nem is arra szánták.

Egyértelműen tetszett!

Felhasználóbarát, biztonságos, óvja a ruhát, kiváló a talpa, jók a gőzöléses funkciók, tehát az extrái ülnek és ki is emelik ezek a gigászi termékóceánból.

Ám mindennek ára van, szó szerint, hiszen durván 50 000 forintba kerül, amivel egyértelműen a drágábbak közé tartozik a mai mezőnyben. De ennyit egyébként szerintem gond nélkül megér: a minőség és az innováció soha, sehol nem volt olcsó.

The post 50 ezret vasalóra? A helyzet az, hogy megéri appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés