:

Idén már jóval többen nyaralnának, megtelhetnek a repülőterek

Bizakodnak az európai légitársaságok, erős szezonra számítanak az eddigi foglalások alapján.

Rekord mennyiségű jegyeladásra számítanak idén az európai légitársaságok – írja a Reuters hírügynökség. A statisztikák azt mutatják, az emberek az emelkedő élelmiszerárak ellenére sem mondanak le a nyaralásról.

Az IAG, ami az Iberia, a Vueling és az Aer Lingus légitársaságok tulajdonosa azt közölte, hogy a nyári erős jegyeladások és a várakozásokat felülmúló téli szezonból arra következetnek, hogy a 2023-as nyereségük a korábbi előrejelzések feletti lesz.

Az IAG biztatónak nevezte a nyári kilátásokat. A vállalat legfontosabb észak-atlanti és latin-amerikai piacain a kapacitás már visszatért a járvány előtti szintre. Meglepő lehet, de elmondásuk szerint

sokkal több szabadidejében utazó foglal náluk, mint azok, akik üzleti célból, munka miatt repülnek.

Luis Gallego vezérigazgató azonban azt mondta, hogy aggódik a londoni Heathrow repülőtér kapacitása miatt ezen a nyáron. Másrészt a légiforgalmi irányítók esetleges újabb sztrájkjai miatt is van félnivalójuk Franciaországban, ahol a nyugdíjkorhatár emelése miatti tiltakozások január óta zavarják az utazást. A vezérigazgató szerint Vueling járatainak 80 százaléka a francia légtér felett közlekedik. Egyelőre nem látják, hogy légiforgalmi irányítók sztrájkja hogyan befolyásolja majd a szezont.

A csoport ezek mellett közölte, hogy az éves nyereségük várhatóan a februárban megadott 1,8-2,3 milliárd eurós sáv felső határa fölé emelkedik. Ez a tavalyi eredményhez képest 90 százalékos ugrást jelentene. A bejelentés hatására részvényeik 3 százalékkal emelkedtek. Több ebből Idén már jóval többen nyaralnának, megtelhetnek a repülőterek Nem kér az EU-s forrásból a kormány, ehelyett 17 milliárd forintnyi közpénzt kaphat Mészáros Lőrinc cége

Megtelhet a Heathrow, de nem lesz létszámstop

Az Air France-KLM szintén erős nyári jegyeladásokról számolt be. A csoport az első üzleti negyedévben a bevétele 42 százalékkal 6,33 milliárd euróra emelkedett az előző évhez képest. A részvényei azonban 5 százalékot estek, mivel a 306 millió eurós működési veszteség meghaladta a 294 millió eurós piaci várakozásokat. A légitársaság 2023-ra a járvány előtti szint 95 százalékára prognosztizálta a kapacitást, szemben a korábbi 95-100 százalékkal.

A British Airways a húsvéti ünnepek alatt kénytelen volt járatokat csökkenteni a Heathrow-n zajló munkabeszüntetések miatt, bár a légiközlekedési központ – ami tavaly nyáron a munkaerőhiány miatt korlátozta az utasok számát – közölte, hogy idén nem lesz hasonló intézkedés.

The post Idén már jóval többen nyaralnának, megtelhetnek a repülőterek appeared first on Forbes.hu.