:

Írósztrájk Hollywoodban? A Gyűrűk Ura-sorozatot inkább az írói nélkül forgatják tovább

A hollywoodi forgatókönyvírók a hét elejétől sztrájkolnak, a munkabeszüntetés a gigaprodukciókat is érinti.

A hollywoodi írósztrájk sem állítja meg az új A Gyűrűk Ura-sorozat forgatását: az írók nélkül fejezik be a még hátralévő 19 forgatási napot – írja a Variety. Az Amerikai Írószövetség (Writers Guild of America, WGA) mintegy 11 500 tagja kedd óta sztrájkol, ami teljes munkabeszüntetést jelent.

A WGA sztrájkszabályai szerint az Amazon Prime-on futó, A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi című sorozat alkotói, egyben executive producerei, J.D. Payne, McKay és a többi író-producer sem vehet részt semmilyen írói feladatban a sztrájk ideje alatt.

Beleértve a forgatáson fellépő kreatív döntések meghozatalát.

Ehelyett a sorozat nem író executive producerei, rendezői, valamint a stáb felügyeli a produkciót az Egyesült Királyságban zajló forgatáson. A forgatás egyébként tavaly októberben kezdődött, eredetileg Új-Zélandon forgott volna.

A Variety forrása szerint a nyolc epizódból álló második évad alkotói a produkciós csapattal már előzetesen számoltak az írósztrájkkal. Így a távollétük sem okoz fennakadást a forgatás alatt.

Kedd óta tart a sztrájk, nem tudni, meddig húzódik

A hollywoodi tévés és filmes forgatókönyvírók sztrájkja a héten kezdődött. A forgatókönyvírók azt mondják, többet dolgoznak és kevesebbet keresnek, mint korábban. Ennek állításuk szerint az oka, hogy a stúdiók a streamingre helyezték a hangsúlyt a hagyományos televíziós és kábeles műsorok helyett. A WGA tagjai legutóbb tizenöt éve sztrájkoltak, ami száz napig tartott.

Több ebből Írósztrájk Hollywoodban? A Gyűrűk Ura-sorozatot inkább az írói nélkül forgatják tovább Brutális számokat közölt a Hell, de azért már itt is beköszöntött a válság

Az írósztrájk alatt az összes jelenlegi filmes és televíziós produkcióra nehezedő nyomást tovább fokozza a SAG-AFTRA (azaz az amerikai színészszakszervezet és a tévések és rádiósok szakszervezetének) és az Amerikai Rendezők Céhének közelgő június 30-i szerződéskötési határideje. Ha ők és a Film- és Televíziós Producerek Szövetsége nem jutnak megállapodásra júniusig, a színészek és a rendezők is csatlakozhatnak az írósztrájkhoz. Ez pedig még drasztikusabb iparági leálláshoz vezethet.

The post Írósztrájk Hollywoodban? A Gyűrűk Ura-sorozatot inkább az írói nélkül forgatják tovább appeared first on Forbes.hu.