:

Brutális számokat közölt a Hell, de azért már itt is beköszöntött a válság

Brutális számokat közölt a Hell, de azért már itt is beköszöntött a válság

Kijöttek a Hell Energy friss, 2022-es számai: az árbevételt rekordmértékben növelték, de a profiton már meglátszik a válság.

Az, aminek hangzik: hírek milliárdos üzletekről, milliárdos cégekről és úgy általában Magyarország milliárdosairól Bánáti Anna tálalásában.

Megint rekordot döntött a Hell Energy Magyarország Kft., legalábbis ami az árbevételét illeti. 150 milliárdos forgalommal zárta a 2022-es üzleti évet, ez 50 százalékkal több, mint 2021-ben, akkor 100,5 milliárd forintot értek el. A cég éves konszolidált beszámolója alapján az árbevétel nagy része (88,1 milliárd forint) az exportértékesítésből származott. Az adatok szerint a Hell amellett, hogy kb. 32 milliárd forinttal növelte az exportbevételét, az export arányát is növelni tudta, 55,8-ról 58,7 százalékra.

Ahogy a Hell 2021-es eredményei kapcsán írtuk, a növekedés ténye nem újdonság, a cégcsoport évek óta következetesen és nagy mértékben növeli az árbevételét. Azóta viszont, hogy konszolidált beszámolót készítenek, még nem volt példa arra, hogy ekkora mértékben növeljék az árbevételt. 2019 és 2020 között 30, a rá következő évre 38 százalékkal nőtt az árbevétel, ezt növelték most 50-re.

Az export kapcsán a konszolidált kiegészítő mellékletben azt írják, az EU-n belül a legnagyobb árbevételt Románia, Bulgária, Görögország, Szlovákia és Horvátország hozzák, az Unión kívül pedig India, Bosznia és az Egyesült Királyság.

A válság jelei

A tavalyi év nehézségeit ugyanakkor a magyar energiaital-gyártó is megérezte az eredményén. Az EBITDA mindössze 8 százalékkal nőtt (17,1 milliárdról 18,5-re), szemben az előző évek rapid növekedésével (2019-ről 2020-ra 28, 2020-ról 2021-re még 26 százalékkal tudta növelni ezt a mutatót). A konszolidált adózott eredmény ráadásul jelentősen, több 2,5 milliárd forinttal csökkent, 15,6 milliárdról 13 milliárd forintra. Pedig 2021-ben még duplázták a profitot.

A Hell Energy növekedése kapcsán érdemes észben tartani, hogy a cégcsoport nagy nyertese a különböző, főként EU-s támogatásoknak is. A konszolidált beszámoló azt írja,

2022-ben a csoport 6,7 milliárd forintot kapott, 2008 és 2022 között összesen 22 milliárd forintot húzott be nyertes pályázatokból.

A cég a tulajdonosoknak – akiknek egy negyedik éve hatályban lévő, ideiglenes bírósági döntés értelmében továbbra sem írhatjuk le a nevét – 1,2 milliárd forint osztalékot fizetett ki.

A cégcsoport évről évre szerepel a legértékesebb magyar cégeket összegző listánkon, legutóbb (tavaly novemberben) a 15. helyre került, 88,7 milliárd forintos becsült értékkel.

The post Brutális számokat közölt a Hell, de azért már itt is beköszöntött a válság appeared first on Forbes.hu.